11/12/18

Τρίχες και νύχια…

"Η ελληνική κοινωνία είναι σάπια μέχρι το κόκκαλο
 καθώς η ευημερία με δανεικά  που στηρίχθηκε κυρίως
 στο δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει μια κοινωνία
 η οποία πιστεύει πως η προσωπική και κοινωνική
 ευημερία εξασφαλίζεται από τις καλλιέργειες
 με λεφτόδεντρα που συντηρεί  το δημόσιο.
Το ίδιο πίστευαν και στο Βιετνάμ και νίκησαν. 
Όταν πείνασαν έτρεχαν να φέρουν πίσω αυτούς
 που σκοτώθηκαν για να διώξουν."

Στην Ελλάδα του 2018 οι "νυχούδες" και οι συνδικαλιστές του δημοσίου κερδίζουν περισσότερα από μηχανικούς και γιατρούς, γι’ αυτό και οι τελευταίοι φεύγουν από τη χώρα και ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους...
Στη δεκαετία του '50 αντίστοιχα η είσοδος στο Πολυτεχνείο και την Ιατρική αποτελούσαν διαβατήριο για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων να αλλάξουν κατηγορία και να προσεγγίσουν το πλέον δυναμικό κομμάτι της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι δραστηριότητες που ανθούν σήμερα στην Ελλάδα είναι οι κατ’ οίκον υπηρεσίες νυχιών, κομμωτικής και φυσικά ενοικιαζόμενα μέσω του δικτύου Airbnb. Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί οι περισσότερες από τις παραπάνω δραστηριότητες παρακάμπτουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας του δημοσίου, την υψηλή φορολογία και την άτυπη δεύτερη φορολόγηση μέσω των ασφαλιστικών εισφορών.
Η χώρα διαλύεται κυριολεκτικά...
Η οικονομική είδηση των τελευταίων εβδομάδων δεν αφορά την εδώ και καιρό προαναγγελθείσα από την πραγματικότητα ανακοπή των τραπεζών που βρίσκονται στην εντατική, αλλά τη φυγή της BlackRock από την επένδυση του Κηφισού.

