29/1/15

Όταν ο Κώστας Γαβράς έφαγε με τον Τσίπρα στο Παρίσι

 
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, έχει γοητευθεί από την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα και σε συνέντευξη του στο Paris Match, μιλάει για το δείπνο τους και... στάζει μέλι.

Ωστόσο, δεν είχε πάντα καλή άποψη. «Οι αδελφικές σχέσεις του με τον Γάλλο κομμουνιστή Μελανσόν δεν με είχαν καθόλου πείσει», αναφέρει.
Δεν γνώριζε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να έχει οριστική άποψη.
«Ηρθε στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο και ζήτησε να με συναντήσει. Μιλήσαμε και είχα διάθεση να μάθω τι είχε στο στομάχι του. Τελικά, φάγαμε μαζί σε ένα εστιατόριο και μείναμε να κουβεντιάζουμε ως τις 2 η ώρα το πρωί!».

Οι ρίζες
«Μιλήσαμε για όλα, για τη ζωή, για τα σκαμπανεβάσματά της. Τον ρώτησα τι εννοεί όταν αυτοαποκαλείται "ριζοσπάστης". Μου απάντησε κάτι που μου άρεσε: "Ριζοσπάστης σημαίνει οι ρίζες μας, η κουλτούρα, η δημοκρατία. Αυτές είναι οι δύο αρχές μου". Και έχει δίκιο», σχολιάζει ο Κώστας Γαβράς.
«Σε εκείνη τη συνάντηση μίλησατε για την Εκκλησία, για το πόσο πλούσια είναι και το πόσο λίγους φόρους πληρώνει;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Η Εκκλησία
«Γνωρίζει αρκετά καλά τους Ελληνες ώστε να ξέρει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί κατά της Εκκλησίας, αλλιώς δεν θα μπορούσε να εκλεγεί! Η ελληνική Εκκλησία είναι όπως παλιά το κομμουνιστικό κόμμα: έχει οπαδούς παντού», απαντά.

Οι εφοπλιστές
Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για τους εφοπλιστές που επίσης δεν πληρώνουν φόρους;
Γαβράς: Μιλήσαμε. Μου ανέφερε τη λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες. Ο Τσίπρας πιστεύει ότι πρέπει να βρει το χρήμα εκεί που υπάρχει. Αλλά... ξέρει επίσης ότι οι εφοπλιστές, αν νιώσουν ότι θέλει να τους απομυζήσει, θα μετακομίσουν στον Παναμά!

Δημοσιογράφος: Πώς βρίσκετε αυτόν τον νέο Αλέξη, που θα μπορούσε να είναι ο γιος σας;
Γαβράς: Μου άρεσε πολύ. Είναι δυναμικός, δεν μιλάει για τον εαυτό του και κυρίως έχει ένα όραμα πολύ ανοιχτό και θετικό για τον κόσμο. Δεν είναι στενοκέφαλος. Αντίθετα με τους Γάλλους, για παράδειγμα, αυτός δεν χτυπάει τους αντιπάλους του. Αυτό είναι απόδειξη τού πόσο έξυπνος είναι. Αντί να αναζητήσει συμμαχίες με τους Ελληνες κομμουνιστές, οι οποίοι είναι ανυπόφοροι σταλινικοί, ο Τσίπρας πήγε και έκανε συμμαχία με ένα δεξιό κόμμα, συντηρητικό. Αυτό είναι πολύ πονηρό και κυρίως πολύ ρεαλιστικό σε σχέση με τους Ελληνες.

«Σε επίπεδο πολιτισμού και παιδείας, ο Τσίπρας είναι πιο έτοιμος από τους Γάλλους σοσιαλιστές. Πολύ πιο έτοιμος. Θέλει να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις τέχνες, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το σχολείο, το οποίο έπρεπε να είχαν μεταρρυθμίσει εδώ και πολλά χρόνια. Εχει ένα πρόγραμμα πολλών σελίδων και θα το κάνει», είπε ο Ελληνας σκηνοθέτης.

Και συνέχισε: «Η εποχή μας έχει αλλάξει. Πρέπει να βγούμε μια για πάντα από την αντιπαράθεση Δεξιά - Αριστερά, η οποία χρονολογείται από το '50.
Αυτός ο διπολισμός δεν αντιστοιχεί πλέον σε τίποτα. Οδηγεί μόνο στο να ελέγχει το Κοινοβούλιο μια μειοψηφία, και αυτό δεν είναι υγιές.
 Εξάλλου, και ο Φρανσουά Ολάντ το κατάλαβε, ξέρει να παίρνει αποφάσεις "δεξιές", να ψηφίζει νόμους "δεξιούς", ορισμένες φορές εις βάρος του κόμματός του, βρίσκεται σε καλό δρόμο».http://city.sigmalive.com/article/8146/otan-o-kostas-gavras-efage-me-ton-tsipra-sto-parisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.