30/3/16

Σήμερα η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην Αθήνα - Ομιλητής ο Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος

Η Κ.Ο. ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 22ας ΜΑΪΟΥ 2016.
 Κ.Ο. ΑΘΗΝΑΣ

 ΚΙΝΗΜΑ  ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ  ΕΔΕΚ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ
                         Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών
ΕΔΕΚ
σας προσκαλεί στή κεντρική  προεκλογική συγκέντρωση της
για τις Βουλευτικές Εκλογές της 22ας Μαΐου 2016
που θα πραγματοποιηθεί την
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 και ώρα 19.00
στην Κυπριακή Εστία
(Κέκροπος 3, Πλάκα – Αθήνα)
Στην συγκέντρωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Μαρίνος Σιζόπουλος
με θέμα: «Από την Ανεξαρτησία στην Εισβολή , ελάτε να μάθετε αυτά που δεν σας λένε»
=====================================================================
ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Σύγκριση Σχεδίου Ανάν και συγκλίσεων Αναστασιάδη
Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον κυπριακό λαό για συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση, η ΕΔΕΚ σήμερα προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δίνει συνέχεια σε αυτό που άρχισε: την τεκμηριωμένη ενημέρωση του κυπριακού λαού.
Εδώ και μήνες διαπιστώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης αθετεί την πιο σημαντική προεκλογική του δέσμευση να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Επί λέξει ο κ. Αναστασιάδης έχει πολλές φορές τονίσει: «βασικός μου στόχος στις συνομιλίες είναι συμφωνία που να ικανοποιεί τις ανησυχίες του 76% των Ελληνοκυπρίων, που απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν».
Προς απόδειξη των όσων λέμε συγκρίνουμε τα άρθρα του Σχεδίου Ανάν με τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, στα Κοινά Ανακοινωθέντα και στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί.
Με άλλα λόγια αποδεικνύουμε ότι το σχέδιο λύσης που συζητά ο κ. Αναστασιάδης είναι το ίδιο ακριβώς Σχέδιο που απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004.
Ο κ. Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που στηρίζουν την πολιτική του στο κυπριακό, έχουν αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα παραπληροφορήσει τον κυπριακό λαό αναφορικά με την μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών.
Εάν και εφόσον πραγματικά πιστεύουν ότι η ενημέρωση της ΕΔΕΚ δεν είναι αντικειμενική, καλούμε ξανά το προεδρικό και τις ηγεσίες ΔΥΣΗ-ΑΚΕΛ σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση για όσα ο κ. Αναστασιάδης έχει συμφωνήσει πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού.
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΝΟΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΑΚΙΝΤΖΙ
Λευκωσία, 21 Μαρτίου 2016

Σχέδιο Ανάν[1]
Συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ,
Αναστασιάδη-Έρογλου/Ακιντζί
1.     Συνεταιρισμός
Θεμελιώδης Συμφωνία, Κύρια Αρθρα IV (σελ. 3)
«Έχοντας αποφασίσει να ανανεώσουμε το συνεταιρισμό μας σε αυτή τη βάση και αποφασισμένοι ότι αυτός ο νέος διζωνικός συνεταιρισμός».

Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ 23.5.2008:
«Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση».

2.     Κατάλοιπο εξουσίας
Άρθρο 2/1/γ: (σελ. 4) και 15/1 (σελ. 14):
«Οι συνιστώσες πολιτείες ασκούν κυριαρχικά όλες τις εξουσίες τις οποίες το σύνταγμα δεν εκχωρεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, 11.2.2014:
«Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
3.     Αρμοδιότητες συνιστωσών πολιτειών
Άρθρο 2/2: (σελ. 4):
«Οι συνιστώσες πολιτείες δύνανται να έχουν εμπορικές και πολιτιστικές σχέσειςμε τον έξω κόσμο».

Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: «Τα δύο συνιστώντα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες με κράτη με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις για πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και εμπορικά θέματα».
4.     Ιθαγένεια
Άρθρα 3/2 (σελ. 4) και 12/2 (σελ. 12):
«Όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν επίσης την εσωτερική ιδιότητα του πολίτη της συνιστώσας πολιτείας».
Κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου 11.2.2014:
«Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ταυτόχρονα πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας».
5.     Θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες
Άρθρο 11/3 (σελ. 12):
«Θα υπάρχει ελευθερία διακίνησης και ελευθερία διαμονής σε όλη την Κύπρο»*.

