30/3/13

Οι επιπτώσεις μιας μεγάλης γεωπολιτικής δίνης σε Κύπρο και Ελλάδα (1)

Οι πραγματικές διαστάσεις της εκεχειρίας του Άπο
Του Σάββα Καλεντερίδη
Την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η τραγωδία και ο διεθνής διασυρμός-εξευτελισμός της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, που απαξιωμένη διεθνώς, παρέμεινε απλός θεατής στα παιχνίδια της Γερμανίας και του διεθνούς κεφαλαίου εις βάρος μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης, έλαβαν χώρα δυο γεγονότα-εξελίξεις που αξίζουν της προσοχής και της ανάλυσής μας.
Η μια ήταν η έκκληση ειρήνης του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, που έγινε στον εορτασμό του Νεβρόζ, στην Άμιδα (Ντιγιαρμπακίρ), και η επακολουθήσασα ανακήρυξη μονομερούς εκεχειρίας εκ μέρους του ΡΚΚ, η οποία έγινε δια στόματος του Μουράτ Καραγιλάν, και η άλλη η ταπείνωση του Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία, μέσω της συγνώμης που ζήτησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου από τον Τούρκο ομόλογό του (για την πολύνεκρη επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά), τη προτροπή του Ομπάμα, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην περιοχή.
Όσον αφορά στο πρώτο γεγονός, αν και ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν είχε απευθύνει πανομοιότυπη έκκληση προς το τουρκικό κράτος αλλά και προς τους συντρόφους του, στελέχη και μέλη του ΡΚΚ, πριν από 14 χρόνια, στις 18 Μαρτίου 1999, δηλαδή λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Ναϊρόμπι, τη φορά αυτή τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να διαβάσουμε το σύνολο της επιστολής που έστειλε και τότε ο Άπο στους συντρόφους του, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω στενότητας χώρου. Απλά να αναφέρουμε ότι και τότε επεδίωκε ειρηνική επίλυση του Κουρδικού και, για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, έδινε και πάλι κάποια μηνύματα προς τα συντηρητικά κομμάτια της τουρκικής κοινωνίας, ενώ και πάλι ζητούσε από τους συντρόφους του να αποχωρήσουν από τα εδάφη της τουρκικής επικράτειας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1999, Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν της επιστολής του Άπο, το 1999, τα αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια ο Μουράτ Καραγιλάν στο βιβλίο του «Η Ανατομία τουΠολέμου στο Κουρδιστάν», η παρουσίαση του οποίου στην Αθήνα αποτέλεσε άλλη μια «ευκαιρία» σε ορισμένους υποτακτικούς του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών να υποβάλλουν για άλλη μια φορά τα …σέβη τους στην αμερικανική και στην τουρκική πρεσβεία.
Τότε οι αντάρτες του ΡΚΚ υπάκουσαν και αποχώρησαν από τις βάσεις τους στο Βόρειο Κουρδιστάν, για να ακολουθήσει μια περίοδος ανασυγκρότησης του κόμματος και των ανταρτών σε πολιτικό και σε οργανωτικό είπεδο. Παράλληλα,  έγιναν προσπάθειες από πλευράς του Άπο κυρίως να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και του τουρκικού κράτους, για την πολιτική λύση του Κουρδικού. Το τουρκικό κράτος, επηρμένο από τη "νίκη" της παράδοσης Οτζαλάν, δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες αυτές και συνέχισε την