1/3/11

Οι ‘προκλήσεις’ Έρντογάν στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα;

Η Λιβύη βυθισμένη στον εμφύλιο με άγνωστο τέλος, η ευρωκρίση και η σύνοδος κορυφής στα μέσα Μαρτίου - όλα τα παραμέρισε σήμερα στον γερμανικό τύπο ο απόηχος της ομιλίας Ερντογάν στο Ντίσελντορφ.

Η προχθεσινή ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε 10.000 συμπατριώτες του στο Ντίσελντορφ και κυρίως οι παραινέσεις του προς τους συμπατριώτες του πυροδότησαν όχι μόνο τις αντιδράσεις του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, αλλά και τα σημερινά σχόλια των γερμανικών εφημερίδων.

Η Frankfurter Rundschau γράφει: «Ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε πάλι τον ρόλο του: πρωθυπουργός των απανταχού Τούρκων, έστω και αν πολλοί από τη δεύτερη γενιά των Τούρκων μεταναστών έχουν πια τη γερμανική υπηκοότητα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέδειξε ακόμη μια φορά ότι διαθέτει επιλεκτικές προσλαμβάνουσες της πραγματικότητας.

‘Κανένας δεν επιτρέπεται να αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων’, είπε στους συμπατριώτες του. Οι Κούρδοι στην Τουρκία, αναρωτιούνται γιατί δεν ισχύει αυτή η ρήση και γι’ αυτούς.

‘Ο καθένας έχει το δικαίωμα της άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων’, δήλωσε στους συμπατριώτες του στο Ντίσελντορφ. Τότε γιατί δεν το εφαρμόζει και στους χριστιανούς της Τουρκίας;»

Το ατού της Τουρκίας
«Η Τουρκία δεν αγκαλιάζει πια τους Ευρωπαίους γιατί έχει στα χέρια της ένα ατού.Η νέα αυτοπεποίθηση που προβάλλει, πηγάζει από την οικονομική της ανάπτυξη.Πριν από μία δεκαετία η Τουρκία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τώρα καταλαμβάνει την 17η θέση στην κλίμακα των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη μας. Εάν ήταν μέλος της ΕΕ, θα καταλάμβανε την 7η θέση.

Από την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, πριν από οκτώ χρόνια, τριπλασιάστηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας.

Όποιος διαθέτει ισχυρή οικονομία αποκτά και πολιτική βαρύτητα, γι’ αυτό η Τουρκία έχει αρχίσει να παίζει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης, έστω και αν αυτές οι προθέσεις της δεν προκαλούν μόνον συμπάθεια, αλλά και σοβαρές αντιδράσεις, διότι είναι το διάδοχο κράτος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, του πρώην δυνάστη της περιοχής.

Πολλοί αραβικοί λαοί βλέπουν όμως στο μοντέλο της τουρκικής δημοκρατίας ένα πρότυπο, διότι συνδυάζει το Ισλάμ και τη δημοκρατία, ανεξάρτητα εάν για τους Ευρωπαίους το συγκεκριμένο μοντέλο δημοκρατίας είναι ημιτελές.

Παρ’ όλα αυτά ο τρόπος που μίλησε ο Ερντογάν στη Γερμανία δείχνει πως η Τουρκία είναι χώρα των αντιφάσεων. Από τη μια αλληθωρίζει προς τη Δύση, και από την άλλη αναπολεί τις συντηρητικές αξίες του Ισλάμ.

Αποδέχεται την ευρωπαϊκή προοπτική και ταυτόχρονα ακολουθεί νέο-οθωμανικά οράματα στην εξωτερική της πολιτική.

Η Τουρκία του Ερντογάν ακολουθεί ένα δικό της δρόμο, αλλά ο δρόμος αυτός δεν φαίνεται να οδηγεί προς την ΕΕ.»

Ο Ερντογάν κάνει προεκλογικό αγώνα
Η Süddeutsche Zeitung προτείνει χαλαρή αντιμετώπιση των λεγόμενων του Ερντογάν, επειδή έχει ήδη αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία: «Όλοι στη Γερμανία έχουν ζωτικό ενδιαφέρον για τα Τουρκόπουλα που μεγαλώνουν εδώ.

Ο ένας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί να μάθουν πρώτα καλά την τουρκική γλώσσα, οι άλλοι, τα κυβερνητικά κόμματα (Μέρκελ και Βεστερβέλε) επιθυμούν να μάθουν πρώτα, αλλά και τέλεια τα γερμανικά.

Γιατί όμως να μην μάθουν τέλεια και ταυτόχρονα και τις δύο γλώσσες, όπως προτείνουν οι παιδαγωγοί;Γιατί οι Τούρκοι διαφέρουν από τις άλλες εθνικές ομάδες: όλοι τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.»

