31/1/15

Προς πλήρη ρήξη με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γιούρι Πανίγεφ, ειδικά για την RBTH
Η Ρωσία πιθανόν να αποφασίσει την αποχώρησή της από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), όπως δήλωσε στις 28 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Αλεξέι Πουσκόφ.
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΚΣΣΕ να αφαιρέσει από τη Ρωσία το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας μέχρι τον Απρίλιο, ο Πουσκόφ δήλωσε ότι «αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση μέχρι το τέλος του έτους και “συγχαίρουμε” τη Συνέλευση για τη λήψη μιας απαράδεκτης απόφασης, η οποία πλήττει σοβαρά τον πανευρωπαϊκό διακοινοβουλευτικό διάλογο». Όπως τόνισε ο ρώσος βουλευτής, «μέχρι τώρα η Ρωσία δεν εξέταζε την πιθανότητα αποχώρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά η απόφαση της ΚΣΣΕ τοποθετεί αυτή την πιθανότητα στην ημερήσια διάταξη». Πάντως, αναλυτές και ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν ότι η Μόσχα κατανοεί τη σημασία της συνεργασία με την ΚΣΣΕ και θα περιοριστεί σε μια προσωρινή αποχή από τις εργασίες του συγκεκριμένου οργανισμού.
Πηγή στη ρωσική αντιπροσωπεία ανέφερε στη RBTH ότι, μετά την απόφαση της ΚΚΣΕ να επεκτείνει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις όσον αφορά τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο οργανισμό. «Πηγαίνοντάς μας από συνεδρία σε συνεδρία -εξήγησε η πηγή- θα διατηρούν σε ένταση τη ρωσική αποστολή, χωρίς να μας δίνουν το δικαίωμα της ψήφου και της δυνατότητας να εργαστούμε ολοκληρωμένα στην ΚΣΣΕ», και τόνισε ότι «κάθε φορά που οι Ρώσοι θα επιχειρούν να βρουν κοινό έδαφος με τους ευρωπαίους βουλευτές, θα τους προβάλλουν όλο και νέες απαιτήσεις».
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA Novosti το μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Αλεξάντρ Αλεξάντροφ, «οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης διατύπωσαν στο ψήφισμά τους μια σειρά από αξιώσεις, οι οποίες είναι εξαρχής μη πραγματοποιήσιμες και παράλογες, καθώς γίνεται λόγος για επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία και για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χερσόνησο».
Ο Α΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή), Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, θεωρεί ότι «αυτή η μη εποικοδομητική εξέλιξη, δεν είναι δική μας επιλογή. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε στην ΚΣΣΕ, ν’ ακούσουμε οποιαδήποτε επικριτικά σχόλια, αλλά μας αφαίρεσαν την ψήφο και δεν θέλουν να μας ακούσουν». Σύμφωνα με την πηγή της RBTH, η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει την καταβολή των συνδρομών μέλους στην ΚΣΣΕ, οι οποίοι φτάνουν περίπου τα 32,3 εκατ. ευρώ ετησίως, αποτελώντας το 10,5% του προϋπολογισμού του οργανισμού.
Πλήρης διακοπή σχέσεων;
Η υπόθεση όμως μπορεί να πάει ακόμη παραπέρα και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής αντιπροσωπείας να εγείρει θέμα ολοκληρωτικής αποχώρησης της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Πουσκόφ έχει ανακοινώσει ήδη πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί προς τα τέλη του 2015, «ανάλογα με την πολιτική κατάσταση που θα επικρατεί τότε».
Σχετικά με τις δηλώσεις του Πουσκόφ, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τούρμπερν Γιάγκλαντ, ανέφερε στη RBTH: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να φοβερίζουμε ο ένας τον άλλο με απειλές αποκλεισμού κάποιου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ή με αποχώρηση από αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στη σύγχρονη Ευρώπη και ότι θα διαιρέσουμε ξανά τους λαούς, θα αποκλείουμε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουν ορθωθεί σήμερα μπροστά μας». Ο Γιάγκλαντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τη Ρωσία την συμφέρει να αποτελεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή «σε αυτό ακριβώς το μέρος η Ρωσία βρίσκεται σε σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και εκδηλώνεται ως ευρωπαϊκό κράτος». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι κατανοητό και από το Κρεμλίνο.
Ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών εκτιμήσεων του Κέντρου Ανάλυσης Συγκυριών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Σεργκέι Ούτκιν, ανέφερε στην ιστοσελίδα Gazeta.ru πως η Ρωσία μάλλον δεν θα αποχωρήσει από την ΚΣΣΕ. Ο αναλυτής πιστεύει ότι, «παρ’ όλα αυτά, η συνολική χρησιμότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν αμφισβητείται από την πλειοψηφία των επικριτών της ΚΚΣΕ. Επομένως, η “ρήξη” μπορεί να έχει την ίδια περίπου εικόνα που είχε μέχρι τώρα, δηλαδή την αποχή των βουλευτών ακόμη και από τις δραστηριότητες εκείνες της Συνέλευσης, από τις οποίες δεν είναι αποκλεισμένοι».
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η σημασία που έχουν για τη Ρωσία άλλοι οργανισμοί. Όπως ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Άνω Βουλής, Ίγκορ Μορόζοφ, η Ρωσία «θα μεταφέρει τώρα όλη την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ, στην κοινοβουλευτική συνέλευση των χωρών της Μεσογείου, και θα διεξάγει σε αυτά τα πεδία ενεργό διάλογο για τα ευρωπαϊκά θέματα. Κατά πρώτο λόγο, για την αρχιτεκτονική ασφάλειας...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.