1/3/11

Ο τυποκτόνος νόμος ξαναχτύπησε

Η επιβολή εξοντωτικών για τις εφημερίδες αποζημιώσεων για τη «συκοφαντική δυσφήμιση» δημόσιων λειτουργών είναι ένα ζήτημα που έχει προβληματίσει κατά καιρούς όσους ενδιαφέρονται για την ελευθερία του τύπου στη χώρα μας.

Μια πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (94/2010), με εναγόμενη τη μειονοτική εφημερίδα «Γκιουντέμ» της Κομοτηνής και ενάγουσα τη γνωστή δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, επαναφέρει στην επικαιρότητα το λεπτό αυτό ζήτημα, με «εθνικές» πλέον αποχρώσεις.
Η περίπτωση της Χαρίκλειας Νικοπούλου, υποδιευθύντριας μέχρι την περασμένη άνοιξη του μειονοτικού σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο του Εβρου, κόρης πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, πρόσφατα βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών και ηρωίδας τριών συνεχόμενων ρεπορτάζ του Κώστα Χαρδαβέλλα, είναι γνωστή στους αναγνώστες μας (βλ. «Ιός» 20.6.10). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αγωγή αφορούσε δύο κείμενα που δημοσιεύθηκαν στη «Γκιουντέμ» την Πρωτοχρονιά του 2011 με αρνητικές πληροφορίες και σχόλια για το άτομό της.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης την 1η Δεκεμβρίου. Το δικαστήριο έκρινε το δημοσίευμα εν μέρει δυσφημιστικό (κυρίως όσον αφορά τον ισχυρισμό πως η Νικοπούλου ανέθεσε στους μουσουλμάνους μαθητές της να ζωγραφίσουν το Θεό, αλλά και για κάποιες άλλες διατυπώσεις, περί κακών λ.χ. σχέσεων με συναδέλφους της). Δέχτηκε, αντίθετα, ως αληθή τα γραφόμενα της «Γκιουντέμ» για «την απουσία αρμονικών σχέσεων μεταξύ της ενάγουσας και των συγχωριανών και κηδεμόνων των μαθητών της».

Μέχρις εδώ, τίποτα το αξιοπερίεργο -παρ' όλο που η αναφορά, στο κείμενο της αγωγής, σε «τουρκική διάλεκτο» (κι όχι γλώσσα) της μειονοτικής εφημερίδας είναι από μόνη της αξιοσημείωτη. Η είδηση βρίσκεται στο ύψος των αποζημιώσεων που το δικαστήριο επιδίκασε υπέρ της ενάγουσας: 150.000 ευρώ, είκοσι πέντε φορές δηλαδή την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει σ' αυτές τις περιπτώσεις ο (έτσι κι αλλιώς δρακόντειος) Ν. 2243/1994. Ποσό σαφώς εξοντωτικό για ένα εβδομαδιαίο επαρχιακό έντυπο, με τιράζ μόλις 1.500 φύλλα και πωλήσεις 800.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική απόφαση αυτού του είδους στην αντιδικία της κυρίας Νικοπούλου με το μειονοτικό τύπο. Για ένα παρεμφερές δημοσίευμα, η εφημερίδα «Μιλέτ» της Ξάνθης καταδικάστηκε σε αποζημίωση άλλων 120.000 ευρώ. Ως μέτρο σύγκρισης, υπενθυμίζουμε ότι το 2009 ο Κώστας Λαλιώτης καταδικάστηκε να καταβάλει 100.000 ευρώ στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επειδή τον είχε κατηγορήσει δημόσια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Mayo. Ο ισχυρισμός αυτός, που από το δικαστήριο κρίθηκε επίσης συκοφαντικός, είχε μεταδοθεί απ' όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

Στην περίπτωση της «Γκιουντέμ», δεν υπάρχει καν το αιτιολογικό κάποιας αναλογίας προς τα περιουσιακά στοιχεία των καταδικασθέντων. Ειδικότερα για το συντάκτη τού ενός από τα δύο κείμενα, τον Τζεμήλ Καπζά, η απόφαση αναφέρει ρητά την «έλλειψη εμφανών περιουσιακών στοιχείων» του, μόνο και μόνο για να μετατρέψει την καταδίκη του σε (δυνητική) φυλάκιση: «απαγγέλλει σε βάρος του δικαστική κράτηση διαρκείας δέκα (10) μηνών, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης».