(*Σημ.: Δηλαδή μόνο δύο από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες θα ικανοποιούνταν).
Όπως προκύπτει από τη συνολική ανάγνωση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και από τις νέες συγκλίσεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης (βλ. δηλώσεις Σιζόπουλου
ΚΥΠΕ - Οντούλ Ασίκ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 11/3/2016, 18:39): Μόνο  το δικαίωμα διακίνησης και διαμονής κατοχυρώνεται. Το εκλογικό δικαίωμα και το δικαίωμα της περιουσίας στον τόπο μόνιμης διαμονής θα ασκείται υπό προϋποθέσεις ανάλογες με τις ιδιότητες πολιτών:
  1. Ένας αριθμός Ε/Κ που θα έχει το δικαίωμα της επιστροφής, εάν το επιθυμεί, να γίνει πολίτης της Τ/Κ πολιτείας  ή Τ/Κ που θα είναι της Ε/Κ πολιτείας θα μπορεί να ψηφίζει και για Βουλή και να ψηφίζεται για τη Βουλή.
  2. Εκείνοι που θα είναι μόνιμοι κάτοικοι, που δεν θα επιλέγουν να γίνουν πολίτες, θα μπορούν να ψηφίζουν σε όλες τις τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές.
  3. Κάποιοι άλλοι που δεν θα επιλέγουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο να ζουν ελεύθερα στην άλλη περιοχή, θα θεωρούνται ετεροδημότες με την έννοια ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν σε κάποιες των εκλογών.
6.     Νομοθετικά όργανα
Άρθρο 5/1/α (σελ. 5) και 22 (σελ. 16):
«Κάθε Νομοθετικό Σώμα θα απαρτίζεται από 48 μέλη. Η Γερουσία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα απαρτίζεται κατ' αναλογία προς τον αριθμό των προσώπων που έχουν εσωτερική ιδιότητα πολίτη έκαστης συνιστώσας πολιτείας, με την προϋπόθεση ότι κάθε συνιστώσα πολιτεία θα κατέχει τουλάχιστον το ¼ των εδρών».

Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Η Γερουσία θα αποτελείται από 40 Γερουσιαστές, 20 Ε/Κ και 20 Τ/Κ.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων από 48 Βουλευτές 36 Ε/Κ και 12 Τ/Κ

7.     Ανώτατο δικαστήριο
Άρθρο 6/2 (σελ. 6) και 36/1 (σελ. 36):
«Το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Δικαστών από κάθε συνιστώσα πολιτεία και 3 μη Κύπριους δικαστές».

Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από 4 Ε/Κ Δικαστές και 4 Τ/Κ. Για τα συνταγματικά θέματα θα ορίζεται με κλήρωση ένας (1) ξένος Δικαστής ο οποίος θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

8.     Περιουσιακό
Άρθρο 10/1/3 (σελ. 7-8):
«Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών οι οποίοι στερήθηκαν κατοχής [...] θα λυθούν με συνολικό τρόπο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών που στερήθηκαν κατοχής και των σημερινών χρηστών και της αρχής της διζωνικότητας».
«Στις περιοχές που δεν υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή, οι διευθετήσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με τη μορφή αποκατάστασης ή αποζημίωσης».
Επιπρόσθετα στις υποπαραγράφους του άρθρου 10/3 στις θεραπείες αναφέρονται και η ανταλλαγή, η μερική αποκατάσταση και η πώληση δικαιωμάτων.

Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου:Αναγνωρίζεται το δικαίωμα στο νόμιμο ιδιοκτήτη και το χρήστη αρκεί να είναι «υπήκοος του ψευδοκράτους» και να έχει στην κατοχή-του την περιουσία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 χρόνων από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας. Ανάμεσα στα κριτήρια τα οποία η Επιτροπή Περιουσίων θα λαμβάνει υπόψιν για να καθορίζει την προτεραιότητα επί της περιουσίας, θα περιλαμβάνονται η αξία του ακινήτου και ο συναισθηματικός παράγοντας.
Στις θεραπείες περιλαμβάνονται η αποκατάσταση, η μερική αποκατάσταση, η ανταλλαγή, η αποζημίωση και συνδυασμός των παραπάνω.

