29/1/15

Το Εθνικό Συμφέρον – Αυτό ( δεν) συζήτησαν οι δυο Πρωθυπουργοί

Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης ε. τ., .
Οι πληροφορίες μου αποδείχτηκαν σωστές.
Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός και ο  νέος Πρωθυπουργός της χώρας είχαν τακτική επικοινωνία έξω από το φως της δημοσιότητας.
Προσωπικοί συνεργάτες των δυο Πρωθυπουργών , ήδη πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, είχαν εγκαταστήσει ένα δίαυλο εμπιστοσύνης και επικοινωνίας .
Έτσι η αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο Μαξίμου  ήταν καλά προετοιμασμένη,  χωρίς  κενά και εκπλήξεις.
Ο απερχόμενος, έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που είχε ως Πρωθυπουργός και από σήμερα θα έχει με την ιδιότητα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ήδη  αρκετές μέρες πριν από τις εκλογές είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες  τους να ετοιμάσουν τρία συνοπτικά σημειώματα   και αντίστοιχοι υποστηρικτικοί φάκελοι , για τα εξής θέματα:
1. Κατάσταση της Οικονομίας και  διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Στάση ηγετών  χωρών  Ε.Ε. και  θέσεις τους όπως τις είχαν εκθέσει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους. Εκτιμήσεις του απερχόμενου για περιθώρια διαπραγμάτευσης. Γραπτές προτάσεις και συστάσεις.

Εθνική Ασφάλεια ( Εσωτερική και Εξωτερική).Καταγραφή των πληροφοριών για τις εξελίξεις στη  Μέση Ανατολή ,την τρομοκρατική απειλή και το εμπιστευτικό περιεχόμενο των συνομιλιών  με την Τουρκία. Ο απερχόμενος παρέδωσε και τον φάκελο χαρακτηρισμένο  «Άκρως Απόρρητος -Ειδικού Χειρισμού» με Δελτία Πληροφοριών που είχαν ως μόνο αποδέκτη τον Πρωθυπουργό.
Ο νέος πρωθυπουργός ρώτησε γιατί χρειάζονται οι φάκελοι αφού όλα είναι γραμμένα στα πρακτικά των συζητήσεων. Έλαβε την απάντηση ότι συνήθως τα πρακτικά  είναι  «αποστειρωμένα» και γενικόλογα. Με στρογγυλεμένες τις θέσεις των  συνομιλητών μας όταν υπάρχουν. Συνήθως καταγράφονται μόνο οι δίκες μας θέσεις και μάλιστα με στόμφο

Ομολόγησε, πάντως, στον απερχόμενο ότι δεν έχει χρόνο και κυρίως τη διάθεση  να τα διαβάσει διότι έχει ήδη γνώμη και άποψη  για τη πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει. Η γνώση δεν είναι απαραίτητη.

Μετά από κάμποση συζήτηση συμφώνησαν ότι κάθε Πρωθυπουργός όταν αναλαμβάνει είναι σαν να σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του Κράτους. Το πριν και το χθες  δεν έχει σημασία. Όλα αρχίζουν σήμερα.

Το εθνικό συμφέρον δεν έχει συνέχεια. Ισχύει όσο και η Πρωθυπουργική θητεία. Την επομένη όλα αλλάζουν. Όπου, όποτε  και όπως θέλει καθένας.

Διοικητική Μεταρρύθμιση. Ο φάκελος περιείχε την  καταγραφή του τι έγινε και κυρίως τα εμπόδια και τις αντιστάσεις που συνάντησε η Κυβέρνησή του στη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Δημοσίου. Αυτή η διαδικασία ήταν αυτονόητη , συμφώνησαν και οι δυο. Θα συνεχίσουν να συναντώνται τακτικά, έξω από το φως της δημοσιότητας και να συνεργάζονται προκειμένου η Χώρα να βγει από το τέλμα της  φτώχειας, της  διεθνούς απαξίωσης και της ταπείνωσης .
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να γινόμαστε δυσάρεστοι», συμφώνησαν. Ο ένας από τη θέση του Πρωθυπουργού και ο άλλος από τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μάλιστα. Καλά καταλάβατε. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε. Ο διάλογος αυτός είναι υποθετικός. Στην Ελλάδα  η συνεχεία του Κράτους και η έννοια του εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να είναι αυτονόητη. Είναι το ζητούμενο. Όπως τόσα άλλα. Όπως όλα τα άλλα.

Παρακαλώ θερμά  τους κυρίους Συνταγματολόγους. Στην επομένη  Αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλάβετε και την υποχρέωση των Πρωθυπουργών να παραδίδουν αυτοπροσώπως τα κλειδιά του κράτους στον επόμενο. Όπως πράττουν κατά κανόνα οι (προσωρινοί)  διαχειριστές  κάθε  πολυκατοικίας.

1 σχόλιο:

 1. Λογικό να μη γίνονται τέτοιου είδους επικοινωνίες, εφόσον οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν την χώρα προσωπική τους περιουσία, την οποία και πρέπει να διαχειριστούν κατα το δοκούν.
  Οταν ο κόσμος ο οποίος τους δίδει την εντολή , το κάνει με γνώμονα το συναίσθημα και την ελλειπή μνήμη .
  Οταν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών ειναι απο τζάκια τα οποία εκλέγονται με βάση το ονομα και όχι την ουσία.
  Κάθε λαός έχει τον ηγέτη που του αξίζει . Πόσω δε μάλλον όταν έχει και μνήμη χρυσόψαρου.
  Ολοι θυμούνται την αποστασία Μητσοτάκη πχ. Κανείς του Σαμαρά.
  Γιατί;
  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επι παραδείγματι, τι το περισσότερο είχε κάνει τότε και έπρεπε να πέσει απο αυτό που έγινε με τον Σαμαρά, και δεν έπρεπε να γίνει το αντίστοιχο.
  Τώρα βγήκε ο Τσίπρας και άρχισαν οι φωτοβολίδες ένθεν κακείθεν και τα ανεμομαζώματα διαβολοσκορπισματα.
  π.χ. Οχι δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις για την Ρωσία
  Βαρουφάκης σήμερα μικρή τούμπα με μια αέρινη αίσθηση άξελ ...Το τόλουπ μετά.

  ΥΓ : Οτι και αν συμπεριλάβουν αξιότιμε κ. Πρέσβη στην ερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ....κανείς δεν μπορεί να μάθει σε κανέναν , τι σημαίνει να εισαι πατριώτης , πως να τιμάς τους προγόνους σου και πως να θεωρείς πως η πατρίδα είναι συνέχεια όλων μας και οχι κομματική κατάτμιση .
  Αυτά αφορούν αξίες που κοστολογήθηκαν και επιμερίστηκαν αναλόγως τις οικονομικές ανησυχίες του κάθε κόμματος , δικαιολογώντας τον εφησυχασμό της συνείδησής τους. Η πτώχευση η οικονομική ήταν το αποτέλεσμα της αξιακής και εκεί κανείς δεν μπορεί να κόψει σε κανένα μηχάνημα χαρτί και να την κολλήσει ή να την αυξήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.