29/3/13

Οι ολιγάρχες... μετανάστευσαν στις ΗΠΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΦΥΓΑΔΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» 
Μην έχοντας άλλη επιλογή έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η Κύπρος αναγκάστηκε να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις κεφαλαίων.

Οι ολιγάρχες... μετανάστευσαν στις ΗΠΑ
Ωστόσο, όσοι είχαν «καλές διασυνδέσεις» είχαν προλάβει ήδη να βγάλουν τις καταθέσεις τους από το νησί. Μεταξύ αυτών και η αφρόκρεμα των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι, ως φαίνεται, τελικώς δεν θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της ευρωπαϊκής γερμανοποίησης, όπως θα ήθελε το Βερολίνο.

«Η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος δεν αποτελεί έκπληξη για τους καλά πληροφορημένους πλούσιους Ρώσους, που έχουν ήδη ?φυγαδεύσει? κάποια από τα χρήματά τους στις ΗΠΑ», σημειώνει η έγκυρη «Guardian», ενώ από την πλευρά τους, Reuters και Bloomberg υποστηρίζουν πως οι πλουσιότεροι ολιγάρχες έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο, με αποτέλεσμα πίσω στο νησί να βρίσκονται πλέον μόνο «μεσαίοι» Ρώσοι επενδυτές και μικρότερες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η «Guardian» προχωράει ακόμη παραπέρα και υποστηρίζει πως οι εν λόγω συζητήσεις (περί «κουρέματος» καταθέσεων, κατάρρευσης τραπεζών κ.λπ.) έχουν ξεκινήσει στην Κύπρο «εδώ και ένα εξάμηνο».
Ως πηγή η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τον Εντ Μέρμελσταϊν, δικηγόρο με έδρα τη Νέα Υόρκη ο οποίος παρέχει υπηρεσίες νομικού συμβούλου σε Ρώσους πλουσίους. «Την περασμένη χρονιά είδαμε μια μετακίνηση των επενδύσεων προς τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης στην ΕΕ», σημειώνει ο Μέρμελσταϊν, ο οποίος παραδέχεται πως «πολλοί από τους πελάτες του είχαν προηγούμενη πληροφόρηση» για τις εξελίξεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. 

Εκροές κεφαλαίων
Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως άλλωστε έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής, οι κυπριακές τράπεζες είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν «σημαντικές» εκροές κεφαλαίων αρκετές εβδομάδες πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της εγκατεστημένης στην Κύπρο ρωσικής επενδυτικής Alfa Capital Holdings, η οποία ήδη από τις 18 Μαρτίου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους πελάτες πως «δεν πρόκειται να επηρεαστεί από οιονδήποτε δασμό στις καταθέσεις επιβάλει η κυπριακή κυβέρνηση», ενώ αλώβητοι από την κυπριακή κρίση δηλώνουν και άλλοι επιφανείς Ρώσοι (Ποτάνιν, Ουσμάνοφ, Τιμτσένκο). Να σημειωθεί πως η Alfa Capital ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Φρίντμαν.
Οσο για το νέο καταφύγιο των ρωσικών κεφαλαίων, αυτά πλέον βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προς Μανχάταν μεριά. «Τα οικονομικά δεινά της Κύπρου έχουν γίνει η ευλογία της Νέας Υόρκης», σχολιάζει η «Guardian», σύμφωνα με την οποία, πλέον οι Ρώσοι επενδύουν ποσά (από 5 εκατ. δολ. έως 25 εκατ. δολ. ανά επένδυση) στην αμερικανική αγορά ακινήτων (διαμερίσματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία) κυρίως στη Νέα Υόρκη, καθώς και σε άλλες λαμπερές μητροπόλεις, όπως το Μαϊάμι.
Ο ίδιος ο Μέρμελσταϊν παραδέχεται πως Ρώσος πελάτης του σήκωσε πριν από έξι μήνες μερικά εκατ. ευρώ από την Κύπρο, προκειμένου να τα ρίξει σε οικοδομικό πρότζεκτ στη Ν. Υόρκη, στην οποία προσφάτως ένας άλλος Ρώσος, ο Ντ. Ριμπόλοβλεφ, πραγματοποίησε μια από τις ακριβότερες αγορές ακινήτων στα χρονικά, πληρώνοντας 88 εκατ. δολ. για ένα διαμέρισμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 ΕΘΝΟΣ


Guardian: Τα χρήματα των Ρώσων βρίσκονται ήδη στην Αμερική

Σοφία Χρονοπούλου 

Ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» διατείνεται ότι οι ρώσοι μεγαλοκαταθέτες έχουν ήδη μεταφέρει τα χρήματά τους στην Αμερική, εγκαταλείποντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, οι ντόπιοι και οι τουρίστες αντικρίζουν ένα περίεργο θέαμα: πρόκειται για το σκάφος του ρώσου επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς, με το όνομα "Έκλειψη", το οποίο είναι το μακρύτερο του κόσμου. Ωστόσο αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η Νέα Υόρκη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αποτελεί καταφύγιο για τους πλούσιους Ρώσους», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Τα στοιχεία του ρωσικού πλούτου βρίσκονται παντού: έχουν σκάφη, έχουν αυτοκίνητα, το να αγοράσεις ένα αεροπλάνο για 40 εκατ. δολάρια δεν είναι μεγάλη υπόθεση πια» τονίζει, ενώ παρατηρεί ότι ο Ριμπολόβλεβ αγόρασε το 2012 προς 88 εκατ. δολάρια ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.

Όσοι Ρώσοι είχαν καλές διασυνδέσεις και πολλά χρήματα γνώριζαν για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν αλλού αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

Ζούγκλα

1 σχόλιο:

  1. Εχεις δει πολλους Εβραιους να χανουν λεφτά??? Οι αλλοι τα χανουν συνηθως και ξερετε γιατι? Γιατι το ειπε ο Θεος στο δευτερονομιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.