7/12/18

Οι ΗΠΑ Ετοιμάζονται να Στείλουν Πολεμικό Πλοίο στον Εύξεινο Πόντο Επικαλούμενες το Ουκρανικό Επεισόδιο

«Συνταγή για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο»
Το αμερικανικό πολεμικό Φόρεστ Σέρμαν
Zero Hedge, 5-12-20
Το ενδεχόμενο  μιας μεγάλης κλιμάκωσης στον Εύξεινο Πόντο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έγινε ξαφνικά οξύτερο καθώς οι ΗΠΑ ανήγγειλαν επίσημα στην Τουρκία πως σχεδιάζουν να στείλουν ένα πολεμικό σκάφος τους στον Εύξεινο Πόντο για πρώτη  φορά σε ένα μήνα.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας δήλωσαν στο CNN ότι το αίτημα έγινε ειδικά σε απάντηση των ρωσικών ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας, κατά το επεισόδιο στα στενά του Κέρτς, στις 25 Νοεμβρίου.
Οι ΗΠΑ άρχισαν τις απαραίτητες προετοιμασίες για την αποστολή ενός πολεμικού στον Εύξεινο Πόντο, μια κίνηση που έρχεται να παροξύνει τις εντάσεις, στην περιοχή, κατόπιν της κατάληψης των τριών ουκρανικών πολεμικών από την Ρωσία και την κράτηση των Ουκρανών ναυτικών.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ειδοποιήσει την Τουρκία για τα πιθανά σχέδιά του να στείλει ένα πολεμικό σκάφος στον Εύξεινο Πόντο, τρείς Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν στο CNN, σαν  απάντηση στις ρωσικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας στα στενά του Κερτς, που συνδέουν στον Εύξεινο Πόντο με την Αζοφική.
Οι  στρατιωτικοί υπέβαλαν το αίτημα σύμφωνα με την Σύμβαση του Μοντρέ –την συμφωνία του 1936 που αναθέτει την Τουρκία τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, καθώς και την δικαιοδοσία της ρύθμισης του διάπλου των πολεμικών σκαφών.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNN ότι «οι ΗΠΑ διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με την Σύμβαση του Μοντρέ. Δεν θα σχολιάσουμε ωστόσο το περιεχόμενο της αλληλογραφίας μας με την κυβέρνηση της Τουρκίας.» Δεν υπήρξε επί του παρόντος ένδειξη για το εάν η Τουρκία επέτρεψε τον διάπλου, πληροφορία που θα ήταν ενδιαφέρουσα λαμβανομένων υπόψιν των πρόσφατα στενών σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας.
Ωστόσο, πηγές του CNN προειδοποίησαν ότι η ειδοποίηση προς την Τουρκία απλώς εξασφαλίζει στο ναυτικό την «δυνατότητα» να στείλει πολεμικό σκάφος στην περιοχή, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται απαραιτήτως να σταλούν ακόμη πολεμικά.
Αξιωματούχος του Ναυτικού στο Πεντάγωνο προσπάθησε να υποβιβάσει την σημασία του ενδεχόμενου ελιγμού, με την δήλωση «Ο 6ος Στόλος μας είναι πάντοτε έτοιμος να ανταποκριθεί όπου χρειάζεται.»
«Πραγματοποιούμε κανονικά επιχειρήσεις για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου, που περιλαμβάνουν τα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο του Ευξείνου Πόντου». Εκπρόσωπος του 6ου Στόλου δήλωσε στο CNN: «Διατηρούμε το δικαίωμα να επιχειρούμε ελεύθερα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κανόνες». Αξιωματούχοι του Πενταγώνου  σημείωσαν επίσης ότι «η Μόσχα διεκδικεί περιοχές που εκτείνονται πέραν των 12 μιλίων που εγγυάται το διεθνές δίκαιο», όπως ανέφερε το CNN.
Την Τετάρτη, εξ άλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την διεξαγωγή γυμνασίων στην ανατολική Κριμαία, με συμμετοχή ρωσικού στρατού και αντιαεροπορικών συστημάτων Πάντσιρ.
                          
