31/1/15

Σαν την πρώιμη άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα

Απόστολος Αποστολόπουλος
Ίσως το πιο σημαντικό γεγονός της επόμενης μέρας των εκλογών είναι η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ουδείς ενοχλήθηκε-πλην ενός ή δυο περιθωριακών, εκτός της ΝΔ φυσικά αλλά αυτή έχει άλλα προβλήματα τώρα. Βαθύτερα ενοχλημένα εμφανίστηκαν ξένα ΜΜΕ, ιδίως Αγγλικά, επειδή θα δυσκολευτούν να βάλουν στο εδώλιο της Ευρωπαϊκής Κοινής Γνώμης τους «αριστερούς εξτρεμιστές» και να απομονώσουν την κυβέρνηση.
Ο κόσμος αδιαφόρησε επειδή άλλοι ορκίστηκαν στο θεό και άλλη στην τιμή και τη συνείδησή τους-αδιανόητο πριν από ελάχιστα χρόνια. Αφού οι προηγούμενοι απόδειξαν ότι δεν είχαν το θεό τους, το σημαντικό με τους τωρινούς είναι να αποδείξουν ότι έχουν συνείδηση, θρήσκοι και άθρησκοι. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέρος του συντηρητικού κόσμου διαχωρίζει θέση και ευθύνες από το κυρίαρχο σώμα της παράταξης. Και με τη Χούντα και με το δημοψήφισμα για το Βασιλιά είχε στείλει το μήνυμα. Τώρα η Ανάγκη πείθει όχι μόνο τους θεούς αλλά και τους θνητούς ότι η ενότητα τους στα ουσιώδη είναι το καλύτερο όπλο τους.
Αυτή η εκλογική νίκη ήταν ένας πραγματικός άθλος. Για πρώτη φορά μετά τον τελευταίο Μεγάλο Πόλεμο παίρνει την κυβέρνηση, με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, ένας απόγονος της Αριστεράς της Αντίστασης, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και όχι η κατασκευασμένη στα νεοφιλελεύθερα εργαστήρια, «αριστερά όπως τη θέλουμε» του ποταμίσιου Θεοδωράκη, αριστερά αλά Σημίτης, Μπλέρ κλπ. Ο Τσίπρας τα θύμισε όλα αυτά με προσκύνημα στην Καισαριανή, δείχνοντας ότι λαός και κυβέρνηση τιμούν τα θύματα και δεν ξεχνούν τους θύτες.  
Οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται δύσκολες, λένε τα μηνύματα εξ Ευρώπης. Λένε, όμως, ότι διάχυτη στους ΒΒ είναι και μια υπόγεια ανησυχία, δικαιολογημένη. Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ανατρέψει (δεν το έχει και στόχο) ούτε τον καπιταλισμό ούτε την ισχύ της Γερμανίας, ούτε την επιβολή της κυρίαρχης ευρωπαϊκής ελίτ, στήριγμα της Μέρκελ. Μπορεί, όμως, να δώσει το παράδειγμα απειθαρχίας σε πολλούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Γάλλους και άλλους. Το επιχείρημα των ΒΒ ότι οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να τηρούν τα συμφωνηθέντα δεν είναι θεσμικά αβάσιμο. Αλλά οι θεσμοί λειτουργούν όταν όλα είναι καλά. Και μπορεί να παραβιαστούν από τις κυρίαρχες δυνάμεις χωρίς αντιδράσεις όταν επικρατεί ευημερία και κανείς δεν πολυνοιάζεται. Όταν, όμως, ο λαός αποδοκιμάζει όσα μια κυβέρνηση υπόγραψε και φέρνει άλλη στη θέση της για να τα ανατρέψει, τότε συγκρούεται η Δημοκρατία με τους θεσμούς. Και την έκβαση κρίνουν οι λαοί σε αναστάτωση. Στην ΕΕ σήμερα το κλίμα έχει στραβώσει, η Οικονομία βυθίζεται, οι λαοί βράζουν. Οι Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, αν πάρουν το μάθημα ότι οι ΒΒ αδιαφορούν για τη λαϊκή θέληση μπορεί να εκραγούν-φάνηκε στη Γαλλία. Ο Σαμαράς δοκίμασε τον εκφοβισμό και ηττήθηκε πανηγυρικά. Δεν ισχύει ότι αν ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ηττηθούν στις διαπραγματεύσεις, το ΠΟΔΕΜΟΣ, η Λεπέν, ο Γκρίλλο θα βάλουν την ουρά υπό τα σκέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λεπέν με αξιοσημείωτη ευελιξία εκφράζει τη χαρά της για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-μια Λεπέν προγραμματικά πολύ πιο κοντά πλέον στους ΑΝΕΛ παρά στον… Άδωνι και τον Βορίδη. Αν δεν υπήρχαν οργανωμένες και σημαντικές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ, αντίθετες στην πολιτική των ΒΒ, τότε ασφαλώς η θέση της Ελλάδας θα ήταν δυσχερής. Αλλά υπάρχουν και διεκδικούν την κυβέρνηση. Ειδικά στην Ελλάδα, δεν υπάρχει διαθέσιμη διάδοχη λύση. Αν ο Τσίπρας συναντήσει τοίχο στις Βρυξέλλες, παραιτηθεί, εξηγήσει την αιτία και κάνει εκλογές είναι βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί πανηγυρικά-και δίχως να παραιτηθεί μπορεί να κάνει δημοψήφισμα προεξοφλώντας το ίδιο αποτέλεσμα. Χωρίς να πάψει να διακηρύσσει –και να το εννοεί- ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ και στην ΕΕ. Από όπου ουδείς διανοείται να «μας διώξει» έτσι εύθραυστα όπως είναι τα πράγματα, με την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία να βρίσκεται υπό τη διπλή πίεση των ΗΠΑ και του Πούτιν.
Η διεθνής αλληλεγγύη, η συμπαράσταση σε ένα αγώνα μιας χώρας και ενός λαού δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα γνωστά, ως τώρα, ταξικά «κλισέ» της Αριστεράς. Χαρακτηριστικά: Στη Γαλλία δεν δημιουργήθηκε ένα ευρύ φασιστικό κίνημα (αλά Μουσολίνι) αλλά, αντίθετα, το Εθνικό Μέτωπο άλλαξε χαρακτήρα και έγινε ένα νεογκωλικό κόμμα για να προσεγγίσει τον κόσμο. Προηγήθηκε στην Ιταλία το κόμμα του Φίνι.  Οι λαοί δοκίμασαν και το φασισμό και τον κομμουνισμό (όπως εφαρμόστηκαν) και τώρα δεν ακολουθούν αλλά αναγκάζουν τις ηγεσίες να προσαρμοστούν. Η αλληλεγγύη εκφράζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες, είναι η κοινότητα των στόχων ενώπιον υπέρτερου αντίπαλου και όχι η κοινή ιδεολογία που υπαγορεύει τη συμπαράσταση. Ακόμα είναι  «απαράδεκτο» να ενθουσιαστεί το ΠΟΔΕΜΟΣ ή ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της Λεπέν, αλλά στο εσωτερικό ο ίδιος ο λαός ωθεί σε προσέγγιση και συνεργασία διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.
Η διαχωριστική γραμμή αντιπαραθέτει σήμερα τον (αγγλοσαξωνικής αντίληψης) άπατρι καπιταλισμό της Παγκοσμιοποίησης με την επιθυμία των Ιταλών να μείνουν Ιταλοί, των Γάλλων να είναι Γάλλοι και όλοι να ζουν σαν άνθρωποι και όχι ως υποχείρια των Γερμανών, των Αμερικάνων και του κάθε «παγκοσμιοποιητή». Χωρίς τη λαϊκή συγκατάθεση θα ήταν αδύνατη η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ακόμα και αν την επέβαλλε η ανάγκη για κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι ηγεσίες το κατάλαβαν και ακολούθησαν.