9.     Επιτροπή περιουσιακού
Άρθρο 10/4:
«Η Επιτροπή Περιουσιών θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό από κάθε συνιστώσα πολιτεία καθώς και από ένα (1) μέλος μη κύπριο».

Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Η Επιτροπή Περιουσιών θα αποτελείται από 10 κλιμάκια. Το καθένα θα αποτελείται από 1 Ε/Κ, 1 Τ/Κ και ένα ξένο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα προεδρεύει.

10.                        Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας
Άρθρο 30/1 (σελ.  19):
«Η ΕΔΥ που θα απαρτίζεται από άνδρες και γυναίκες προερχόμενους ισάριθμα από κάθε συνιστώσα πολιτεία».

Πρακτικά Εθνικού Συμβουλίου: Η ΕΔΥ θα αποτελείται από 3 Ε/Κ και 3 Τ/Κ. Ο πρόεδρος θα είναι εκ περιτροπής 4 χρόνια Ε/Κ, 2 χρόνια Τ/Κ και θα έχει νικώσα ψήφο.



[1] Οι σελίδες και η αρίθμηση των άρθρων προέρχεται από την ελληνική έκδοση του Σχεδίου Ανάν.

=============================================================


========================================================================

Σιζόπουλος: «Αν αμφισβητήσουν αυτά που λέω, θα με υποχρεώσουν να επαναλάβω την ανάγνωση των εγγράφων»
Written by  24h.com.cy
Θα συνεχίσει την ενημέρωση του κοινού για το Κυπριακό διαμηνύει ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μενελάου
 Με την δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου και την αναταραχή που έφερε στην πολιτική σκηνή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ήταν το πρόσωπο των ημερών.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλά στην «24» για τους λόγους που το έκαναν να προβεί στην δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, τι απαντάει στις επικρίσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων και ποια είναι τα επόμενα βήματα της ΕΔΕΚ.

