29/3/13

Οριζόντιο κούρεμα 37,5% στην Κύπρου

Μπορεί να φτάσει στο 60%, καθώς κρατείται δεσμευμένο επιπλέον 22,5%
Χαμηλότερα από τις διαρροές και τις αρχικές πληροφορίες διαμορφώνεται το ποσοστό του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα. Το κούρεμα θα αφορά τα ποσά πάνω από τις 100,000 και όπως φαίνεται θα είναι οριζόντιο και όχι κλιμακούμενο.

Παράλληλα αναμένεται η έκδοση από την Κεντρική Τράπεζα διατάγματος για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ανασταλεί για πέντε ημέρες σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε μετά από προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου για τη διαγραφή των μετοχών.
   Ουσιαστικά, το «κούρεμα» θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς αρχικά προβλέπεται να ανέλθει σε ποσοστό 37,5%, αλλά με «κλείδωμα» ενός επιπλέον ποσοστού 22,5%.
Στο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σημειώνεται ότι, πρακτικά, δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια των καταθέσεων με ποσό άνω των 100.000 ευρώ... μέχρι νεωτέρας.
Ειδικότερα, το 37,5% κάθε κεφαλαίου άνω των 100.000 ευρώ, θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε νέες μετοχές κατηγορίας «Α», μη μεταβιβάσιμες, αλλά και ποσοστό 22,5% θα παραμείνει «κλειδωμένο» για διάστημα έως και 90 ημέρες μετά τη λήξη της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Μέσα σε αυτό το διάστημα των 90 ημερών, θα προσδιοριστεί ποιο τμήμα αυτού του κεφαλαίου θα μετατραπεί επίσης υποχρεωτικά σε μετοχές κατηγορίας «Α», και ποιο θα μετατραπεί σε ειδικό τίτλο κατάθεσης (μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία χρέωση τόκων προς όφελος του καταθέτη), η οποία θα ξεκινήσει να τοκίζεται από τότε με επιτόκιο 0,1%, από αυτό που θα είχε προκύψει, αν δεν είχαν επηρεαστεί οι καταθέσεις από το διάταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.