7/12/18

Stratfor : Νέα οικονομική κρίση απειλεί την Τουρκία

Γιατί οι πονοκέφαλοι αναμένεται να επανέλθουν δριμύτεροι την επόμενη χρονιά. Οι εξωτερικοί παράγοντες και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση. Οι προτεραιότητες για την εθνική ασφάλεια και ο ρόλος των εκλογών του Μαρτίου.

Η Τουρκία υπέστη πολλές οικονομικές δυσκολίες το 2018, όμως το annus horribilis της μπορεί να προοιωνίζεται ακόμα μεγαλύτερες δοκιμασίες και βάσανα το έτος που έρχεται.
Ο πληθωρισμός άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας έως και το 25% τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα αφότου η αξία του νομίσματός της υποχώρησε στο πρωτοφανές επίπεδο των περίπου 7 λιρών ανά δολάριο, φοβίζοντας τους επενδυτές. Οι καταναλωτές, παρακολουθώντας εξαντλημένοι, μπορούσαν μόνο να εκφράσουν την απελπισία τους, καθώς εκτινάσσονταν οι τιμές των βασικών προϊόντων. Και, αντί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, η κυβέρνηση και τα σχέδια για να αντιμετωπίσει την κρίση, προκάλεσαν μόνο χλεύη.
Χάρη σε μια σειρά ελέγχων σε τιμές και νόμισμα, καθώς και σε ορισμένες συνετές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η Τουρκία βγήκε από την θερινή της κρίση χωρίς να έχει υποστεί μια καθολική κατάρρευση της οικονομίας της. Το πρόβλημα για την τουρκική οικονομία, ωστόσο, είναι πως όλα τα συστατικά που οδήγησαν στο καλοκαίρι της αστάθειας, εξακολουθούν να είναι παρόντα, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν και πάλι να συνδυαστούν -και να γίνουν ακόμα χειρότερα- το 2019.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Αυτό είναι το Τουρκικό οικονομικό θαύμα. Ο Ερντογάν κατάφερε να χρεοκοπήσει μια χώρα που παράγει, και να την φέρει σε χειρότερη κατάσταση από μια χρεοκοπημένη χώρα που δεν παράγει(Ελλάδα).
    Αλλά 11 Δεκεμβρίου όλα αλλάζουν, όλοι οι Τούρκοι θα έχουν την δυνατότητα να μεταναστεύσουν ελεύθερα στην Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ελλάδα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.