1/3/11

Η υπόθεση Μέρτεν, Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία;


Η υπόθεση Μέρτεν, Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Β’ ΜΕΡΟΣ from Kouti Pandoras on Vimeo.(«Κουτί της Πανδώρας»-NET)
Η υπόθεση Μέρτεν είναι από τις πιο συγκλονιστικές και πιο άγνωστες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ένας ναζί εγκληματίας συλλαμβάνεται στην Αθήνα, δικάζεται αλλά δεν εκτίει την ποινή του. Απελευθερώνεται στην Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δέχεται τα πυρά όλων των κομμάτων. Μια μεγάλη πολιτική κρίση ξεσπάει στην Ελλάδα. Φόντο της η μυστική διπλωματία, ο Ψυχρός Πόλεμος, και το γεγονός πως πολλοί από τους στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού είναι πρώην συνεργάτες των Γερμανών.

Ίσως η υπόθεση Μέρτεν να είχε τελειώσει εκεί, σε κάποια πολιτικά συμπεράσματα, αν ο Μαξ Μέρτεν, δεν κατηγορούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μέλη της κυβέρνησής του ως συνεργάτες του. Η Ελλάδα από το 1957-1963 θα πέσει σε μια πολιτική θύελλα, όπου αλήθειες και σκοπιμότητες αλληλοπλέκονται. Η ταραγμένη δεκαετία του 60, η Χούντα αργότερα δεν θα βοηθήσουν στο να πέσει φως στην υπόθεση.

Ήταν η υπόθεση Μέρτεν, ένας εκβιασμός που άσκησαν οι Γερμανοί στον Καραμανλή ώστε να οδηγηθούμε στην μη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου;

19 σχόλια:

  1. με ενδιαφέρει η υπόθεση Μέρτεν αλλά όταν ακούω ότι πρόκειται για Κουτιά της Παπάντζας και Βαξεβάνη απέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Bαξεβάνης δεν είναι δημοσιογράφος, 'συμβόλαια' εκτελεί ο άνθρωπος.
    Πάντα ένα άδειο τσουβάλι ήταν, ψεύτης και τυχοδιώκτης.
    Γι' αυτό τον πληρώνουν τώρα οι ΠΑΣΟΚΟΙ με καλοπληρωμένη εκπομπή στην ΝΕΤ, για τις 'πολύτιμες υπηρεσίες' που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει.
    Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται καποιοι κραταγαν τον Καραμανλή από "κάπου". Εσεις γιατί λετε αφησαν τον Μερτεν να φυγει???

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αφηστε το ποιος τα λεει και πως τα λεει, ειναι αληθεια η υποθεση μερτεν; αν ναι τοτε ολα τα αλλα που λετε ειναι παπαριες και σταματηστε να ειστε αβουλα πλασματα και πιονια των κομματων, ανοιξτε τα ματια σας και το μυαλα σας και καταλαβετε οτι ολοι δουλεψαν εις βαρος μας, κανενας εθναρχης, κανενας ηγετης, μονο προδοτες. ΜΑΚΗΣ Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεχομαι την αποψη των προηγουμενων,
    αλλα πραγματικα πιστευετε οτι η
    σταση του καραμαν-λη ηταν περισσοτερο πατριωτικη αποσο του επετρεπαν οι αμερικανοι αρχικα και εν συνεχεια οι γερμανοι;
    Κατα την αποψη μου ο "Εθναρχης"
    ηταν τοσο Δοσιλογος των γερμανοτουρκων οσο κιο σημιτης.
    Ποια η σταση του στο θεμα των κωνσταντινουπολιτων;
    Ποια η σταση του στο θεμα της κυπρου;
    Ποια η σταση του στο θεμα της αυτοκινητοβιομηχανιας και εν γενει της βιομηχανιας ομου μετα του εβερτ,μετα την μεταπολιτευση;
    Αλλα και ποια η σταση του "αντρεα"
    στα ιδια θεματα;
    Eνα εχω να πω:Ποιος προδοτης θα παραδεχτει ποτε οτι επροδωσε;
    Kανεις.
    Τουναντιον ολοι οι προδοτες υπερασπιζονται την προδοσιαν τους ως πραξη ωφελιμη (εξυπνη-πονηρη), προς οφελος του προδομενου.
    Προσεξτε τωρα τους γερμανους:
    Yπερασπιζονται τους ανθρωπους τους
    και το κρατος τους προς οφελος των ιδιων,πετωντας ενα ξεροκομματο στα
    πιστα προδοτοσκυλα τους(βλεπε siemens-υποβρυχια-leoA6-Σκαραμαγκα-ΟΤΕ-ΕΛ.Βενιζελος-Cayennoπληκτους).
    Ετοιμοι να προδωσουν γιαλλη μια φορα την πατριδα σε εβραιους και τουρκους και Δ.Ν.Τ...παντα προς οφελος του προδομενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
    "ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ"τού Σόλωνος Γρηγοριάδη.