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης αφορά ωστόσο το σκεπτικό, με βάση το οποίο καθορίστηκε το ύψος της αποζημίωσης: «δεδομένου», διαβάζουμε, «ότι τα κρίσιμα άρθρα διαβάστηκαν [όχι μόνο] από το ευρισκόμενο στη Θράκη τουρκόφωνο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας αλλά και από το πανελλήνιο στο οποίο αναμεταδόθηκε η είδηση μέσω άλλων εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης». Η εικονική αυτή διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού ήταν μάλλον απαραίτητη, καθώς ο Ν. 2243 ορίζει για τα μεν έντυπα πανελλήνιας εμβέλειας ελάχιστη αποζημίωση 29.325 ευρώ, έναντι μόλις 5.865 ευρώ για τα τοπικά.

Μόνο που τα εν λόγω δημοσιεύματα -και οι εκπομπές τύπου Χαρδαβέλλα- όχι μόνο δεν «αναμετέδιδαν» τις κατηγορίες των μειονοτικών εντύπων κατά της Χαράς Νικοπούλου, αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο: έχτιζαν την εικόνα μιας ηρωικής δασκάλας αντιμέτωπης με δόλιους συκοφάντες, όργανα του τουρκικού προξενείου και των υπηρεσιών της Αγκυρας!

Η ιδιότυπη αυτή δικαστική συλλογιστική θυμίζει ως εκ τούτου το μετεμφυλιακό αδίκημα της «πρόκλησης σε διχόνοια». Το δικαστικό, δηλαδή, καταλογισμό των επιθέσεων που δέχονταν τα (αριστερά τότε) «αντεθνικά μιάσματα» από εθνικόφρονες ως... τεκμήριο ενοχής των θυμάτων -εφόσον αυτά, με τις απόψεις ή τη δραστηριότητά τους (υποτίθεται πως), «προκάλεσαν» τους θύτες. Καθόλου συμπτωματικά, η πιο πρόσφατη χρήση αυτής της διάταξης έγινε, εν έτει 1992, σε βάρος αριστερών πολιτών που διακήρυτταν γραπτά την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων της χώρας μας.
http://www.enet.gr

17 σχόλια:

  1. ΤΟ ΦΩΣ

    "Ενώ σε καθηλώνει τό Φώς
    ορίζει σχήμα κίνήσεις,αρθρώνει τό περιβάλλον/ο άλλος επί σκοπόν σημαδεύει/ξεγυμνώνει τό σώμα επιχειρώντας διείσδυση
    ως τήν ψ υ χ ή.

    Γι'αυτό εκείνη βαθύτερα κατεβαίνοντας/αφήνει επάνω ψεύτικα άνθη/χαμόγελα συμβατικά/ γάντια μεταχειρισμένα/Ψάρι κάτω απ'τήν επιφάνεια τού νερού.
    Εδώ τό Φ ώ ς δέν περνά η διάθλαση ξεγελά/είναι μιά ασφάλεια τ υ φ λ ή
    ο β υ θ ό ς."
    Γ.Στογιαννίδης

    Θέλουν νά σπάσουν τήν ελληνική ψυχή!
    Θέλουν νά σβήσουν τό Φώς!
    Θέλουν νά μάς ρίξουν στό βυθό τής αφάνειας!
    Τής ελληνοσύνης ανήμερα!
    Τό άκτιστον Φώς,είναι η αλήθεια!
    Η ελληνικότητα!είναι ο εχθρός τών ανθελλήνων....
    τήν σημαδεύουν διαχρονικά" επί σκοπόν..."
    Στό πρόσωπο τής Χαράς,η έκφρασή της!
    Δέν θά νικήσουν τό Φώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προδότες Γραικύλοι παντού. Τι ακριβώς πείραξε τον αρθρογράφο; Η προπαγάνδα και η ανθελληνική δράση του τουρκικού προξενείου που εκφράζεται μέσω τον πιστών ακολούθων δεν τον πειράζει; Το ότι έσπασαν το χέρι της ηρωϊκής πράγματι Χαράς Νικοπούλου δεν τον πειράζει; Έχει γίνει αηδιαστικό πια με το πρόσχημα της "ελευθερίας" να γίνονται οι πλέον ανθελληνικές δηλώσες. Η επανάσταση του αυτονόητου κατά τα αλλά είναι αυτό που υποστηρίζουν.
    ΠΡΕΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝΤΥΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΧΙ! ΚΑΝΕΝΑ ΕΣΡ ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΗ! Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πληρωμένα θρασύδειλλα κοπρόσκυλα που κάνουν τους δηθεν τούρκους στην θράκη να το βουλώσουν γιατί παίζουν θεάτρο προκάλωντας συχγυση (ΟΧΙ ΦΟΒΟ) στον ελληνικό πλυθησμό της θράκης.