Και η εφημερίδα καταλήγει:
«Έπρεπε να απολαύσει κανείς τον Ερντογάν στο Ντίσελντορφ με τις επίπλαστες, αλλά και αναμενόμενες προκλήσεις του.Ο Ερντογάν ήταν στο Ντίσελντορφ για να διεκδικήσει την ψήφο του ενός εκατομμυρίου Τούρκων υπηκόων που ζουν στη Γερμανία και που επιτρέπεται να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο στην Τουρκία.»

«Ωραίο θα ήταν λοιπόν να μπορούσε κανείς να τον αρπάξει και να τον στείλει από κει που ήρθε, στην Άγκυρα και στο Ντιγιαρμπακίρ.

Ωραίο θα ήταν επίσης εάν οι Γερμανοί πολιτικοί ασχολούνταν με το ίδιο πάθος που φρόντισαν να απαντήσουν στον Ερντογάν και με την εκπαίδευση των παιδιών των Τούρκων μεταναστών.»
http://www.dw-world.de

6 σχόλια:

  1. ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Το ΝΑΤΟ περιμένει μπας και δεν χρειαστεί να επέμβει. Αν ο Καντάφι υπερτερήσει τότε η εισβολή στην Λιβύη είναι δεδομένη.

    Και κανένας δεν θα έχει αντιρρήσεις. Το κλίμα στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ, αραβικών χωρών θα είναι υπέρ ή τουλάχιστον ουδέτερο. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια και τον πόλεμο στο Ιράκ που δεν θα υπάρχουν διεθνείς αντιδράσεις.
    Ο Καντάφι έμεινε χωρίς φίλους.

    Τα Νατοϊκά αεροσκάφη θα εξορμούν από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αλά και από Γαλλία και Κύπρο.

    Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιεί νηοψίες και θα λάβει μέρος σε ναυτικές επιχειρήσεις και αποβάσεις στην Αν. Λιβύη.

    Η ελληνική πολεμική αεροπορία θα λάβει μέρος στις επιχειρήσεις με μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage-2000, τα ιπτάμενα ραντάρ EMB-145, και μεταγωγικά C-130, C-27. Ενώ και η μοίρα ειδικών επιχειρήσεων θα έχει ρόλο ειδικά σε περίπτωση κατάρριψης νατοϊκού αεροσκάφους με την βοήθεια AH-64 Apache.

    Ενώ θα ενεργοποιηθεί πλήρως το αντιαεροπορικό σύστημα της Ελλάδας λόγω του κινδύνου στοχοποίησης από λιβυκές δυνάμεις με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που μπορεί να φέρουν και βιολογικά όπλα έναντι νατοϊκών ή μη στόχων στην ελληνική επικράτεια με μεγάλη πιθανότητα χτυπήματος στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να συνεργαστούν πλήρως με το ΝΑΤΟ ώστε να έχουν οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά οφέλη αλλά και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν εμπειρία από πραγματικές συνθήκες μάχης. Αλλά και για να προβληθεί περισσότερο σε σχέση με του Τούρκους που δεν θα λάβουν μέρος - τουλάχιστον άμεσα - στην επιχείριση.
    Σε δύο μήνες θα έχουν τελειώσει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ, μέχρι κεραίας, σε όλα όσα δήλωσε ο Ερντογάν, αρκεί να ισχύσουν τα ίδια και για τους Κούρδους της Τουρκίας.Πρώτα λοιπόν να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, να διδάσκονται την ιστορία και το μεγαλείο του Έθνους τους και κατόπιν ας μάθουν και τη γλώσσα της κρατικής οντότητας στα πλαίσια της οποίας διαβιούν.
    Κυρ Ενρντογάν δεν μπορεί να είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα...διάλεξε και πάρε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Τα καλά και συμφέροντα" ... Ότι μας συμφέρει...

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καποιος πρεπει να θυμισει στον παπαρα τον ερντογκαν οτι ο ρυθμος αναπτυξης μιας χωρας ειναι εικονικη πραγματικοτητα αφου δεν διοχετευεται στην ευημερια του λαου αλλα γινεται κερδος στην ολιγαρχια και τις ξενες επενδυσεις που εχουν βρει φτηνα εργατικα χερια.Μην ξεχναμε οτι η Αιγυπτος του μουμπαρακ ειχε αναπτυξη 9%,η Λιβυη του ψυχακια κανταφι 10%,η Ινδια 12% και παει λεγοντας.Αν αρχισει ντομινο εξεγερσεων στις μουσουλμανικες χωρες η τουρκια θα βρεθει σε πολυ ασχημη οικονομικη κατασταση αφου η κατ'εξοχην εισροη κεφαλαιων σε αυτην εχει μουσουλμανικη ταυτοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η άποψη μου για το συσκεκριμένο θέμα βρίσκεται εδώ....
    http://naturesportscooking.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άρα δεν είναι δική σου άποψη αλλά απλώς συμφωνείς με αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.