29/1/15

Κύπρος: «Ικανοποιητικό» το προς έγκριση ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ

REUTERS/ADREES LATIF
Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι, σε γενικές γραμμές, το περιεχόμενο του ψηφίσματος «κρίνεται ικανοποιητικό» (φωτ. αρχείου).
Νέο ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αναμένεται να εγκρίνει το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τις δυο πλευρές σε «επείγουσα επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».
Έπειτα από διαβουλεύσεις, τα μέλη του Σώματος συμφώνησαν χθες στο τελικό σχέδιο του ψηφίσματος. Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, σε γενικές γραμμές, το περιεχόμενο του ψηφίσματος «κρίνεται ικανοποιητικό», τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και με βάση το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος που είχε ετοιμάσει η βρετανική αντιπροσωπεία.
Όπως επισημαίνεται, δεν γίνεται αναφορά στη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, όπως γινόταν στην έκθεση του Μπαν Κι-μουν. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά σε θέματα υδρογονανθράκων, ενώ το Σ.Α. χωρίς να κάνει λόγο στην αιτία της διακοπής των συνομιλιών, καλεί σε «επείγουσα επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πάνω στα βασικά ζητήματα» σημειώνοντας τη σημασία για τη «δημιουργία εποικοδομητικού περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «μετά από στήριξη μονίμων μελών του Σ.Α. και κυρίως της ρωσικής αντιπροσωπείας, απέτυχαν τουρκικές προσπάθειες ώστε να γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά στο ζήτημα της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, καθώς και να επισημαίνεται ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στις δυο κοινότητες».
Τέλος, τονίζεται ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στις αναφορές για τους αγνοούμενους και στα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες στη γραμμή αντιπαράταξης. Με βάση το σχέδιο ψηφίσματος, το Σ.Α. παρέχει «πλήρη στήριξη» στον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.