    Τα 100 και 200 πληρωμένα ανθρωπάρια που γαυγιζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΡΕ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

    Και εμπάση περιπτώση οι μαγκιές πληρώνονται πρωτού εκστομίσουν τις λασπολογίες τους ας πρόσεχαν λοιπον.

    ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ρε.

    Ελπίζω να μη αλλάξει την απόφαση του το ελληνικόυ δικαστηριου γιατί μετα θα αποθρανσυνθουν.

    Ειμαστε όλη έτοιμοι για τα πάντα η πατρίδα είναι η ζωή μας και η ζωή μας δεν έχει καμμία αξια μπροστα στο δηλλημα πατρίδα η ζωη εμεις λεμε ΠΑΤΡΙΔΑ για να υπάρξει ζωη τελικα.
    Αυτό ας το καταλάβουν οι πολιτικές μαριονέτες στην χώρα μας και οι αφανοίς τσαρλατάνοι του χρήματος που τους στιρίζουν.

    ΜΑΚΗΣ ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή, αν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις νομίζει κανείς σας οτι θα πληρώσουν τα φερέφωνα ;;;; Το προξενείο θα τα ακουμπήσει... για να το ευχαριστηθούμε και εμείς,οχι μόνον η Χαρά.Να είναι καλά το κορίτσι. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι συγκεκριμένες εφημερίδες,έχουν πάντα λεφτά, ...από το προξενείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το Μεσολόγγι το μικρό, τουρκιά δεν προσκυνάει."
    Επειδή η κυρία Νικοπούλου ΔΕΝ προσκυνάει την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου, πρέπει να υποστεί δυσφήμηση, με κίνδυνο σωματικής ακεραιότητας, και να επιβραβευθούν οι πράξαντες!
    Δηλαδή αν το δικαστήριο καταδίκαζε τις εφημερίδες λόγω δυσφήμησης, πρόκλησης θρησκευτικού μίσους και πρόσκλησης σε σωματική βλάβη και ψυχολογικού τραύματος, όπως μπορούσε κάλλιστα να κάνει, θα ήταν πιο επιεικές;
    Άντε να χαθείτε, αριστερά αποβράσματα, που έχετε το θράσος και μιλάτε και αρθρογραφείτε και κόπτεσθε για την αλήθεια και την ελευθερία λόγου. Η ελευθερία λόγου των Βορειοηπειρωτών και άλλων καταπιεζόμενων Ελλήνων δεν σας αφορά, μόνο του κάθε αποβράσματος, σαν εσάς.
    Βλέπετε, "όμοιος τον όμοιο αγαπά, και η κοπριά τα λάχανα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Σιωνιστική Διακήρυξη του Λονδίνου

    Τι έχουν να μας πούνε τα κόμματα γι αυτό;