Για τη συνέχεια Capital


5 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς είναι, πολύ καλές οι επισημάνσεις !!!! Εδώ και πολλά χρόνια η χώρα ψάχνει να βρει παλικάρια - πατριώτες να κυβερνησουν αυτόν τον τόπο αλλά μάταια !!!!! Δεν ενδιαφέρεται κανείς για την χώρα, όλοι την καρέκλα και μόνο αυτήν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σχιζοφρενική κατάσταση στο θέμα της οικονομίας όπως και στο θέμα του οικονομικού της μοντέλου, είναι γνωστό. Θα μπορούσαμε έτσι γενικά να πούμε ότι έχει πετύχει το 'ακατόρθωτο' να συγκεντρώνει τα αρνητικά και των 2 συστημάτων, [των οικονομικών μορφών, του νεοφιλελευθερισμού (μισθοί των 400 ευρώ) και ταυτόχρονα του κρατισμού (γραφειοκρατία, υψηλοί φόροι, και υπερβολικό Δημόσιο)] χωρίς τα θετικά κανενός (όπως π.χ. τη δημόσια παροχή κοινωνικών υπηρεσιών).
    Όμως ο Κ.Στούπας στρογγυλεύει τα πράγματα όταν λέει π.χ. ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι εχθρικές απέναντι στα εμπορικά κέντρα για το μόνο λόγο ότι θα προτιμούσαν κάποια Δημόσια Υπηρεσία που θα προσλάμβανε Δ.Υ..
    [Σαφώς θα προτιμούσαν, όπως θα προτιμούσε καθένας (και ο Στούπας) να είχε μια έτοιμη δουλειά (κανείς δεν είναι άγιος και οι περισσότεροι που έγιναν Δ.Υ., κάποιοι, συνήθως κόμματα, τους το πρόσφεραν)].
    Δεν αναφέρει όμως ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν έτσι κι αλλιώς σε τέτοια κέντρα όπως το Mall (που μόνο από το πάρκινγκ με 1 ευρώ/αυτοκίνητο κερδίζει πάνω από 10-15.000 ευρώ την ημέρα), όταν χιλιάδες μικρά μαγαζιά με χαμηλότερες τιμές κλείνουν (συμβαίνει και με τα γερμανικά LIDL να είναι ακριβότερα σήμερα σε πολλά είδη έτσι όπως κατάντησαν τα μικρά σουπερμάρκετ μεταξύ ΄φθοράς και αφθαρσίας' και με σπασμένες τιμές), και είναι δικαιολογημένη η επιφύλαξη της ελληνικής κοινωνίας. [Στο σημείο που φτάσαμε είναι πλέον επίφοβο κατά πόσο μπορούμε να παραμείνουμε οι Έλληνες με δικές μας δουλειές].
    Ζούμε μια κατάσταση πτώχευσης της χώρας, ξεπουλήματος, και εκβιαστικών μονόδρομων λόγω των κινδύνων αν φύγουμε απ΄το ευρώ που μας αναγκάζουν να αποπληρώνουμε μέχρι κεραίας και με οποιουσδήποτε όρους το Χρέος, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορούμε να 'καταλάβουμε' όσα γράφει ο Στούπας, αλλά μέχρι εκεί..
    Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για καμία 'εκτίναξη', τουλάχιστον όπως αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί για να παρηγορούν την ελληνική κοινωνία, όπως λέει και ο Κ. Στούπας ότι «είμαστε μια καπιταλιστική οικονομία η οποία αν θα διόρθωνε τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία του 2010 στη συνέχεια σαν πιεσμένο ελατήριο που απελευθερώθηκε θα εκτινασσόταν».
    Προφανώς, προφανέστατα, ΠΡΕΠΕΙ κατεπειγόντως να διορθωθούν πολλά.
    Αλλά την 'έκτίναξη' δεν ξέρω πως την εκλαμβάνει κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες και με την τροπή που έχουν πάει τα πράγματα.Και η Νιγηρία θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες αλλά έχει (από) τους φτωχότερους ανθρώπους.
    Εκτός αν στην κατάσταση που έχουμε έρθει αυτό θεωρείται πλέον το 'μη χείρον'.
    Πραγματικά αναρωτιέμαι τι έχουμε να δούμε ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αναρωτιεσαι ....Θα το δουμε ολο το αφανταστο....αυτοπροσωπως.

      Διαγραφή
    2. Εδώ και 8 χρόνια που έχει ξεκινήσει αυτή η κατάσταση πηγαίνουμε απ΄το κακό στο χειρότερο όταν παράλληλα ακούμε απ΄την πρώτη στιγμή «προβλέψεις» για βελτίωση (το επόμενο διάστημα). Έχω δει και έχω ζήσει βήμα βήμα, μήνα με τον μήνα και χρόνο με το χρόνο την «κατάπτωση» αυτά τα 8 χρόνια (μέσω του χώρου που εργάζομαι) κυρίως στο πεδίο των συναλλαγών με Τράπεζες, Κράτος, και μεταξύ πολιτών, και δεν πιστεύω πια τίποτα, ούτε περιμένω τίποτα. Όταν όλοι χρωστάνε σε όλους, (κάτι αντίστοιχο με τα κράτη), και επιδεινώνεται σταδιακά η αδυναμία ανταπόκρισης, πως περιμένουμε να βγούμε απ΄τον φαύλο κύκλο; Κάποια στιγμή θα υπάρξει γενικό κραχ..Καλό σου βράδυ Δημήτρη..

      Διαγραφή
  3. Διευκρινήστηκε επιτέλους και μετά από χρόνια, τι ακριβώς έγινε και στο Βιετ Νάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.