3/5/18

Το πλαίσιο Γκουτέρες και τα παιχνίδια Ακιντζί

Χρειάστηκε να περάσει ένας σχεδόν χρόνος για να μπει στη διαδικασία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να τοποθετηθεί ουσιαστικά επί του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Όλο αυτό το διάστημα μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα, ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, όπως και ολόκληρη η τουρκοκυπριακή ηγεσία «χόρευαν» στους ρυθμούς της Άγκυρας, στη γραμμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χάραξε ενόσω ήταν ακόμα στο ελβετικό θέρετρο.
Τα μηνύματα που έφταναν από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, ουσιαστικά έδειχναν ότι ήθελαν να τραβήξουν έναν «άλλο δρόμο», έξω από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε δηλώσει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι κινήσεις που ακολούθησαν και οι οποίες κάθε άλλο παρά έδειχναν διάθεση επανόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί το περασμένο καλοκαίρι. Η απόφαση για «επιβολή» δασμών στα προϊόντα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και των μαρωνίτικων χωριών, οι αναφορές περί επιστροφής των κατοίκων των μαρωνίτικων χωριών υπό το σημερινό καθεστώς, όπως επίσης και αναφορές περί ανοίγματος της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, ήταν κινήσεις οι οποίες κάθε άλλο έδειχναν προθυμία συνεργασίας. Να μην ξεχνάμε επίσης, τη δήλωση του κ. Ακιντζί μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών περί απόσυρσης του χάρτη που είχε κατατεθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν οι δηλώσεις κάποιων Τουρκοκύπριων πολιτικών μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και την παρεμπόδιση του ερευνητικού σκάφους της ENI να φτάσει στον στόχο «Σουπιά». Ξεκάθαρα δήλωναν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία περί διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου του νησιού, πριν από την επίτευξη λύσης, διασυνδέοντας μάλιστα την όποια πρωτοβουλία επανέναρξης του διαλόγου με το θέμα των υδρογονανθράκων.
Συνεπώς, η προχθεσινή αναφορά Ακιντζί δεν είναι τόσο απλή για να μπορούν κάποιοι με τόση ευκολία να πανηγυρίζουν για αυτή και να στρέφουν ταυτόχρονα τα πυρά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, βάζοντας του πίεση για να απαντήσει θετικά στην πρόκληση του. Όπως σωστά ο Πρόεδρος απαντά, «η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή δηλώσεις εντυπωσιασμού αλλά και να διαμορφώσει σαφή εικόνα ο ΓΓ των ΗΕ εάν δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου». Διότι ακόμα και με χθεσινές του δηλώσεις, ο Μουσταφά Ακιντζί αποδεικνύει ότι υπάρχει χάσμα στην ερμηνεία των αναφορών του πλαισίου και ως εκ τούτου, δεν αρκεί να δηλώνουμε ότι αποδεχόμαστε το πλαίσιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πρέπει να συμφωνούμε και στο περιεχόμενο αυτού του πλαισίου. Πόσο μάλλον, όταν γίνεται λόγος για στρατηγική συμφωνία από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ως εκ τούτου, όσοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο, όπως φυσικά και όσοι εκ των προτέρων σπεύδουν να θέσουν επιφυλάξεις έναντι της όποιας νέας προσπάθειας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια, αλλά για ψύχραιμους και ώριμους πολιτικούς χειρισμούς.

frixos.dalitis@phileleftheros.com 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.