    Ένα κείμενο – σχεδιασμός παγκόσμιας επιβουλής και κυριαρχίας είναι η διακήρυξη του Λονδίνου, που δημοσιοποιήθηκε στις 26/2/2009 και που ουσιαστικά αποτελεί έναν “οδηγό” δημιουργίας θετικού “κλίματος” υπέρ του Σιωνισμού.
    Η Διακήρυξη του Λονδίνου, ουσιαστικά αποτελεί ένα κατάπτυστο κείμενο που προσβάλει τα ανθρώπινα ιδεώδη και κάθε έννοια δημοκρατίας. Είναι δε αναρτημένη και στον δικτυακό τόπο του Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας!!!
    Μερικά από τα κυριότερα σημεία αυτής της αισχρής για την ανθρωπότητα διακήρυξης, σας παραθέτω παρακάτω:
    * Οι Βουλευτές θα καταδεικνύουν δημόσια, θα προκαλούν και θα απομονώνουν πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο μίσος εναντίον των Εβραίων και στοχεύουν κατά του Κράτους του Ισραήλ ως Εβραϊκή συλλογικότητα.
    * Οι Βουλευτές θα πρέπει να παίρνουν θέση κατά του αντισημιτισμού και της κάθε φυλετικής διάκρισης που στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε μειονότητας, και να είναι σε επιφυλακή εναντίον κάθε υπεκφυγής, δισταγμού και δικαιολόγησης των εκφράσεων μίσους.
    * Οι Κυβερνήσεις πρέπει να προκαλούν κάθε ξένο ηγέτη, πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο που αρνείται, υποβαθμίζει ή ευτελίζει το Ολοκαύτωμα και πρέπει να ενθαρρύνουν την κοινωνία των πολιτών να επαγρυπνεί και ανοικτά να καταδικάζει αυτό το φαινόμενο.
    * Οι Βουλευτές πρέπει να προτρέψουν τις Κυβερνήσεις τους να υποστηρίξουν τις διεθνείς δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού- συμπεριλαμβανομένης της Διακήρυξης του Βερολίνου του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, OSCE) και των οκτώ κύριων αρχών της.
    * Οι Κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ πρέπει να αποφασίσουν ότι ποτέ ξανά οι θεσμοί της διεθνούς κοινωνίας και ο διάλογος των εθνικών κρατών δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά στην προσπάθεια νομιμοποίησης του αντισημιτισμού, συμπεριλαμβανομένης και της απομόνωσης του Ισραήλ για πολιτικές διακρίσεων στη διεθνή σκηνή και ότι ποτέ δεν θα γίνουμε μάρτυρες ή συμμέτοχοι σε άλλη συνάντηση όπως εκείνη του Ντάρμπαν του 2001.

    Συνεχιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνεχεια
    Απαγορεύσεις
    · Οι Βουλευτές θα πρέπει να θεσμοθετήσουν αποτελεσματική νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους αναγνωρίζοντας το μίσος ως επιβαρυντικό στοιχείο και, όπου είναι σύμφωνο με τα τοπικά νομικά δεδομένα να συμπεριλάβουν το αδίκημα της «υποκίνησης μίσους» και να επιτρέψουν στους φορείς επιβολής του νόμου να καταδικάζουν.
    · Οι Κυβερνήσεις που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο για το Λόγο Μίσους της «Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο», του Συμβουλίου της Ευρώπης (και το «Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται μέσω συστημάτων Η/Υ») θα πρέπει να θεσπίσουν σχετική εσωτερική νομοθεσία εφαρμογής.
    Αναγνωρίζοντας την απειλή
    · Οι Βουλευτές θα πρέπει να επανέλθουν στο νομοθετικό έργο τους, των Κοινοβουλίων ή Συνελεύσεων, και να θεσπίσουν ομάδες διερεύνησης που καθήκον θα έχουν τον καθορισμό της υπάρχουσας φύσης και του καθεστώτος του αντισημιτισμού στις χώρες τους και την εκπόνηση συστάσεων προς τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών ώστε να δράσουν κατάλληλα.
    · Οι Κυβερνήσεις πρέπει να επεκτείνουν τη χρήση του «βασικού ορισμού» του αντισημιτισμού του EUMC προς ενημέρωση της πολιτικής των εθνικών και διεθνών οργανισμών και ως βάση εκπαιδευτικού υλικού για χρήση από τις υπηρεσίες απονομής ποινικής Δικαιοσύνης.
    Παιδεία, ενημέρωση και εκπαίδευση
    · Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν εκτενώς τους αστυνομικούς, τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Η κατάρτιση είναι ουσιώδης προκειμένου οι δράστες αντισημιτικών εγκλημάτων μίσους να συλληφθούν επιτυχώς, να διωχθούν δικαστικά, να καταδικαστούν και να τους επιβληθούν ποινές. Το Πρόγραμμα Επιβολής του Νόμου LEOP του ΟΑΣΕ είναι μία πρότυπη πρωτοβουλία που συνίσταται από ένα διεθνές κλιμάκιο ειδικευμένων αξιωματικών της αστυνομίας, οι οποίοι εκπαιδεύουν άλλους αστυνομικούς σε αρκετές χώρες.
    · Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό στα θέματα του Ολοκαυτώματος, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και των φυλετικών διακρίσεων, τα οποία εντάσσονται στο εθνικό σχολικό πρόγραμμα. Όλο το εκπαιδευτικό υλικό οφείλει να είναι βασισμένο στις αξίες της κατανόησης, της ένταξης, της αποδοχής και του σεβασμού και πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να βοηθά τους μαθητές στην αναγνώριση και αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και όλων των μορφών του λόγου μίσους.
    · Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να περιλάβουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το πρόγραμμα Επιβολής του Νόμου LEOP.
    ==================================================
    Αυτό το κατάπτυστο μανιφέστο του διεθνούς σιωνισμού, τo παρέλαβαν όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σάπιας κυβέρνησης Καραμανλή, του Υποψήφιου Παπανδρέου, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ.
    Τώρα ξέρεις τα πάντα. Ακόμα και στα βιβλία, αποδεικνύεται ποιοι επιβάλουν και σε ποιους, για το τι θα γραφτεί.
    Οι Σιωνιστές κόβουν και ράβουν την ιστορία στα μέτρα τους.
    Οι εσωτερικοί μασόνοι εκτελούν.


