24/4/19

Λιγότερη εξάρτηση από την Ρωσία θα έχει η Κύπρος - Αποπληρώνει το δάνειο του 1,5 δις ευρώ

  Θεανώ Θειοπούλου   
Μειώνει την εξάρτησή της από τη Ρωσία η Κύπρος, σχεδιάζοντας την πλήρη ή μερική αποπληρωμή του ρωσικού δανείου ύψους €1,5 δισ. Οι δανειακοί δεσμοί που αναπτύχθηκαν το 2011 με το ποσό των €2,5 δισ. αναμένεται να τερματιστούν ή να περιοριστούν σημαντικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών και ενός ακόμα διάρκειας 5 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών. Η έκδοση, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει σήμερα.
Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Κύπρος βγαίνει στις αγορές. Η πρώτη ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου με την έκδοση 15ετούς μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού ομολόγου ΕΜΤΝ €1 δισ. με επιτόκιο €2,75%. Η Κύπρος με τη νέα έκδοση θέλει να κλειδώσει χαμηλά επιτόκια και να αυξήσει τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής σε βάθος τριακονταετίας. Το ρωσικό δάνειο έχει επιτόκιο 2,5%. Το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει σ’ ένα μέσο όρο χαμηλού επιτοκίου μεταξύ των δυο εκδόσεων, ενώ θα κερδίσει μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Την έκδοση είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, για την πλήρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου ύψους €1,6 δισ. 
Το ύψος της έκδοσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπολογίζεται κοντά στο €1,2 δισ. Ενδεχομένως, μέσω του 30-ετούς ομολόγου να αντληθεί ένα ποσό περίπου €500 εκατ. με επιτόκιο γύρω στο 3%. Μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το ποσό που θα αντληθεί από το πενταετές ομόλογο, γύρω στα €750 εκατ., αλλά με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ενδεχομένως κάτω από 1%. Το δάνειο θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου και εκτιμάται πως το υπόλοιπο ποσό που θα απομένει, θα καλυφθεί από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Κράτος.  
Χθες στη δευτερογενή αγορά το ομόλογο λήξης 2024 είχε απόδοση 0,61%, το ομόλογο λήξης 2034 είχε απόδοση 2,14% και λήξης του 2028 στο 1,46%. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυπριακή Δημοκρατία με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ-/σταθερό (Standard & Poor’s), Ba2/σταθερο (Moody’s), BBB-/σταθερό (Fitch) και BBBL (DBRS) έδωσε όρους εντολής στις τράπεζες Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, J.P. Morgan, Morgan Stanley and Societe Generale για την εκτέλεση έκδοσης των πιο κάτω ομολόγων της Δημοκρατίας (ΕΜΤΝ): 5-ετές ομόλογο λήξης 2024 (euro), 30-ετές ομόλογο λήξης 2049 (euro). Στο παρελθόν, με τις εκδόσεις ομολόγων αποπληρώθηκαν πρόωρα κάποια δάνεια όπως του ΔΝΤ, αλλά και εγχώρια ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους κυρίως οι τράπεζες. Η έκδοση πραγματοποιείται με σύμμαχο τη σταθερή δημοσιονομική  πορεία, πλην της μεγάλης ανατροπής που έφεραν στα δημοσιονομικά δεδομένα οι εξελίξεις το 2018 στον Συνεργατισμό. 
Η Κύπρος κατά το 2018 κατέγραψε έλλειμμα €990 εκατ. ή 4,8% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος €344 εκατ. ή 1,8% του ΑΕΠ το 2017. Στα αποτελέσματα για την Κύπρο συμπεριλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη ύψους €1.725 εκατ. που αφορά στο κόστος της συμφωνίας Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα. Εξαιρουμένου του κόστους της συμφωνίας αυτής, το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το έτος 2018 καταγράφει πλεόνασμα που ανέρχεται στα €735,5 εκατ. ή 3,5% στο ΑΕΠ.
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.