    "Δέν μπορεί νά υπάρχει όμως αυθεντική επαλήθευσις τών στοιχείων τού ΓΕΣ γιά τούς νεκρούς τής άλλης πλευράς.Πάντως οι πίνακες τού ΓΕΣ γιά τούς νεκρούς καί τών δύο μερών έχουν ως εξής¨
    1946 =126 Κρατικές Δυνάμεις
    1947 =1.125 """"
    1948= 4.239 """
    1949= 2.769 """

    1946 =836 Ανταρτών
    1947=7.629 "
    1948=16.382 "
    1949=13.373 "

    ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΉΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,ΤΌ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ τόύ Σόλωνος Γρηγοριάδη.

    Θυσία αίματος σελ.351
    Οι υσίες σέ αίμα ήταν τεράστιες.Κατά μιά επίσημη στατιστική τού κράτους,αν περιλάβουμε καί τούς δύο πολέμους(ελληνοιταλικό καί ελληνογερμανικό)οι απώλειες τού πληθυσμού(νεκροί0το 1941-1944 ανέρχονται στά εξής μεγέθη:
    1.Απώλειες τού ελληνικού στρατού στή διάρκεια τών δύο πολέμων=13.400
    2.Απώλειες τών ενόπλων δυνάμεων τής εθνικής αντιστάσεως=10.000
    3.Απώλειεςτών ενόπλων δυνάμεων Μέσης Ανατολής=1.300
    4.Απώλειες πληρωμάτων εμπορικής ναυτιλίας=3.500
    5.Εκτελεσθέντες κατά τήν Κατοχήν=50.000
    6.Θάνατοι από πείνα καί στερήσεις=260.000
    7.Απώλειες εβραικού πληθυσμού καί άλλων Ελλήνων στά στρατόπεδα συγκεντρώσεων=60.000
    8.Νεκροί από βομβαρδισμούς τής αξονικής ή συμμαχικής αεροπορίας=7.000
    Σύνολον=405.000 χιλιάδες ψυχές!
    Οι αριθμοί αυτοί ίσως νά είναι εν μέρει υπερβολικοί....Δέν θά απέχουν όμως χονδρικώς πολύ από τήν αλήθεια.Η θυσία αίματος τών Ελλήνων υπήρξε η βαρύτερη τής κατεχομένης Ευρώπης εκτός τής Πολωνίας."

    Όσο γιά τόν "Οικονομικό απολογισμό;),αναφέρει ο συγγραφέας τίς τρομακτικές-καταστροφικές συνέπειες καί τών δύο περιόδων.
    Αισθάνεται κανείς μόνο φρίκη!
    Αλλά καί οργή,αγανάκτηση ,γιά όσα έκαναν απερίσκεπτοι...Έλληνες!
    Σέ βάρος συνελλήνων καί τής Πατρίδας!
    Αυτά πληρώνουμε τώρα!
    Τώρα ο Στάλιν είναι αλλού,καθώς καί ο πονηρός Τσώρτσιλ,καί οι νικημένοι Γερμανοί.....τού τότε,γιατί τού σήμερα είναι εδώ!
    Αλλά καί οι δικοί μας είναι στά Επουράνια ή μάλλον στό Υπουράνια...
    Α! Ξέχασα καί οι ΑμερικανοΓάλλοι..Ντέ Γκώλ κ.τλ...

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αριθμοί αυτοί ίσως νά είναι εν μέρει υπερβολικοί...TI ΛΕς μηπως ηταν πολλοι περισσοτεροι για δεν υπολογιζουν τους Ελληνες του εξωτερικου πχ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΤΕς και τους υπολοιπους .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι εβραιοι τι λενε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τή μία ζητούμε αποζημιώσεις από τούς Γερμανούς κατακτητές καί εγκληματίες, αλλά από τήν άλλη δέν αξιώνουμε αποζημιώσεις από τούς Τούρκους κατακτητές καί εγκληματίες. Μάλιστα όλοι όι πολιτικοί πρωταγωνιστούν στό ποιός θά δείξει το φιλικώτερο πρόσωπο στούς βάρβαρους γείτονες.


    Τούς ενοχλεί ο Μέρτεν αλλά προσκυνούν τόν Αττίλα της Κύπρου. Ας κάνει ο Πανδώρας καί μία εκπομπή για τή γενοκτονία του 1914- 1922, μία γιά τήν εθνοκάθαρση στήν Κωνσταντινούπολη (1955, 1964), μία γιά τήν εθνοκάθαρση στήν κατεχόμενη Κύπρο καί μία γιά τήν δουλικότητα του πολιτικού συστήματος μπροστά στήν αλλαζονεία πού επιδεικνύει ο σουλτάνος Ερντογάν.

