29/3/13

Παγκόσμιο μάθημα αξιοπρέπειας

Ανδρέας Πετρουλάκης
Όποιος έχει δεί την επέλαση εξάλλων πελατών την πρώτη μέρα των εκπτώσεων στο Harrods. Όποιος θυμάται τους αλαλάζοντες καταναλωτές που καλπάζουν αλληλοσυγκρουόμενοι όταν τα μεγάλα καταστήματα Ευρώπης και Αμερικής δίνουν προσφορές στους πρώτους εκατό.

Όποιος έχει την εικόνα των οργισμένων με το κράτος Ελλήνων στην ουρά για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας που τα θυμήθηκαν την τελευταία ημέρα προθεσμίας. Όποιος είδε τα αντίσκηνα όπου διανυκτέρευσαν εκστασιασμένοι ρέκτες για να ξεχυθούν με το ξημέρωμα σαν αγέλη αγριμιών και να εξασφαλίσουν πρώτοι το νέο iPad. Όποιος έχει ακούσει την ποικιλία βρισιών σε στριμωξίδι διαγκωνιζομένων για να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι του τελικού. Αυτός καταλαβαίνει καλύτερα τι έγινε χτές στην Κύπρο.

Η καρτερικότητα, η ηρεμία και ο πολιτισμός με τον οποίον άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους, συνταξιούχοι που είδαν την ασφάλειά τους να εξανεμίζεται, νέοι που είδαν το μέλλον τους να σκοτεινιάζει, πολίτες που είδαν τις ζωές τους να γίνονται συντρίμια περίμεναν τη σειρά τους, για να μπούν στον χώρο που συντελέστηκε το έγκλημα και να πάρουν λίγα ευρώ, ήταν στην κυριολεξία παγκόσμιο μάθημα αξιοπρέπειας.
Φαίνεται ότι στο DNA των Κυπρίων έχει εγγραφεί η αντίληψη των πραγματικών μεγεθών της ζωής. Και ακόμα και αν για ένα διάστημα ο καταναλωτισμός και το εύκολο χρήμα έκανε τον πρόσφυγα, σερ Πάμπο, όπως προσφυώς έγραψε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο χαρακτήρας της Κυπριακης κοινωνίας είναι πιο συμπαγής από ό,τι όλοι μας πιστεύαμε. Ίσως όταν έχεις αφήσει το πατρογονικό σου σπίτι στην Κερήνεια έχεις άλλο εξοπλισμό να αντιμετωπίσεις την φούσκα των ακινήτων. Πιθανόν όταν προέρχεσαι από τα κατεχόμενα έχεις άλλη αντίληψη για τα κεκτημένα. Ενδεχομένως όταν έχεις μάθει να ζείς δίπλα στα Φυλακισμένα Μνήματα δεν δίνεις τη σημασία που δίνουν οι υπόλοιποι στα φυλακισμένα χρήματα.

protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.