6 σχόλια:

 1. Πολύ προχωρημένο από το "ένας απόγονος της Αριστεράς της Αντίστασης, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου....". Θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη γιατί στα χαρτιά και στους συμβολισμούς τα είπαν και άλλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το προβλημα της Ελλαδος δεν ηταν η περιθωροποίηση της Αριστεράς της Αντίστασης, αλλά η άρση των διχασμών. Και η ενέργεια του Τσίπρα για κατάθεση στεφάνου στην Καισαριανή ήταν άκρως διχαστική, ρεβανσιστική. Τι θα γίνει άν ο επόμενος πρωθυπουργός της Δεξιάς σε Χ χρόνια παέι να καταθέσει στεφάνι στο Γράμμο-Βίτσι η στο Μελιγαλα. Σε κατήφορο μας οδηγεί μια τέτοια ενέργεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διχαστική η απόδοση τιμής στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς ναζί; Ποιους διχάζει; Δεν ήταν στον εμφύλιο όπως ο Γράμμος και ο Μελιγαλάς. [Μόνο οι χρυσαυγίτες είναι και τυπικά πολιτικά και ιδεολογικά συγγενείς με τους ναζί; ή μήπως όχι;]

   Διαγραφή
  2. Ακρως εύστοχο το σχόλιο τού Γιάννη!

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.