31/3/13

Δεν παραιτείται ο Ναπολιτάνο

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Όλοι περίμεναν σήμερα την απόφαση του Ιταλού προέδρου Ναπολιτάνο: Άμεση παραίτησή για να εκλεγεί ο διάδοχός του, ή ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης σε μια προσωπικότητα εκτός κομματικών μηχανισμών και άμεσης επιλογής του;

Τελικώς, ο Ιταλός πρόεδρος, διάλεξε μια μέση οδό: δεν παραιτείται, αλλά δεν αναθέτει ούτε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε  να βοηθήσω στην επίλυση της κρίσης, μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.
«Η Ιταλία διαθέτει κυβέρνηση»
Ο Ναπολιτάνο, θέλησε, επίσης, να υπογραμμίσει ότι «η Ιταλία διαθέτει, πάντως,
Για πόσο ακόμη θα παραμείνει πρωθυπουργός ο Μάριο Μόντι; Για πόσο ακόμη θα παραμείνει πρωθυπουργός ο Μάριο Μόντι;
κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να εργάζεται και να αναλαμβάνει σημαντικά μέτρα για την οικονομία, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Κάλεσε, δε,  τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν επίγνωση της κατάστασης, συμβάλλοντας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην επίλυση της κρίσης».
Από άμεσης,  πρακτικής πλευράς, ο  Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος γνωρίζει ότι «η πολιτική κατάσταση  χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία, λόγω των αντιπαραθέσεων των κομμάτων», πρόκειται να προχωρήσει στην σύσταση δυο «ομάδων ειδικών, που να παρουσιάσουν συγκεκριμένες  προτάσεις σχετικά με την  οικονομία και τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές». Τα ονόματα των μελών των επιτροπών αυτών αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός  της σημερινής ημέρας.
Επείγουν συγκεκριμένες και οριστικές απαντήσεις
Απέτυχε η προσπάθεια του Πιερλουίτζι Μπερσάνι Απέτυχε η προσπάθεια του Πιερλουίτζι Μπερσάνι
Μένει να διαπιστωθεί αν  ο ογδονταεπτάχρονος Ιταλός πρόεδρος θα καταφέρει να πετύχει, τελικά, την συγκρότηση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», διάρκειας περίπου ενός έτους, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, την κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης για τους χαμηλοεισοδηματίες, την μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών.
Αύριο η Ιταλία γιορτάζει το καθολικό Πάσχα και η αργία αυτή είναι μια ευκαιρία, για τις πολιτικές δυνάμεις, να εξετάσουν τις δυνατότητες συγκλίσεων και πιθανών συμβιβασμών, όπως τους  ζητά ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την Τρίτη οι χρηματαγορές ξανανοίγουν και είναι σαφές, επείγουν συγκεκριμένες και οριστικές απαντήσεις.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος  

DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.