29/1/15

Οι άξονες των «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων» που παρουσίασε στον Σουλτς ο Αλ. Τσίπρας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Το «σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση με τους εταίρους σε εντελώς νέα βάση, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη σημερινή συνάντησή τους. Αναφορά, αλλά μικρή έγινε και στη θέση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μια μικρή αλλά βασική πτυχή της συζήτησης αφορούσε τη θέση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση. Ο κ. Σουλτς είχε αφήσει να εννοηθεί η διαφωνία του με τις ελληνικές θέσεις, αλλά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση του οικονομικού προβλήματος της χώρας με τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Σουλτς ένα συνολικό σχέδιο και όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, διαπιστώθηκε κοινή βάση ότι με τις πολιτικές λιτότητας η ΕΕ δεν θα βγει από την κρίση.

Το κυβερνητικό σχέδιο, που αποτελεί και τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

Οι άξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:
1. Η βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.
2. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.
3. Αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
4. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σουλτς βρήκε πολύ λογικό.
5. Λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

Σχετικά με την ελληνική θέση στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η υπηρέτηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τα εθνικά συμφέροντα
Μετά τη συνάντησή τους, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη συζήτηση που είχαν, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για νέα σχέση εμπιστοσύνης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα βίωσε τα τελευταία χρόνια την αποτυχία ενός προγράμματος και πλήρωσε ακριβά την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην ολιγαρχία και το παλιό καθεστώς, εννοώντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση την προστάτευε. Η νέα κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, θα βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση με ένα πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εγγυάται τη σταθερότητα.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης η πάταξη της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί στην Ελλάδα πλήρωσαν, αλλά οι πλούσιοι μετέφεραν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, κάτι που όπως είπε, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού, και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει μονομερείς κινήσεις, αλλά θα συζητηθούν όλα για να βρεθεί μια λύση. Υπάρχει ο φόβος, είπε ο κ. Σουλτς, ότι θα ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο, αλλά εγώ δεν το άκουσα αυτό, είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.