29/1/15

Μια οπλισμένη Αφροδίτη της Μήλου στο εξώφυλλο του Economist

«ΕΜΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΥ ΤΗ ΜΕΡΑ»

Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο, το οποίο εμφανίζει το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να οπλοφορεί απειλώντας τη γερμανίδα καγκελάριο, σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο Economist.

Παραπέμποντας στη διάσημη φράση του «βρώμικου» Χάρι Κάλαχαν, φέρεται να λέει: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα» ενώ, λίγο πιο κάτω, ο τίτλος: «Η ελληνική πρόκληση στη Γερμανία - και το ευρώ».

Στο κύριο άρθρο του περιοδικού το οποίο συνοδεύει το ομολογουμένως εντυπωσιακό εξώφυλλο διαβάζουμε: «Ήταν στην Ελλάδα που πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η καταχθόνια ευρωκρίση. Επομένως είναι κλασικά ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση – χάρη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

«Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους και υποσχόμενος μείωση των δημόσιων εξόδων, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα – και, επομένως, για την Άνγκελα Μέρκελ, τη γερμανίδα καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το εξώφυλλο του Economist

Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει λόγο για τρεις πιθανές εκβάσεις της νέας ευρωπαϊκής κρίσης: μια καλή, μια καταστροφική και έναν συμβιβασμό. «Η ιστορία του ευρώ είχε πάντα στόχο να αναβάλει τον πόνο, τώρα όμως η μάχη δεν έχει να κάνει με την οικονομία, αλλά με την πολιτική – και ο συμβιβασμός μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνος».

«Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο σημαντικά πράγματα και άδικο σε ένα: Έχει δίκιο ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι υπερβολική και ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Μέρκελ την επιβάρυνε ακόμη περισσότερο. Επίσης έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί. Αλλά έχει δίκιο στο να ζητά να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επαναπροσλαμβάνοντας τους δημοσίους υπαλλήλους και εγκαταλείποντας τις ιδιωτικοποιήσεις».

Αφού παραθέτει τις δυσκολίες που παρουσιάζει κάθε μία από τις επιλογές, το δημοσίευμα καταλήγει: «Στο τέλος, είναι πιθανό η Ελλάδα να πιέσει την Ευρώπη να πάρει μερικές πολύ δύσκολες αποφάσεις. Με λίγη τύχη το αποτέλεσμα να είναι θετικό: ο Αλέξης Τσίπρας να εγκαταλείψει τον τρελό σοσιαλισμό και να πραγματοποιήσει κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για μια ελάφρυνση του χρέους. Όσο όμως η Μέρκελ συνεχίζει να ανθίσταται στην ανάγκη ανάπτυξης και μείωσης της λιτότητας, το κοινό νόμισμα της Ευρώπης δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Και ο μεγαλύτερος χαμένος αν συμβεί αυτό είναι η ίδια η Γερμανία», καταλύγει.

ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Η μετάφραση του "Έθνους" είναι ελλιπής και έχει ένα λάθος στο σημείο "... Αλλά έχει δίκιο στο να ζητά να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων..." θα έπρεπε να γράφει "Αλλά ΔΕΝ έχει δίκιο στο να ζητά..."
    Το αγγλικό κείμενο εδώ στο οποίο ο Economist παρομοιάζει την Ελλάδα με μία χρεοκοπημένη Αφρικανική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.