24/5/14

Κασουλίδης: Ήθελαν να μας ταπεινώσουν οι Τούρκοι για τα ΜΟΕ

Οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς απέτρεψαν την υλοποίηση της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον Υπ.Εξωτερικών
Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τ/κ απαιτήσεις δεν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη συμφωνίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Βαρώσι αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Πρόθεση του κ. Μπάιντεν, είπε, ήταν να προχωρήσει με την διακηρυγμένη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των οποίων το πρώτο βήμα, η είσοδος εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν το πώς θα μπορούσε σε επόμενο στάδιο να ξεκινήσει η υποδομή των απαραίτητων έργων κοινής ωφελείας, (ηλεκτροδότηση, παροχή νερού, αποχετεύσεις, δρόμοι κτλ) και σε μια τρίτη φάση θα ήταν η μελέτη όλων των κτιρίων εάν είναι ασφαλή προκειμένου οι νόμιμοι κάτοικοι να πάνε στις περιουσίες τους.
Πρόσθεσε ότι για σκοπούς εξισορρόπησης και δικαιοσύνης, εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να αναλάβουν σχέδια για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμοχώστου.
Η μη επίτευξη συμφωνίας είπε, ήταν λόγω «κάποιων απαιτήσεων της ηγεσίας των Τ/κ οι οποίες δεν ήταν μόνο απαράδεκτες αλλά και κακής πίστεως».
Εξήγησε ότι «ήθελαν να μας ταπεινώσουν με το να υπάρχει ειδική αναφορά ότι αυτοί οι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να ήταν από το εξωτερικό αλλά και Τ/Κ με ρητή απάλειψη των Ε/Κ. Εμείς δεν απαιτήσαμε ποτέ να είναι είτε Ε/Κ ή Τ/Κ. Αλλά όχι σε μια αμιγώς ελληνική περιοχή να μιλά για Τ/Κ και να απαγορεύεται στους Ε/Κ. Όπως και κάποια άλλα απαράδεκτα για τα οποία κακίζω ιδιαίτερα και την Τουρκία η οποία ενέκρινε αυτή την απαράδεκτη στάση».
Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι ενώ στην ρητορική της Άγκυρας υπάρχει η επιθυμία να λυθεί το Κυπριακό, είπε ότι μια τέτοια βούληση πρέπει να εκφράζεται με λόγια και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση της Τουρκίας.
Υπενθύμισε ότι ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι εξακολουθεί να παραμένει υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας, και η οποία δεν εγκαταλείφθηκε αλλά δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί συμφωνία με την ευκαιρία της επίσκεψής του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Μπάιντεν για Κυπριακό και ΜΟΕ επικεντρώνεται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.
Ανέφερε ότι το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες είναι διαφορετικό σήμερα. Έχουμε ξεκαθαρίσει, είπε, τη βάση και τις αρχές και ότι υπάρχουν απευθείας συνομιλίες με Άγκυρα.
Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Κύπρος αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να φανεί χρήσιμη στην μεταφορά φυσικού αερίου που δεν μπορεί να γίνει κατευθείαν από κάποιες από τις χώρες της περιοχής.
Πρόσθεσε ότι η πολιτικής της Κυβέρνησης παραμένει ότι η κύρια μέθοδος εξαγωγής φυσικού αερίου είναι η δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό.
Ωστόσο, είπε, λόγω της μικρότερης από την αναμενόμενη ποσότητας στο κοίτασμα της Αφροδίτης, το τερματικό δεν θα είναι βιώσιμο και πρόσθεσε ότι εάν εταιρείες αποφασίσουν ότι ένα μέρος κοιτασμάτων από την ισραηλινή πλευρά μπορεί να προστεθεί στο κυπριακό για να μπορέσει η ποσότητα να θεωρηθεί βιώσιμη, τότε μπορεί το έργο να ξεκινήσει αμέσως.
Εάν δεν υπάρχει αυτή η απόφαση, τότε θα ξεκινήσουμε μετά το τέλος των αποτελεσμάτων της ΕΝΙ και μετά της ΤΟΤΑΛ, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, «όπως το πλωτό, η Αίγυπτος», προσθέτοντας ότι «παραμένει όμως και η προοπτική της συνεργασίας του αγωγού στην Τουρκία εάν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό αλλά αυτό δεν αναιρεί τον σχεδιασμό για το τερματικό».
Ο ΥΠΕΞ μίλησε και για τους νέους σχεδιασμούς της ΕΕ που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου και τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί η οδός έλευσης αυτών των κοιτασμάτων, προς την Ευρώπη, είτε ως μόνιμες αγορές, εάν συμφέρουν, είτε στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αποφασίσουν αλλά οι εταιρείες και οι χώρες οι οποίες έχουν τα κοιτάσματα.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ρωσία δεν έχουν αλλάξει και υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος είχε «εγκάρδια συνομιλία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ» μεσουρανούσης της κρίσης στην Ουκρανία.
«Δεν έχει χαλάσει τίποτε με την Ρωσία η οποία σέβεται το δικαίωμά μας να επιτελούμε εξωτερική πολιτική στον χώρο που ανήκουμε δηλαδή στην ΕΕ», διαβεβαίωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν άλλαξε στο θέμα αυτό και εξέφρασε την ελπίδα οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται να επιτύχουν.
Το θέμα, είπε, συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, και η κάθε χώρα εξέφρασε τις απόψεις της στο θέμα.
Είπε ακόμη ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συμφωνήσει ποτέ σε μια οριζόντια κοινή θέση της ΕΕ που θα απαγορεύει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τις υπηρεσίες, λέγοντας ωστόσο ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή.
Πηγή: Newzup 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.