πολιτική της άρνησης του κουρδικού παράγοντα και της συντριβής του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, με αποτέλεσμα ο έγκλειστος στη φυλακή του Ιμραλί  Κούρδος ηγέτης, να δώσει το μήνυμα στους συντρόφους του που είχαν συγκεντρωθεί στο όρος Κανδήλι, στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), να ετοιμάζονται ξανά για πόλεμο. Στις 1 Ιουνίου 2004, μάλιστα, ανακοίνωσε μέσα από τη φυλακή ότι τερματίζεται η μονομερής εκεχειρία, λόγω της σκληρής στάσης που τηρούσε το τουρκικό κράτος απέναντι στον ίδιον και το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα.
Το τι ακολούθησε είναι και πάλι γνωστό, σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις. Οι αντάρτες του ΡΚΚ διείσδυσαν κρυφά στις βάσεις τους, στο Βόρειο Κουρδιστάν, και άρχισε και πάλι ο ένοπλος αγώνας, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τουρκικό στρατό, παρ’ ότι οι κυβερνήσεις Ερντογάν προσπάθησαν να λιώσουν το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα με κάθε τρόπο, συνεργαζόμενες και δίνοντας στην κυριολεξία γην και ύδωρ από τη μια στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν και από την άλλη στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Περίτρανη απόδειξη ότι οι προσπάθειες του Ερντογάν απέτυχαν οικτρά, είναι το γεγονός ότι το ΡΚΚ κατόρθωσε να παραμείνει όρθιο και να καταφέρει ισχυρά κτυπήματα στο τουρκικό κράτος, με αποκορύφωμα τη δράση των ανταρτών στην περιοχή Σεμντίνλι-Γιουκσέκοβα-Τσουκούρτζα-Χακκιάρι, το καλοκαίρι του 2012, όπου επί τετράμηνο οι μονάδες του τουρκικού στρατού εφοδιάζονταν μόνο από αέρος! 
Δηλαδή,
-παρ’ ότι είχε προηγηθεί σύλληψη και η φυλάκιση 10 χιλιάδων πολιτικών στελεχών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, 
-παρ’ ότι έγινε προσπάθεια αποδιάρθρωσης και διάλυσης των πολιτικών και μετωπικών οργανώσεων του ΡΚΚ στην Τουρκία και στην Ευρώπη, 
-παρ’ ότι η Τουρκία συμμάχησε με εχθρούς και φίλους για να εξουδετερώσει και στρατιωτικά του ΡΚΚ, 
στο τέλος η τουρκική κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνθηκολόγηση, μια κίνηση που έγινε από πλευράς Τουρκίας προς τον Άπο το Νοέμβριο του 2012, για να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για το γενικό πλαίσιο της λύσης και στη συνέχεια η δήλωση του Άπο στις 21 Μαρτίου 2013.
Ο δρόμος για την ειρήνη και την πολιτική λύση του Κουρδικού θα είναι μακρύς και η ημέρα αποχώρησης των ανταρτών από την Τουρκία θα είναι πιθανόν η 15η Αυγούστου 2013, που είναι η τριακοστή επέτειος έναρξης του ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ. Και φυσικά, θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουν σκεφθεί ο Άπο και οι σύντροφοί του ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τα πάντα, και για τα καλά και για τα κακά!
Στο άρθρο μας αυτό προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το στενό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε ο Άπο και το τουρκικό κράτος. Στο άρθρο της Κυριακής θα ανοίξουμε το «φακό», για να εντάξουμε τις εξελίξεις στο ευρύτερο πλαίσιο, σ’ αυτό που κινήθηκε η ταπεινωτική συγνώμη του Ισραήλ προς την Τουρκία.
Ες Κυριακήν να …ευρέα, λοιπόν!
"δημοκρατία"