24: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να προχωρήσετε στην δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου;
  «Τρείς ήσαν οι βασικοί λόγοι:
- Η απροθυμία του Προέδρου να ενημερώσει αντικειμενικά τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν μια σημαντική απόφαση που αφορά το μέλλον της πατρίδας-μας και την ασφάλεια των μελλοντικών γενιών, καθώς και η προσπάθειά-του να «ωραιοποιήσει» τα όσα συνομολόγησε με τον κο Ακιντζί κατά την ομιλία-του στη Βουλή, αποσιωπώντας ουσιαστικά την πραγματικότητα.
- Η υποχρέωση έναντι των πολιτών να γνωρίζουν την πραγματικότητα για το εθνικό-μας θέμα. Τί συζητείται και τί συναποφασίζεται πίσω από τις πλάτες-τους. Είναι αδιανόητο όλοι οι άλλοι να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες και ποιές είναι οι συγκλίσεις ή και τα συμφωνηθέντα και ο μόνος που τα αγνοεί να είναι ο λαός.
- Η προσπάθεια του Προεδρικού να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητα των όσων ανέφερα κατά την πορεία ενημέρωσης των πολιτών που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η ΕΔΕΚ, με υποχρέωνε να επιβεβαιώσω την αξιοπιστία-μου. Όταν το προεδρικό δεν τολμούσε να δώσει στη δημοσιότητα τα όσα συμφωνήθηκαν, δεν είχα άλλη επιλογή από την ανάγνωση μέρους των πρακτικών για να κρίνει ο ίδιος ο κυρίαρχος λαός.
Θα είχα άδικο εάν αποκάλυπτα είτε την τακτική της πλευράς-μας στις συνομιλίες, είτε τις διεκδικήσεις ή/και τις προθέσεις συμβιβασμού σε κάποια κεφάλαια, πράγμα το οποίο δεν διέπραξα. Απόρρητο δεν μπορεί να θεωρείται κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουν και αποτελεί συμφωνία με τον «αντίπαλο».
24: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κίνησή σας ως «πράξη απαράδεκτη και υπονομευτική», ενώ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως δώσατε «απρόσμενα 'όπλα' στον κ. Ακιντζί». Τι απαντάτε;
   Δηλώσεις αποτέλεσμα πανικού και εκνευρισμού. Εάν μέχρι σήμερα υπάρχει μια υπονομευτική πράξη ενάντια στο Εθνικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) αυτή προέρχεται από το ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο ΔΗΣΥ είναι το μόνο κόμμα που μέχρι σήμερα αποχώρησε 4 φορές από το Ε.Σ. και μάλιστα και επί προεδρίας του κου Αναστασιάδη. Απρόσμενα όπλα είναι αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε στον κο Ακιντζί, όπως η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τα όσα μέχρι σήμερα συμφώνησε, όπου πέραν από την πολιτική ισότητα που προσέφερε σε πολλούς τομείς αυτή είναι και αριθμητική, εξισώνοντας ουσιαστικά το 18% με το 82%.
24: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι σε δηλώσεις του ο τ/κ ηγέτης επιβεβαίωσε τα όσα δημοσιοποιήσατε;
Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες-του. Είναι γεγονός ότι ο κος Ακιντζί με τις δηλώσεις-του με επιβεβαίωσε, την ίδια ώρα όμως αποδόμησε το «φίλο-του» τον κο Αναστασιάδη. Μάλιστα έκανε και ένα βήμα παρακάτω. Αποκάλυψε ότι κάποιος για να γίνει «υπήκοος» του άλλου «συνιστώντος κρατιδίου» θα πρέπει να γνωρίζει και την αντίστοιχη γλώσσα. Επιπρόσθετα επιβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συζητηθεί τα βασικά κεφάλαια του κυπριακού στα οποία η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδώσει οφέλη στη δική-μας. Η μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών και οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν οφείλονται στις παραχωρήσεις του Προέδρου. Το «πάρε-δώσε» στην ουσία έχει μετατραπεί σε «δώσε».
24: Σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι θα συνεχίσετε να ενημερώνετε τον λαό χωρίς να αποκαλύπτετε έγγραφα. Πως σκοπεύετε να το κάνετε;
   Με δημόσιες τοποθετήσεις και συγκεντρώσεις πολιτών που συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία. Εάν και εφόσον ο Πρόεδρος ή οι συνεργάτες-του με αμφισβητήσουν ουσιαστικά με υποχρεώνουν να επαναλάβω την ανάγνωση.
24: O Mark Twain είχε πει: "Πίστη στην πατρίδα, πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση, όταν το αξίζει.". Εμείς στην Κύπρο θα έπρεπε να έχουμε πίστη στην κυβέρνηση Αναστασιάδη;
   Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Mark Twain. Η ΕΔΕΚ έχει τονίσει πολλές φορές ότι τον πολιτικό Ν. Αναστασιάδη δεν τον εμπιστεύεται. Η άρση της εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών του Προέδρου
- Αθέτησε προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις-του
- Ήταν υπεύθυνος για το κούρεμα των καταθέσεων
- Αθέτησε την υπογραφή-του
- Κατήγγειλε την πατρίδα-μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και με τα όσα μέχρι σήμερα έχει συνομολογήσει στις συνομιλίες ουσιαστικά επιχειρεί την επαναφορά-του
24: Όσον αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, πως σχολιάζετε την κίνηση αυτή από την Κυβέρνηση;
   Η εξέλιξη του θέματος επιβεβαιώνει ότι η εξαγγελία της μείωσης της στρατιωτικής θητείας αποτελεί ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης και του ΔΗ.ΣΥ. , προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις ευαισθησίες γονιών και εφήβων. Η προχειρότητα είναι φανερή. Δεν υπήρξε καμμιά προετοιμασία, δεν υπάρχει σχέδιο κάλυψης των τυχόν κενών που θα παρουσιασθούν από την εφαρμογή του μέτρου, η φερόμενη ως μελέτη δεν έχει σχέση με τη μείωση της θητείας, αλλά με τη νέα δομή και τον εκσυγχρονισμό της Ε.φ. Επιπρόσθετα προκάλεσε αχρείαστη αναστάτωση στους κληρωτούς που υπηρετούν τη θητεία καθώς και στο μόνιμο προσωπικό της Ε.Φ. Για ακόμα ένα σοβαρό θέμα η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ως συνήθως με επιπολαιότητα.
24: Ποιες είναι οι βλέψεις σας για το μέλλον του κόμματος; Πως σκοπεύετε να μεγαλώσετε τα ποσοστά σας;
  Η νέα ηγεσία του κόμματος έχει καθορίσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του κόμματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθορίστηκε περιορισμός στις θητείες των κομματικών και πολιτειακών αξιωματούχων με στόχο την ανανέωση ολόκληρης της κομματικής δομής. Καθιερώθηκε νέος τρόπος οικονομικής διαχείρισης. Επιχειρείται διοικητική και οργανωτική αναδιοργάνωση. Καλύτερη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων και της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος το κόμμα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας προϋποθέτει χρόνο, συντονισμό και καλές προθέσεις από το σύνολο του κόμματος. Ήδη τα πρώτα θετικά μηνύματα είναι εμφανή. Θα συνεχίζουμε χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Έχουμε μία και μόνη επιλογή. Να πετύχουμε. Αυτό επιβάλλει η ιστορία του κόμματος. Αυτό απαιτούν οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία τη συνέχεια της οποίας οφείλουμε να υπερασπισθούμε με όλες-μας τις δυνάμεις.
24: Πότε αναμένεται η ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και ποια τα κριτήρια της επιλογής των υποψηφίων;
  Με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία καθορίστηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη τα ψηφοδέλτια πρέπει να ανακοινωθούν το τελευταίο 10ημερο του Μάρτη. Προσπάθεια είναι σε αυτά να περιλαμβάνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έμπειρα στελέχη, να καλύπτονται γεωγραφικές ανάγκες και κατά το δυνατόν όλες οι κοινωνικές ομάδες.