Και στην Ιαπωνική Θάλασσα
Αύξηση εντάσεων σημειώθηκε επίσης στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπου αμερικανικό πολεμικό πέρασε σε ύδατα διεκδικούμενα ως χωρικά της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων-βλημάτων McCampbell έπλευσε «στην περιοχή» του κόλπου Μεγάλου Πέτρου, μιαν υδάτινη έκταση έξω από τον ρωσικό λιμένα του Βλαδιβοστόκ, «σε αμφισβήτηση των υπερβολικών ρωσικών ναυτικών διεκδικήσεων και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων, ελευθεριών και των νομίμων χρήσεων της θαλάσσης από τις ΗΠΑ και άλλα έθνη.»
 Φυσικά η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την προκλητική ενέργεια στην Μαύρη θάλασσα σαν ακόμη μεγαλύτερη απειλή στην πίσω αυλή της σε μια στιγμή υπερχείλισης των εντάσεων.
Η Ρωσία γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα την ενίσχυση των δυνάμεών της την Κριμαία, μεταξύ των οποίων την μεταφορά περισσότερων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.                                              
Πιθανή είσοδος αμερικανικών πολεμικών στη περιοχή, κοντά στο ήδη ανεπτυγμένο εκεί βρετανικό κατασκοπευτικό, θα ήταν μια συνταγή για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

4 σχόλια:

 1. Οἱ ΗΠΑ δέν ξέρουν νά χάνουν, νά ὑπομένουν, νά νικοῦν ἤπια, εἰρηνικά, μέ πολιτισμό, ἀλλά τείνουν νά ἀφανίζουν ἕναν ἠττημένο
  (ἀκόμη καί ὅταν αὐτός εἶναι ἀνώτερός τους σέ ὁρισμένα σημεῖα, ἀπό τά ὁποῖα θά ἔπρεπε νά ἀντλοῦν ταπεινῶς διδάγματα γιά τήν δική τους βελτίωση).
  Στεροῦνται δηλαδή σοβαρῆς ἱστορικῆς ἐμπειρίας.

  Ἔχουν ἤδη ἠττηθῆ, μερικῶς, ἀπό τήν Ρωσία (στήν Μέση Ἀνατολή) καί ἀπό τήν Κίνα (στό θέμα τῆς οἰκονομικῆς παγκοσμιοποιήσεως πού ἐπεχείρησαν οι ΗΠΑ), καί δέν τό ἔχουν κάν καταλάβει, ὥστε νά προσαρμοσθοῦν σέ νέες ἰσορροπίες.
  Διατηροῦν κάποια σχετική στρατιωτική ὑπεροπλία, καί ἀσύμμετρα περισσότερη ἔπαρση.
  Ἔτσι μπορεῖ νά ὁδηγηθοῦν στά ἄκρα χωρίς λόγο, καί μαζί τους θά κινδυνεύσῃ σοβαρά ὁ κόσμος ὅλος.

  Στό δίλημμα "ἤ ὅλα ἤ τίποτα", καί δή τοῦτο τώρα ἤ λίγο ἀργότερα,
  δίλημμα πού θέτουν ἀπολύτως οἱ ΗΠΑ πρός τού ἄλλους,
  καί ἐν προκειμένω σήμερα στούς Ρώσους,
  φυσικά αὐτός πού θέλουν νά καταστήσουν θύμα τους, γίνεται σκληρότερος ἀντίπαλός τους καί τούς ἀντιτάσσει τό τίποτα καί ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. >ἀλλά τείνουν νά ἀφανίζουν ἕναν ἠττημένο<

   Ούτε στον Α', ούτε (κυρίως) στον Β'ΠΠ έδειξαν τέτοια τάση προς τούς ηττημένους Γερμανούς/Ιάπωνες.

   Διαγραφή
 2. Ο στρατός των ΗΠΑ είναι χρεωκοπημένος, γιατί ο πληθωρισμός στα όπλα είναι 10+%. Μόνο 3 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ είναι σε αποστολή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημητράκη, Πώς να μην είναι χρεωκοπημένοι οι άμοιροι οι Αμερικάνοι? Ούτε από μνημόνια βγήκαν ούτε Τσίπρα έχουν να τους φτιάξει οικονομία και να τους δίνει επιδόματα πείνας.
   Ούτε πλούσιους ολιγάρχες έχουν ούτε Ρωσίδες έχουν να τους στέλνουν συνάλλαγμα από το εξωτερικό ... ΛΟΛ

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.