    Εν τω μεταξύ τό σύστημα ωραιοποιεί τά 500 χρόνια τουρκοκρατίας μέ τούς χιλιάδες Μέρτεν καί τά εκατομμύρια θύματα... Ισως επειδή τά θύματα δέν ήταν Εβραίοι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιον να κυταξης σε τουτο το σκοταδι; Μονο λιγα φωτα στην ακρη του οριζοντα. Φυγανε τα καραβια κι'η θαλασσα μαυρο πανι σκεπαζει την ελπιδα .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην εκπομπή μιλάνε άνθρωποι με υψηλότατη γνώση και κύρος (Φλάϊσερ, Γλέζος κ.λπ). Η ιστορία του Μέρτεν είναι γνωστή στους ιστορικούς, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ασχολήθεί με τη νεότερη ιστορία. Η ανάμιξη Τούρκων, Εβραίων κ.λπ. δεν απαντά στο θέμα. Απλά το καλύπτει. Βέβαια θίγει "ιερά και όσια". Αν κάποιος θέλει να αποσιωπήσει ένα γεγονός, δεν έχει παρά να στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλα, στην πραγματικότητα άσχετα με το πρώτο. Αυτό που η εκπομπή θίγει (και ενοχλεί)είναι το πόσο πραγματικά "μεγάλοι" είναι πολλοί για τους οποίους σήμερα αφιερώνουμε ανδριάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2:31 κομμάτι κομμάτι συμπληρώνεται το πάζλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η δοξούλα - για να μαθετε μερικά πραγματα και αυτα ειναι απαντηση στους χυδαιολόγους- ηταν 18 χρονών οταν προσελήφθη στη νομαρχια Θεσσαλονίκης με το προσόν οτι ηταν απο τις λίγες κοπέλες που ηξερε γραφομηχανή. Εργαζόταν εκεί οπου εμπαιναν και συχναζαν - φυσικό ηταν - γερμανοί αξιωματικοί και αξιωματούχοι. Ο Μερτεν επαιζε το παιχνίδι του οταν συνελήφθη εδω. Θα πρεπει να ανατρεξετε και στις καταθεσεις πολιτικών της κεντροαριστερας που την υπερασπίστηκαν. Σ' αυτες καμία αναφορά. Οσο για τον κύριο με το κουτί της πανδωρας, ειναι γνωστες οι μυθοπλασίες του για εντυπωσιασμό... Οπως ο εβραϊκός θησαυρός... Δεν καταλαβα σε τι εξυπηρετεί αυτη η ανάρτηση, τι διαφωτίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το επίσημο ελληνικό κράτος
    πέρασε φωτογραφικό νόμο για να στείλει πακέτο τον Μέρτεν στην Γερμανία. Όπου θα απελευθερωνόταν. Αυτό έγινε επί Καραμανλή και ενώ ο Μέρτεν είχε ήδη καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη από ελληνικό δικαστήριο και βρισκόταν στη φυλακή.
    Ο Μέρτεν όταν πήγε στην Γερμανία έδωσε συνέντευξη στον Spiegel και ισχυρίστηκε ότι ο Καραμανλής του χρωστούσε χάρη διότι αυτός και δυο υπουργοί του ήταν συνεργάτες των Ναζί και μάλιστα πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες τους από τις εβραϊκές περιουσίες των Θεσσαλονικιών Εβραίων.

    Το ελληνικό κράτος οικειοθελώς τον απελευθέρωσε. Και μάλιστα ο πολιτικός Καραμανλής ακύρωσε τους Έλληνες δικαστές που τον είχαν καταδικάσει.

    Από πού ως πού, λοιπόν, μας "εκβίασε" η Γερμανία;

    Και ποιό θέμα αποζημιώσεων; Έχει δώσει ποτέ σε κανέναν αποζημιώσεις η Γερμανία για τους άμαχους που δολοφόνησε;

    Ας ελπίσουμε ότι η αρχή θα γίνει από το Δίστομο. Και ότι επιτέλους, η Γερμανία θα πληρώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 2:44 Στο βίντεο μιλάει και η κόρη της Δοξούλας Μακρή αν δεν με απατά η μνήμη μου.Για τα υπόλοιπα μάλλον δεν είδες την εκπομπή και κρίνεις απο όσα ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι η Δοξούλα σύζυγος Δημήτρη Μακρή, δεν είχε παιδιά. Ανήψια είχε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ελίνα 30:48 και έως 34:44 στο βίντεο Ιλεάνα Μακρή κόρη Δοξούλας Μακρή αναφέρεται στον πατέρα της και στην μητέρα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναί, το βίντεο το είδα. Αλλά απ΄ότι είχα μάθει, η ίδια η Δοξούλα Λεοντίδου-Μακρή, δεν είχε παιδιά. Μήπως ήταν του συζύγου; Θα δούμε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.