6 σχόλια:

 1. Πιστεύω ότι πολλοί Κούρδοι θα θεωρούν πως το ΠΚΚ ταπεινώθηκ για άλλη μια φορά όπως το 1999, αναλμάνοντας μονομερώς χειρονομίες καλής θελήσεως που δεν συνοδεύονται από ανάλογες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος από την πλευρά της Τουρκικής κυβέρνησης. Επίσης, θεωρώ κι εγώ παρακινδυνευμένη την τακτική του ΠΚΚ, δηλαδή την απλόχερη προσφορά στον αυταρχικό Ερντογάν πολιτικών νικών τις οποίες τις αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό ωφεμιλιστικά. Το ΠΚΚ δεν αποκομίζει τίποτα σε αυτήν την μεταβατική φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών.Προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, γνωρίζοντας πως τυχόν παύση των εχθροπραξιών μόνο θα ενδυναμώσει το Τουρκικό κράτος. Η Τοουρκία του 2013 δεν είναι η Τουρκία του 1993 ή του 2003.Φρονώ πως το ΠΚΚ δύναται να εκβιάσει άμεσα ανταλλάγματα για την επικείμενη αποχώρησή του και να τα εξαργυρώσει τάχιστα σε όλο το μήκος και πλάτος της Μέσης Ανατολής όπου ζουν Κούρδοι.Εάν το ΠΚΚ συνεχίσει τις μονομερείς υποχωρήσεις,ορισμένα ηγετικά και μη στελέχη θα διαφωνήσουν ανοικτά με αυτή την πολιτική με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνοχή του ΠΚΚ. Πιστεύω πως μια μελέτη της ιστορίας του ΙΡΑ στην Βόρεια Ιρλανδία είναι κατατοπιστική. Εκεί ο ΙΡΑ ηττήθηκε (ας μην γελιόμαστε) και προσπάθησε να παρουσιάσει την πολιτική συμφωνία ως νίκη. Ένα τμήμα του ΙΡΑ όμως δεν αποδέχθηκε την συμφωνία ειρήνης με την Βρετανία και συνέχισε τον άνισο και καταδικασμένο σε αποτυχία αγώνα. Οι Βρετανοί ουδέποτε αρνήθηκαν για λόγους πολιτικής ορθότητας πως νίκησαν, ενώ ο ΙΡΑ επισήμως το 2011 παραδέχθηκε μέσω του Σιν Φέιν [ως είχε χάσει τον πόλεμο. Σημασία δεν έχει πως βαπτίζει το ΠΚΚ ή ο κάθε αναλυτής τις εξελίξεις. Σημασία έχει τι σημαίνουν επί του πρακτέου. Και επί της ουσίας, το ΠΚΚ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ υποχωρεί ΔΙΧΩΣ η Τουρκική κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί για ΤΙΠΟΤΑ. Ελπίζω οι εξελίξεις να με διαψεύσουν, αλλά αν συνεχίσει το ΠΚΚ να συμπεριφέρεται μ'αυτόν τον τρόπο θα θεωρηθεί ως αδυναμία από το Τουρκικό κράτος. Και ξέρουμε όλοι καλά τι κάνει η Τουρκία όταν θεωρεί έναν αντίπλαλο ως αδύναμο.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι κούρδοι, ειναι ενταγμενοι στο εκεί "τοπίο". Και σαν τέτοιοι, έχουν "δούναι και λαβείν" εκει ανα μεταξύ τους.

  Και από τη στιγμή που άρχισαν εκεί τα παρε - δώσε φαντάζομαι πως ο λεγόμενος "μουτζούρης" θα μείνει τελικά στα χέρια του ΙΡΑΝ.

