28/12/18

Πραγματικό περιστατικό:

 εκπαιδευτικός επρόκειτο να διοριστεί το 2010 αλλά δεν διορίστηκε λόγω εσφαλμένης εκτίμησης των δικαιολογητικών του από τον ΑΣΕΠ. Ο παραλίγο υπάλληλος δικαιώνεται νομικά έπειτα από 6 έτη και το δικαστήριο αποφασίζει την αποκατάστασή του. Έτσι το δημόσιο προχωρά σε κάτι που λέγεται «αναδρομικός διορισμός». Θα θεωρηθεί δηλαδή ότι έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια και το δημόσιο του οφείλει 65.000 ευρώ. Μολονότι ο εκπαιδευτικός δεν έχει εργαστεί ούτε μια μέρα, θα θεωρηθεί ότι εργάστηκε ΠΛΗΡΩΣ περίπου 6 χρόνια.
Φανταστείτε αυτό στον ιδιωτικό τομέα: περνάς από συνέντευξη για εργασία, το αφεντικό της επιχείρησης κάνει λάθος και σε απορρίπτει προτιμώντας έναν άλλον με λιγότερα προσόντα. Εσύ πας στα δικαστήρια λέγοντας ότι είχες περισσότερα προσόντα και τα δικαστήρια βγάζουν απόφαση μετά από 6 χρόνια επιβάλλοντας στον εργοδότη να σου δώσει όλους τους μισθούς της 6ετίας, μαζί με όλα τα ασφαλιστικά και λοιπά σου δικαιώματα.
Κάτι που στον πραγματικό κόσμο ακούγεται τρελό (να πληρωθείς για μια εργασία που δεν έκανες), στο δημόσιο είναι κοινός τόπος και μάλιστα πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις. Και αν το δούμε από άλλη σκοπιά, τα δικαστήρια (και η κοινωνία στην πλειοψηφία της) θεωρούν τον διορισμό στο δημόσιο ως λάφυρο, ως βραβείο, το οποίο πρέπει να απονέμεται σε κάποιον, ανεξαρτήτως αν έχει εργαστεί για το δημόσιο ή όχι.
Όλα αυτά, και τα λάθη του ΑΣΕΠ και οι αποφάσεις των δικαστών, λαμβάνουν χώρα με τα χρήματα του φορολογούμενου. Όμορφος κόσμος, δίκαιος και λογικός.
Υ.Γ.: Ο εκπαιδευτικός, κατόπιν της δικαίωσής του, ζήτησε να θεωρηθεί ότι εργαζόταν στην παραμεθόριο.


5 σχόλια:

  1. Μπουρδελο κράτος !!!!!!
    Έτσι το κατάντησαν το κράτος όλοι αυτοί !!! Και δεν αναφέρομαι μόνο στα σημερινά κοθώνια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σας παρακαλεσω να μη χρησιμοποιείται το ορο μπουρδελο.χαρακτηριζει σοβαρα μαγαζια που αν δεν πανε καλα κλεινουν και δεν επιβαρύνουν κανενα......χρονια πολλα....

      Διαγραφή
  2. Ὑπερβολικά ἐπιδερμικό το ἄρθρο.
    Τό λάθος στήν ἀνωτέρω περίπτωση, εἶναι τό ἑξῆς:
    Πρέπει νά ἀμειφθῆ ὁ ἀδίκως μή προσληφθείς, με ἀναδρομικά, καί κακῶς νομίζει ἀλλιῶς ὁ ἀρθρογράφος - ἀλλά,
    μεῖον ὅσα ἀπέκτησε (ἤ ὅσα μποροῦσε, μετά βεβαιότητος σχεδόν, νά ἀποκομίσῃ) βρίσκοντας ἄλλη συγκεκριμένη ἐργασία ὅλα αὐτά τά χρόνια (μέ τό βάρος ἀποδείξεως τῶν ἐσόδων του, ἤ τῶν πολύ πιθανῶς ἐσόδων του, στό Δημόσιο).

    Καί θά μποροῦσε ὡς πρός τήν ἀσφάλιση, νά μετρήσῃ αὐτή γιἀ αὐτόν, τόν ἀδικηθέντα, ἀντί ὑπέρ τοῦ παρανόμως προσληφθέντος, γιά τόν ὁποῖο παρανόμως προσληφθέντα κατεβλήθησαν ἤ παρεκρατήθησαν οἱ ἀσφαλιστικές εἰσφορές ἀχρεωστήτως πράμγατι, ὅπως ἄπεδείχθη ἐν τέλει (ἀντίθετα, οἱ μισθοί αὐτοῦ τοῦ ἄλλου, καλῶς κατεβλήθησαν γιά παρασχεθεῖσα ἀπό αὐτόν ἐργασία).

    ΥΓ. Τό πραγματικά "τρελλό" εἶναι, ἄλλο: Ἄν δημόσιο ἔργο ἤ μελέτη ἤ προμήθεια δοθῆ σέ ἄλλον παρανόμως, τότε ὁ παρανόμως ἀποκλεισθείς δεύτερος διαγωνιζόμενος, δικαιοῦται κατ'ἀρχήν, ὅλα ὅσα θά κέρδιζε ἄν ἔπαιρνε αὐτός τόν διαγωνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή τι προτείνεις στην περίπτωση αυτή; Τι έπρεπε να κάνει το Δικαστήριο; Να μην τον δικαιώσει; Να μην του επιδικάσει ως αποζημίωση τα εισοδήματα που θα αποκέρδαινε;
    Παρεμπιπτόντως το ίδιο ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα ειδικά όταν ο εργοδότης ασκεί καταχρηστικά την εργοδοτική εξουσία του υποχρεούται σε αποζημίωση του εργαζομένου.
    Περιμένω απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να χρεωθεί στον υπάλληλο - υπαλλήλους του ΑΣΕΠ που έκαναν το λάθος. Σε καμία περίπτωση στο φορολογούμενο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.