========================================================================

Κοινό αντικατοχικό μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων
By Δώρος Θεοδώρου Mar 22, 2016
Όπως είναι γνωστό το ΑΚΕΛ, ως ταξικό κόμμα από της ιδρύσεως του, περιέλαβε στους κόλπους του και πολλούς Τουρκοκύπριους εργαζόμενους.
Η ενότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων σφυρηλατήθηκε σε κοινούς εργατικούς αγώνες για το οκτάωρο για το δικαίωμα των συνδικαλίζεσθαι, για καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Ιστορικοί είναι οι αγώνες των μεταλλωρύχων της C.M.C και η μακρά απεργία τους που συντάραξε τότε την Κυπριακή κοινωνία.
Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ήταν και ο Ντερβίς Αλή Καβάζογλου, όπως και άλλοι Τ/Κ. Τον Καβάζογλου τον δολοφόνησε η Τ.Μ.Τ. μαζί με τον Κώστα Μισιαούλη, συντεχνιακό στέλεχος της ΠΕΟ, προ και εισβολής γιατί εργαζόταν για την φιλία και τη συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ.
Γι' αυτά τα ιδανικά Ε/Κ και Τ/Κ αγωνιζόντουσαν μαζί, όχι χώρια, μέσα από τις τάξεις του ΑΚΕΛ.
Μετά την εισβολή οι Τ/Κ κομμουνιστές και αριστεροί γενικά ίδρυσαν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του οποίου πρώτος ηγέτης ήταν ο δάσκαλος Οζκιέρ Οζκιούρ, ένας φλογερός αγωνιστής της ειρήνης και της φιλίας Ε/Κ και Τ/Κ.
Ο Οζκιούρ όμως δεν ήταν αρεστός στην Τουρκία. Η φιλοσοφία του και η θεώρηση του για το Κυπριακό ήταν αντίθετη με τις τουρκικές επιδιώξεις για την Κύπρο. Έτσι ο Οζκιούρ τελικά εκτοπίστηκε από ένα άλλο κομμουνιστή Τ/Κ πιο συγκαταβατικό και πιο δεκτικό στις τουρκικές οδηγίες τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ. Έκτοτε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμπλέει με την επίσημη τουρκική πολιτική για διζωνική ομοσπονδία, για διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων, για διατήρηση επεκτατικών δικαιωμάτων και τουρκικού στρατού στην Κύπρο.
Ας επιστρέψουμε όμως στο ΑΚΕΛ. Λόγω της ιστορική σχέσης του με τους Τουρκοκύπριους, λόγω ακόμα και της πολιτικής του προέκτασης στην Τ/κή κοινότητα ήταν φυσικό να κυριαρχήσει στον τομέα των πολιτικών σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους.
Την πολιτική του για τους Τουρκοκύπριους την ονόμασε επαναπροσέγγιση. Έναν όρο πολύ γενικό που εμπεριέχει και την έννοια να ξαναπλησιάσουμε ο ένας τον άλλο.
Χρειαζόταν όμως και κάποια βάση για την επαναπροσέγγιση, που θα έδινε νόημα και περιεχόμενο στην πολιτική διάσταση του όρου.
Η δική μας θέση ήταν «κοινό αντικατοχικό μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» προτίμησαν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που απαιτούσε η Τουρκία εξ αρχής, και πάνω σ' αυτή προσπάθησαν να κτίσουν την επαναπροσέγγιση.
Η απομάκρυνση του Οζκιούρ και αργότερα ο θάνατος του διευκόλυνε, ή επέφερε αυτή την πορεία δεδομένης της θέσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τον νέο του ηγέτη Ταλάτ. Και η επαναπροσέγγιση επεκτάθηκε και σε άλλα κόμματα Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά που αποδέχτηκαν αυτή τη βάση. Ο ΔΗΣΥ και το δεξιό κόμμα του Έρογλου καθώς και του Σερντάρ Ντενκτάς, οι Ενωμένοι Δημοκράτες του Βασιλείου. Την ίδια ώρα κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες των Τ/Κ που ήταν ενάντια στην κατοχή, τον εποικισμό και την ισλαμοποίηση των κατεχομένων απομονώθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν με το δικαιολογητικό ότι δεν έχουν επιρροή μέσα στους Τ/Κ.