  Και μάλλον προλειαίνουν το "εδαφος" που ζουν, για όταν θα έλθει η στιγμή να την κάνουν από εκεί για τα δικά μας τα μέρη. Για όταν η άνυδρη γη τους μεινει χωρίς το πετρέλαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας δουμε πιο ψυχραιμα τα πραγματα.. it is too much για καποιον να πιστεψει οτι ο Ερντογαν κατηγαγε 2 θριαμβευτικες νικες σε δεκα μερες.. (δηλ. συγνωμη εβραιων και καταπαυση πυρος απο Κουρδους..)αυτο ειναι το τυρι που βλεπουν ολοι οι τουρκοφιλοι, την παγιδα ( Ι-Ρ-Α-Ν ) μαλλον δεν την βλεπουν ακομη..
  Κατα την προσωπικη μου γνωμη ο Νεταναχιου ζητησε συγνωμη (εδω παρακαλω να σημειωθει οτι διαχρονικα οι εβραιοι και η 'μπεσα΄ δεν συναντηθηκαν ποτε..) απο τον Ερντογαν ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΠΕΙΣΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ (οσονουπω..) ΤΟΥ ΙΡΑΝ. Το ιδιο και οι Κουρδοι που συνεμορφωθησαν με τις τρεχουσες εξελιξεις που απαγορευουν ανταρτικο σε συνορα ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ..
  Οι εβραιοαμερικανοι εκλεισαν ετσι τα ανοικτα προβληματα στην 'παραταξη' τους και αρχισε η αντιστροφη μετρηση για το χτυπημα στο Ιραν..
  Μονο επικινδυνα αφελης θα ηταν καποιος αν πιστευε οτι ο Ερντογαν 'γονατισε' το Ισραηλ και αναγκασε τον σληροπυρηνικο πατριωτη Νεταναχιου να ξεφτιλισθει ετσι...
  Η παρτιδα μολις ανοιξε , οι Κουρδοι πιστευω πηραν την διαβεβαιωση οτι μετα το Ιραν ερχεται η πολυποθητη ανακηρυξη του κρατους τους , οι εβραιαι καθαρισαν με ενα συγνωμη και κατι αποζημιωσεις και ο τουρκος θα δεχθει τα αντιποινα του Ιραν και ολων των συμπαθουντων μουσουλμανων..
  Το αποτελεσμα πιστευω (σε καθε περιπτωση) θα ειναι λιαν καταστροφικο για την Τουρκια και ας κανουμε λιγο υπομονη γιατι ολα θα γινουν στο κοντινοτατο μελλον.
  Η Ελλας ΤΩΡΑ πρεπει να ξεκαθαρισει (που καιγονται οι 'συμμαχοι') ορισμενα πραγματακια και θα πρεπει να επιδειξει ΥΨΗΛΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ για να αποκομισει κατα το δυνατον περισσοτερα, τωρα που ολα παιζονται..
  ΙΡΑΝ λοιπον το πολυ σκληρο εργο που ανεβαινει προσεχως και εμεις πρεπει να ειμαστε 'καλοι' θεατες Κυριοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ας δουμε πιο ψυχραιμα τα πραγματα.. it is too much για καποιον να πιστεψει οτι ο Ερντογαν κατηγαγε 2 θριαμβευτικες νικες σε δεκα μερες.. (δηλ. συγνωμη εβραιων και καταπαυση πυρος απο Κουρδους..)αυτο ειναι το τυρι που βλεπουν ολοι οι τουρκοφιλοι, την παγιδα ( Ι-Ρ-Α-Ν ) μαλλον δεν την βλεπουν ακομη..
  Κατα την προσωπικη μου γνωμη ο Νεταναχιου ζητησε συγνωμη (εδω παρακαλω να σημειωθει οτι διαχρονικα οι εβραιοι και η 'μπεσα΄ δεν συναντηθηκαν ποτε..) απο τον Ερντογαν ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΠΕΙΣΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ (οσονουπω..) ΤΟΥ ΙΡΑΝ. Το ιδιο και οι Κουρδοι που συνεμορφωθησαν με τις τρεχουσες εξελιξεις που απαγορευουν ανταρτικο σε συνορα ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ..
  Οι εβραιοαμερικανοι εκλεισαν ετσι τα ανοικτα προβληματα στην 'παραταξη' τους και αρχισε η αντιστροφη μετρηση για το χτυπημα στο Ιραν..
  Μονο επικινδυνα αφελης θα ηταν καποιος αν πιστευε οτι ο Ερντογαν 'γονατισε' το Ισραηλ και αναγκασε τον σληροπυρηνικο πατριωτη Νεταναχιου να ξεφτιλισθει ετσι...
  Η παρτιδα μολις ανοιξε , οι Κουρδοι πιστευω πηραν την διαβεβαιωση οτι μετα το Ιραν ερχεται η πολυποθητη ανακηρυξη του κρατους τους , οι εβραιαι καθαρισαν με ενα συγνωμη και κατι αποζημιωσεις και ο τουρκος θα δεχθει τα αντιποινα του Ιραν και ολων των συμπαθουντων μουσουλμανων..
