31/1/15

Γ. Βαρουφάκης: Συζητούμε για μια γέφυρα για το νέο πρόγραμμα


INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ συζητήθηκε ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» για μια νέα επωφελή και αμοιβαία συμφωνία, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών , δηλώνει ότι συζητήθηκε και το «πρόγραμμα- γέφυρα» και προσθέτει: «Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του».
Η Ευρώπη, υποστήριξε, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
«Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας. Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος».
Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι θα δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα, για μερικούς μήνες, για να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της, ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες απαντά: «Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική λύση: ότι συμφωνούμε πως θα έχουμε μια περίοδο η οποία θα μας οδηγήσει στη νέα συμφωνία, η οποία ελπίζουμε να είναι έτσι δομημένη που θα σταματήσει τη σκοτοδίνη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει και τη βάση - εμείς θα το θέλαμε- για το γύρισμα της σελίδας για ολόκληρη την Ευρώπη».
 Σε ότι αφορά την δόση των 7,2δισ. λέει πως «η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του "άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός" πρέπει να σταματήσει» και συμπληρώνει λέγοντας πως «θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον λιτό βίο, αλλά αυτό που τόνισα στον κ Ντέισελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Ειδικά, εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί».
Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα.
«Δεν θα πέσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα μέχρις ότου η νέα συμφωνία, η οποία θα αναδιαρθρώνει και το χρέος, θα βασίζεται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδωτικού όσο και του δημοσίου τομέα» είπε.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει για την τρόικα ότι δεν είναι το άθροισμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ,και του ΔΝΤ- «θεσμούς στους οποίους προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για συνεργασία», όπως λέει και σημειώνει: «Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος».
Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του δεν αποκαλύπτει τι του «ψιθύρισε», ούτε τι συζήτησαν κατ΄ιδίαν με τον κ. Ντέισελμπλουμ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Απλώς αναμένουμε μια επική πιρουέτα για ενα βαθύτερο μνημόνιο και την απόλυτη φτώχεια, την πραγματική φτώχεια. Αυτά που βιώνουμε είναι μια φτώχεια γιαλαντζί. Ακόμη και οι πέτρες το γνωρίζουν ότι τα ταμεία έχουν στεγνώσει, όπως και νά'χει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.