31/1/15

Ανω των 15 δισ. ευρώ απώλεσε το ΤΧΣ από την πτώση των τραπεζικών μετοχών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, ενώ για τον Ιανουάριο οι απώλειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.
Απώλειες άνω των 15 δισ. ευρώ «μετρά» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Η αξία των μετοχών των συστημικών τραπεζών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ΤΧΣ, με βάση το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών χθες Παρασκευή, διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ έναντι αξίας 19,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014 και 22,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Ασφαλώς πρόκειται για λογιστικές απώλειες, καθώς αν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ε.Ε. έχουν αίσιο τέλος, τότε το Χρηματιστήριο θα καλύψει γρήγορα μεγάλο μέρος των απωλειών και η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα αυξηθεί αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 66,9% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, το 66,4% των μετοχών της Alpha Bank, το 57,2% της Εθνικής Τράπεζας και το 35,4% της Eurobank.

Η ελεύθερη πτώση των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε πολλούς λόγους:

1. Η προοπτική ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις διοικήσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, δεδομένου ότι το Δημόσιο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, προαναγγέλλοντας διοικητικές αλλαγές. Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης έχει διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα έντονα αρνητική κριτική για τις διοικήσεις των τραπεζών, απόψεις τις οποίες διατηρεί. Το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Δημόσιου στις τράπεζες αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις αγορές, καθώς ερμηνεύεται ως ένα ακατανόητο πισωγύρισμα. Επιπλέον, αποτελεί μια βίαια αλλαγή των όρων με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και η ιδιωτικοποίηση της Εurobank την περασμένη άνοιξη. Η βίαιη πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης (η πτώση άγγιξε το 30%) προκάλεσε την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος σημείωσε ότι τα συμφέροντα των ιδιωτών μετοχών θα γίνουν σεβαστά και οι ενδεχόμενες αλλαγές στις διοικήσεις θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης. Σύμφωνα με αναλυτές, το μέγεθος και το εύρος των παρεμβάσεων στον κρίσιμο τομέα των τραπεζών αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα σηματοδοτήσουν τη γενικότερη στάση της νέας κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας.

2. Επιδείνωση συνθηκών ρευστότητας.Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου (εκ των οποίων τα 4 δισ. τον Δεκέμβριο), ενώ για τον Ιανουάριο οι απώλειες καταθέσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ. Οι εγχώριες τράπεζες, ήδη, έχουν καταφύγει στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας τον γνωστό ELA, ωστόσο η διατήρηση της αβεβαιότητας - ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη κατόπιν της συνάντησης με τον Γ. Ντάισελμπλουμ - για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι πιθανό να οδηγήσει στη διατήρηση των πιέσεων στη ρευστότητα των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο ELA έχει πολύ βραχυχρόνιο ορίζοντα, δίνεται με αυστηρούς όρους, και μπορεί να συνοδευτεί με περιορισμούς. Ηδη οι εγχώριες τράπεζες έχουν λάβει επιστολή από την ΕΚΤ που τις προειδοποιεί να μη χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα που διαθέτουν για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, δηλαδή να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ πρόσθετα κεφάλαια ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας που προκαλούν η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

3. Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σαφής επιδείνωση της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφεται τον Ιανουάριο, έπειτα από πολλούς μήνες μείωσης του ρυθμού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η εικόνα για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν θετική τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο τον Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική αύξηση των νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων που δεν εξυπηρέτησαν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Η μη αποπληρωμή δανείων επιτείνει τις συνθήκες ρευστότητας, καθιστώντας πιο ευάλωτες τις εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, στο τέλος Δεκεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 36%. Οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα ξεκινούσε η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, το κρίσιμο σημείο που έκανε τη μεγάλη διαφορά ήταν η ραγδαία επιδείνωση του πολιτικοοικονομικού κλίματος. Ο καταιγισμός δηλώσεων - παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών, με τις οποίες ανατρέπεται ριζικά η οικονομική πολιτική με κίνδυνο μετωπικής σύγκρουσης της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκάλεσαν σοκ στο χρηματιστήριο, οδηγώντας τις τιμές των μετοχών σε κατάρρευση. Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, οι απώλειες για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών «άγγιξαν» το 30% - κάτι που δεν είχε σημειωθεί ποτέ ξανά στον τραπεζικό κλάδο. Από τις αρχές Δεκεμβρίου η πτώση των τραπεζικών μετοχών ξεπερνά το 40%, ενώ σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου η πτώση διαμορφώνεται στο 60%!

Θορυβημένοι οι επενδυτές

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη με τον επικεφαλής του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax κ. Πρεμ Γουάτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γουάτσα που εκτός της Eurobank έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασε τον προβληματισμό του για τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα είχαν επιπτώσεις στην αξία των επενδύσεων και υπογράμμισε την ανάγκη μιας γρήγορης συμφωνίας της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους. Οι κ. Δραγασάκης και Σταθάκης τον διαβεβαίωσαν ότι δεν προτίθενται να κάνουν μονομερείς και αιφνιδιαστικές ενέργειες. Στη συνάντηση, σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε ότι κοινός στόχος και των δύο πλευρών είναι η ανάπτυξη της Eurobank και η ενίσχυση της μετοχικής της αξίας. Mάλιστα, από πλευράς της Fairfax διατυπώθηκε ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Fairfax, πέραν της Eurobank, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη Eurobank Properties, τον όμιλο Μυτιληναίου και την Praktiker, οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Στη Eurobank, η Fairfax είναι ένας από τους στρατηγικούς επενδυτές που κάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου, με το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ (σε σύνολο αύξησης 2,8 δισ. ευρώ). Η Fairfax έχει δηλώσει ότι τόσο η επένδυση στη Eurobank όσο και οι άλλες κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.