  Το αποτελεσμα πιστευω (σε καθε περιπτωση) θα ειναι λιαν καταστροφικο για την Τουρκια και ας κανουμε λιγο υπομονη γιατι ολα θα γινουν στο κοντινοτατο μελλον.
  Η Ελλας ΤΩΡΑ πρεπει να ξεκαθαρισει (που καιγονται οι 'συμμαχοι') ορισμενα πραγματακια και θα πρεπει να επιδειξει ΥΨΗΛΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ για να αποκομισει κατα το δυνατον περισσοτερα, τωρα που ολα παιζονται..
  ΙΡΑΝ λοιπον το πολυ σκληρο εργο που ανεβαινει προσεχως και εμεις πρεπει να ειμαστε 'καλοι' θεατες Κυριοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ας δουμε πιο ψυχραιμα τα πραγματα.. it is too much για καποιον να πιστεψει οτι ο Ερντογαν κατηγαγε 2 θριαμβευτικες νικες σε δεκα μερες.. (δηλ. συγνωμη εβραιων και καταπαυση πυρος απο Κουρδους..)αυτο ειναι το τυρι που βλεπουν ολοι οι τουρκοφιλοι, την παγιδα ( Ι-Ρ-Α-Ν ) μαλλον δεν την βλεπουν ακομη..
  Κατα την προσωπικη μου γνωμη ο Νεταναχιου ζητησε συγνωμη (εδω παρακαλω να σημειωθει οτι διαχρονικα οι εβραιοι και η 'μπεσα΄ δεν συναντηθηκαν ποτε..) απο τον Ερντογαν ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΠΕΙΣΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ (οσονουπω..) ΤΟΥ ΙΡΑΝ. Το ιδιο και οι Κουρδοι που συνεμορφωθησαν με τις τρεχουσες εξελιξεις που απαγορευουν ανταρτικο σε συνορα ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ..
  Οι εβραιοαμερικανοι εκλεισαν ετσι τα ανοικτα προβληματα στην 'παραταξη' τους και αρχισε η αντιστροφη μετρηση για το χτυπημα στο Ιραν..
  Μονο επικινδυνα αφελης θα ηταν καποιος αν πιστευε οτι ο Ερντογαν 'γονατισε' το Ισραηλ και αναγκασε τον σληροπυρηνικο πατριωτη Νεταναχιου να ξεφτιλισθει ετσι...
  Η παρτιδα μολις ανοιξε , οι Κουρδοι πιστευω πηραν την διαβεβαιωση οτι μετα το Ιραν ερχεται η πολυποθητη ανακηρυξη του κρατους τους , οι εβραιαι καθαρισαν με ενα συγνωμη και κατι αποζημιωσεις και ο τουρκος θα δεχθει τα αντιποινα του Ιραν και ολων των συμπαθουντων μουσουλμανων..
  Το αποτελεσμα πιστευω (σε καθε περιπτωση) θα ειναι λιαν καταστροφικο για την Τουρκια και ας κανουμε λιγο υπομονη γιατι ολα θα γινουν στο κοντινοτατο μελλον.
  Η Ελλας ΤΩΡΑ πρεπει να ξεκαθαρισει (που καιγονται οι 'συμμαχοι') ορισμενα πραγματακια και θα πρεπει να επιδειξει ΥΨΗΛΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ για να αποκομισει κατα το δυνατον περισσοτερα, τωρα που ολα παιζονται..
  ΙΡΑΝ λοιπον το πολυ σκληρο εργο που ανεβαινει προσεχως και εμεις πρεπει να ειμαστε 'καλοι' θεατες Κυριοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για πρώτη φορά μετά απο τόσους μήνες τίθεται η φράση " στην αμερικανική "
  μπροστά απο την Τουρκική

  Σε ότι αφορά την τετράμηνη δράση του PKK AYTH κατέληξε σε αποτυχία διττή
  1)Δεν προκάλεσε λαική εξέγερση, απλά έγινε για να σύρει την Τουρκία σε διαπραγμάτευση
  2)Προκάλεσε μεγαλύτερα δεινά στον τοπικό πληθυσμό κάτι που με την σειρά του μείωσε την ισχύ του Κουρδικού αντάρτικου

  Aν ανατρέξει κάποιος στις κατά καιρούς δηλώσεις Καραγιλάν θα ιδεί την διπλωματική του αναδίπλωση σε όλο της το Μεγαλείο

  Το βιβλίο είναι πραγματικό κόσμημα αξίζει να διαβαστεί να διαδοθεί , συμβάλλει τα μέγιστα-ιδιαίτερα αν αναχθεί στην Ελληνική πραγματικότητα-στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της κριτικής συνείδησης.Αξίζουν πολλά μπράβο ιδιαίτερα στον ανθρωπο που επιμελήθηκε την μετάφραση του αλλά και σε όσους βοήθησαν στην έκδοση του

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.