22/5/14

Επίσκεψη Ρώσου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 28-29 Μαΐου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Οπως δήλωσε ο Σύμβουλος και Εκπρόσωπος Τύπου στην Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία Σεργκέι Φιλιμόνοφ, κατά την επίσκεψη του κ. Μεσκόφ θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας και το Κυπριακό, καθώς διεθνή ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και θέματα οικονομίας, ο κ. Φιλιμόνοφ είπε πως θα συζητηθούν στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. “Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν όλο το φάσμα των σχέσεων των δυο χωρών”, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως ο κ. Μεσκόφ είναι αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Μεσογείου και Νότιας Ευρώπης και αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη γνωριμίας του με την Κύπρο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ανταλλαγών επισκέψεων αξιωματούχων Κύπρου και Ρωσίας.

Για τις συναντήσεις που θα έχει ο Ρώσος Αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην Κύπρο, ο κ. Φιλιμόνοφ ανέφερε πως προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και με ορισμένα άλλα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Μεσκόφ θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, είπε πως δεν έχει προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φιλιμόνοφ είπε πως θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, αλλά δεν έχουν ακόμη καθοριστεί συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια για αυτήν. “Γίνεται όμως προπαρασκευαστική δουλειά και προετοιμάζονται οι συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, ο κ. Φιλιμόνοφ επεσήμανε πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ “και κατά τη γνώμη μας σε μεγάλο βαθμό η αιτία αυτής της επίσκεψης είναι το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών στο Κυπριακό λόγω της κατάστασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικά”.

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο θέμα των υδρογονανθράκων απάντησε: “Φυσικά, επειδή ανακαλύφθηκαν τα αποθέματα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι σημαντικά αυτά τα αποθέματα ένας από τους λόγους, κατά την εκτίμησή μας, αυτής της επίσκεψης είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τις ΗΠΑ για αυτά τα αποθέματα”.

Πηγή ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.