    (για να μη ξεχνιόμαστε δηλαδή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1 Μαρτίου 2011 4:27 μ.μ.

    Για τις μαλακίες του ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ δεν βρήκες τίποτε να πεις κι έβαλες δικές σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν οι πολιτικοί μας είχαν τα άντερα της κυρίας Νικοπούλου, δε θα΄χαμε όλα αυτά τα τσουτσέκια να γλυκοκοιτάζουν Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο κτλ κτλ κτλ...

    *Αρνιέμαι σ΄οποιοδήποτε να δώσω απ΄τη δική μου γη μια σπιθαμή*

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "...είναι γνωστή στους αναγνώστες μας (βλ. «Ιός» 20.6.10)"

    Άντε ρε χαμένε. Από τη στιγμή και μόνο που αποτελείς μέλος τού "Ιού", δεν είσαι τίποτα άλλο παρά το AIDS τής δημοσιογραφικής πιάτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οσοι γράφετε και μιλάτε σας έχουν σπάσει ένα χέρι και να τρώτε ψυχολογικό πόλεμο κάθε μέρα; Μετά τα λέμε! Εξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "ΙΟΣ"= τουρκο-Quilskings Προφανως ο κωστοπουλος θα ηθελε να αφεθουν οι τουρκοπρακτορισκοι στην Θρακη να κανουν την δουλεια τους αναξελεγκτα στο ονομα της "ελευθεριας του τυπου" βεβσιως βεβαιως!
    Επισης ο κωστοπουλος ειναι πλεον σεσημασμενος πομπος αναμεταδωσης των αποψεων της Αγκυρας οπως φαινεται και σε αρθρα του για τους Πομμακους ατομα σαν και αυτον στην Σουηδια του 18ου αιωνα τους αποκαλουσαν υπιτιμητιμα "σκουφους" για ευνοητους λογους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι βουτυρομπεμπέδες του Κολωνακίου θα έπρεπε να τραβήξουν τα μισά από ότι τράβηξε η Χαρά Νικοπούλου για να δούμε μετά τι θα έγραφαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ότι δεν μας σκοτώνει μας δυναμώνει …το ίδιο και αυτόν το τόπο που δίδαξε επιλογές σε όλου του κόσμου των ιδεών . Ακόμη και την λύση ΄΄σεισάχθεια΄΄ από Σόλωνα σε Κλεισθένη που οι βαριά κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία συνεχίζουν τους κόλαφους του μνημονίου... Υποδούλωσης στο χρήμα, όταν οι άρχουσα τάξη απαλλαγμένη από φόρους και έλεγχο of sores εταιρίες νομίζει ότι θα μπορεί να φυλακίζει τις ανθρώπινες ελευθερίες και αρετές.
    Νομίζουν απλά ότι ο λαός θα κρατάει συνέχεια το τηλεκοντρόλ τους

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ εβραιοπαρμενο
    1 Μαρτίου 2011 7:02 μ.μ.

    Εκει να σε καιει.
    Ο Κωστοπουλος και εσυ δεν εχετε καμια διαφορα;

    Τι κριμα που δε κατσαδιασες και τους διαχειριστες που ανεβασαν φωτο της Δασκαλας με κεινο το Ναζι-στυλ χτενισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Αριστόβουλος
    Οι λαοί καμιά φορά αργούν, αλλά μάλλον δεν λησμονούν.
    Ισως το κάθε πράγμα θέλει τον χρόνο του, νομοτελειακά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.