23/4/13

Η Συρία στη Βοστώνη

Τιερί Μεϊσάν για την Al-Watan (Συρία)    (μτφ. Κριστιάν)
Τι σχέση μπορεί να έχει η Συρία με την βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη; 
Τίποτα από πρώτη άποψη, όμως αυτή η απόπειρα   -και ο θόρυβος που μεταδίδεται-  δίνει την απάντηση στο κύριο ερώτημα σχετικά με την αναστολή του σχεδίου ειρήνης Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία.
Αν δεν προχωράει τίποτα στη Συρία, είναι επειδή Ουάσιγκτον και Μόσχα συναντούν απρόβλεπτες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Τσετσενίας.

Η εφαρμογή του σχεδίου Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία διακόπηκε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο υπερδυνάμεις. 
Από τη πλευρά των ΗΠΑ, φαίνεται δύσκολο να καταφέρουν να υπακούσουν σύμμαχοι τους οποίους οι ίδιες  επιστράτεψαν κατά της Συρίας και στους οποίους ζητείται απόσυρση χωρίς ανταμοιβή. 
Από τη ρωσική πλευρά, παρατηρείται  με ανησυχία η ξαφνική άφιξη μαχητών από τον Καύκασο. Θα μπορούσαν να επιτεθούν στις ειρηνευτικές δυνάμεις της Οργάνωσης της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, όπως με τον Κόκκινο Στρατό στο Αφγανιστάν στο παρελθόν.

Συνεπώς, η αλλαγή ομάδας της εξωτερικής πολιτικής στη διοίκηση Ομπάμα δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. 
Ο Τζον Κέρι ο ίδιος έρχεται σε αντίθεση από τη μια πρόταση στην άλλη, έτσι ώστε κανείς δεν βλέπει πια φως στο τούνελ. 
Αξιοποιώντας αυτά τα γεγονότα της στιγμής, εμφανίζονται νέες δυνάμεις αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο, όπου κατατέθηκαν τρία νομοσχέδια. 
Το πρώτο ακολουθεί το σχέδιο του Ισραήλ να καταστρέψει τη Συρία. 
Το δεύτερο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος: έναν περιορισμένο πόλεμο. 
Το τρίτο μοιράζει το φυσικό αέριο. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που έλαβε χώρα η επίθεση στη Βοστώνη.

Μια διπλή βόμβα σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε πάνω από εκατό άλλα στο τέλος του Μαραθωνίου της Βοστώνης, τη Τρίτη 16 Απριλίου 2013, στις 14:50 (τοπική ώρα).
Χάρη της εκπληκτικής ανακάλυψης ενός σακιδίου που περιείχε το καπάκι μιας χύτρας ταχύτητας και των καμερών παρακολούθησης, οι αρχές ήταν σε θέση, την Πέμπτη, στις 17.10, να διαδώσουν φωτογραφίες των δύο υπόπτων: τα αδέρφια Ταμερλάνος (26 ετών) και Dzhokhar (19 ετών) Tsarnaev. 
Την Παρασκευή, οι δυο αδελφοί διέφυγαν από έναν αστυνομικό που σκότωσαν στην πανεπιστημιούπολη του MIT. Μετά έκλεψαν μια Μερτσέντες, και δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία. 
Περισσότεροι από 200 πυροβολισμούς αντηλλάγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, και τα δύο αδέλφια τραυματίστηκαν. Ο Timur πέθανε στο Νοσοκομείου Beth Israel. Ο αδελφός του Dzhokhar, διέφυγε με τα πόδια πριν από τη σύλληψή του από την αστυνομία.

Το όλο θέμα κινητοποίησε τα τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. 
Από τη Makhachkala (πρωτεύουσα του Νταγκεστάν), οι γονείς των υπόπτων ισχυρίστηκαν ότι είχαν χειραγωγηθεί. Η μητέρα τους, που φαίνεται να έχει δεχθεί πιέσεις από την αστυνομία των ΗΠΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα παιδιά της ήταν υπό στενή παρακολούθηση του FBI και δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν οποιαδήποτε επιχείρηση χωρίς τη γνώση του. 
Ενώ ο κυβερνήτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Khadirov, σημειώνοντας ότι οι ύποπτοι δεν είχαν ζήσει στη Ρωσία, κατήγγειλε εκ των προτέρων κάθε σχέση τους με τη χώρα του.

Η προσωπική εμπλοκή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επενέβαινε τέσσερις φορές και πήγε στον καθεδρικό ναό της Βοστώνης για να εκφωνήσει μια ομιλία, δείχνει τη σημασία του περιστατικού. 
Το τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε την αναβίωση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας.
Μένει ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να πάρει δύο αντίθετες κατευθύνσεις.

Αν δεχτούμε ότι ο κοινός εχθρός είναι η τσετσενική τρομοκρατία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτή δεν θα περάσει στη Συρία: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα συμφωνήσουν να αντιμετωπιστεί οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής. 
Όπως μπορεί να συναχθεί κανείς το συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορούν να  νικήσουν τη τρομοκρατία στο σπίτι τους και να την αγνοήσουν εκεί. 
Το πρόβλημα με αυτό το είδος επίθεσης είναι ότι επιτρέπει  αντιφατικές εξελίξεις που μπορούν να προβλεφθούν μόνο από αυτούς που την προγραμμάτισαν. Ανά πάσα στιγμή, μπορούν να αναδείξουν νέα στοιχεία που θα καθοδηγήσουν πώς θα κατανοηθεί αυτή η επίθεση και οι πολιτικές συνέπειες που θα εξαχθούν.

Εν πάση περιπτώσει, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η άφιξη των Τσετσενών μαχητών εμποδίζει τους Ρώσους στη Συρία , ότι η επίθεση της Βοστώνης είναι μια σκηνοθεσία που στοχεύει να βάλει τη τσετσενική τρομοκρατία στην πρώτη γραμμή , ότι ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιαστεί αυτή η υπόθεση θα καθορίσει την αλληλουχία των γεγονότων στη Συρία.

Το μόνο αδύναμο σημείο της επιχείρησης, είναι η επιβίωση του Dzhokhar Tsarnaev. 
Ένα αγόρι 19 ετών, είναι κάτι το ανεξέλεγκτο.

Τιερί Μεϊσάν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.