29/3/13

Ανησυχεί Λουξεμβούργο και Σλοβενία η συμφωνία της Κύπρου

Εκτιμούν ότι θα υπάρχουν συνέπειες στον χρηματοοικονομικό χώρο της Ευρωζώνης
Έντονη ανησυχία, για διαφορετικούς λόγους, έχει προκαλέσει τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στη Σλοβενία, το αμφιλεγόμενο μοντέλο που επέλεξε η Ευρωζώνη για να διασώσει την κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, σε συνέντευξή του προς το Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν, προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα έχει για τον χρηματοοικονομικό χώρο της Ευρωζώνης η υιοθέτηση του κυπριακού παραδείγματος. 

«Αυτό θα ωθήσει τους επενδυτές στο να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ευρωζώνης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φρίντεν, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα πρέπει να αποφευχθεί οτιδήποτε οδηγεί σε αποσταθεροποίηση και πλήττει την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών».

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μάρκο Κράνγετς, απορρίπτει τις προβλέψεις που θέλουν τη χώρα του να είναι ο επόμενος υποψήφιος αποδέκτης διεθνούς οικονομικής βοήθειας. 

«Μπορώ να πω με σαφήνεια ότι η κατάσταση της Σλοβενίας δεν επιβάλλει την χορήγηση ενός πακέτου διάσωσης», είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ειδήσεων STA ο κ. Κράνγετς, καλώντας παράλληλα την νέα κυβέρνηση της χώρας του να προχωρήσει άμεσα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών και του τραπεζικού τομέα και κυρίως στην σταθεροποίηση της πραγματικής οικονομίας.

Τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα της χώρας έχουν στα βιβλία τους «τοξικά δάνεια» ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας απαιτεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο

Ο κ. Κράνγετς προτείνει στην κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ να προβεί άμεσα στην σύσταση μια «κακή τράπεζα» (bad bank) και στην ιδιωτικοποίηση τραπεζών και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.