Αναφέρομαι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών που μάχονται ηρωικά ενάντια στην Ισλαμοποίηση της εκπαίδευσης στον εκδότη της Αφρίκα, Σιενέρ Λεβέντ, που τιμήθηκε με το βραβείο Δώρου Λοΐζου από την ΕΔΕΚ το 2015, του οποίου η εφημερίδα είναι δεύτερη σε κυκλοφορία στα κατεχόμενα, το ηρωικό ζεύγος των Τουρκοκυπρίων που ύψωσαν την Κυπριακή σημαία, και κόμματα μικρά μεν, αντικατοχικά δε.
Τελικά λοιπόν η επαναπροσέγγιση του ΑΚΕΛ γίνεται πάνω στη βάση της διζωνικής και συνεπώς ουδόλως ενοχλεί την Τουρκία.
Όπως λοιπόν έχει χρεωκοπήσει η γενική πολιτική του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό έτσι το ίδιο χρεωκοπημένη είναι και η πολιτική τους για επαναπροσέγγιση.
Είναι και εδώ καιρός για αλλαγή.
Για μια νέα πολιτική δημιουργίας «κοινού αντικατοχικού μετώπου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Η ευθύνη ανήκει στην ΕΔΕΚ, που πρώτη, από το 1974 ήδη διακήρυξε αυτό το στόχο και μόνο αυτή μπορεί να επιτύχει διότι μόνο αυτή τον πιστεύει.
Στη βάση:
• Της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας
• Της αποχώρησης του κατοχικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων
• Της απομάκρυνσης των εποίκων εκτός των περιπτώσεων μικτών γάμων
• Της αποτροπής της Ισλαμοποίησης των κατεχομένων
• Της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού κεκτημένου
• Της διασφάλισης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Με μπροστάρηδες:
• Τον Ναζίμ Χικμέτ
• Τον Μίκη Θεοδωράκη
• Τον Αϊχάν Χικμέτ και τον Αχμέτ Γκιουρκάν
• Τον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και τον Κώστα Μισιαούλη
• Τον Οζκιέρ Οζκιούρ
• Τη Μαρία Ιορδανίδου
• Το Γιαννάκη Μάτση
• Τον Σιενέρ Λεβέντ και
• Το Βάσο Λυσσαρίδη
Πρώην Υπ. Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης και ιστορικό στέλεχος της ΕΔΕΚ
======================================
Και τώρα τι κάνουμε;
23 Μάρτιος 2016, 08:00 | Σημερινή
Το ερώτημα, μετά από 42 χρόνια άκαρπων προσπαθειών να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση ψευδαισθήσεων και ευσεβοποθισμών, χρήζει απάντησης. Αυτή τη φορά πιο υπεύθυνης εκτίμησης της κατάστασης. Πιο ρεαλιστικής. Οι τέσσερεις δεκαετίες χάθηκαν γιατί επιλέξαμε ένα δρόμο δήθεν ρεαλιστικό. Ένα δρόμο που με κάποιες δικές μας παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, με αναγνώριση κάποιων τετελεσμένων της εισβολής, με έναν έντιμο συμβιβασμό θα μπορούσε να μας βγάλει σε μιαν αποδεκτή λύση, χωρίς μακροχρόνιους αγώνες και χωρίς θυσίες. Μας διαβεβαίωσαν εξάλλου επίμονα και κατ' επανάληψιν οι «φίλοι» μας, και πιστεύαμε και εμείς στην καλή θέληση της Τουρκίας.
Στο κάτω-κάτω εμείς κάναμε το πραξικόπημα, εμείς προκαλέσαμε την εισβολή. Οι Τούρκοι ήρθαν εδώ για να προστατεύσουν τους ομοεθνείς τους. Μπορεί να μας κορόιδευαν επίμονα και κατ' επανάληψιν, για να μας πείσουν να κάνουμε ακόμα μιαν υποχώρηση, αλλά τι σημασία έχει; Εμείς δεν χάναμε τις ελπίδες μας. Κι από υποχώρηση σε υποχώρηση, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Να μας αποκαλούν εκλιπούσα δημοκρατία. Να επιδιώκουν απροκάλυπτα τη διάλυση του κράτους μας, να μην επιστρέψουμε τις κατεχόμενες περιουσίες μας, γιατί τις δικαιούνται και οι χρήστες-σφετεριστές. Να διεκδικούν και το Βαρώσι. Να μη δίνουν ούτε τη Μόρφου. Να μη μας αναγνωρίζουν ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Να θέλουν, προς το παρόν, συγκυριαρχία 50-50. Και αύριο όλη την Κύπρο.

Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια. Χρόνια που όχι μόνο χάθηκαν για μας αλλά και βοήθησαν την Τουρκία να εδραιωθεί στην Κύπρο με την ανοχή μας, να προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη φάση των σχεδίων της, να ξεχαστεί το έγκλημά της, η εισβολή και η κατοχή, να επαινείται από τους πάντες. Πολιτικές και πολιτικοί που πρωτοστάτησαν σ' αυτήν την πορεία καταρρέουν. Και καταρρέοντας προσπαθούν να κρατηθούν απ' όπου βρουν. Μύθοι απομυθοποιούνται και η αλήθεια των πραγμάτων, που τόσα χρόνια αποκρυβόταν, αναδύεται φωτεινή. Η σύντομη και χωρίς αγώνες και θυσίες λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποδεικνύεται όνειρο άπιαστο.
Οι υποσχέσεις των μεγάλων «φίλων», απατηλές και η καλή θέληση της Τουρκίας, που ήρθε δήθεν στην Κύπρο για να σώσει τους ομοεθνείς της από τους κακούς Ελληνοκυπρίους, ανύπαρκτη. Προϊόν αρρωστημένης φαντασίας αλλά και εξαπάτησης. Κόμματα που επένδυσαν το μέλλον αυτού του λαού στη Δ.Δ.Ο. ψάχνονται, και ψάχνουν δικαιολογίες και προσπαθούν με στροφές τακτικής να ξαναεξαπατήσουν τον λαό. Ονόματα που μυθοποιήθηκαν για την «πολιτική τους σοφία» απομυθοποιούνται, και αποδεικνύονται ανεπαρκείς και μικροί για τον ρόλο που τους ανατέθηκε. Γλαύκος Κληρίδης, Γιώργος Βασιλείου, Δημήτρης Χριστόφιας και άλλοι του παρελθόντος. Άτυχοι αυτοί, πολύ άτυχοι.
Όχι γιατί δεν είχαν απέναντί τους έναν Ακιντζί για συνομιλητή, αλλά γιατί δεν είναι πια σε θέση να διορθώσουν. Νίκος Αναστασιάδης, Άντρος Κυπριανού, Γιαννάκης Κασουλίδης, Τουμάζος Τσελεπής. Οι πρωτοστάτες και πρωτοπαλλήκαρα του ΝΑΙ και των ξένων επιβουλευτών της κρατικής μας οντότητας. Νυν διαχειριστές του Κυπριακού εν κρυπτώ και παραβύστω. Πίσω από τις πλάτες του λαού. Που έφεραν τα πράγματα στο παρά πέντε της τελικής καταστροφής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτοί όμως είναι «πιο τυχεροί» ή λιγότερο άτυχοι από τους πρώτους. Γιατί έχουν ακόμα χρόνο να αλλάξουν πορεία. Και ν' αποφύγουν την πτώση στο βάραθρο. Αν μπορέσουν να ξεπεράσουν τα σύνδρομα της αυτοδικαίωσης που τους κατατρύχουν και να απεγκλωβιστούν από κάποιες δεσμεύσεις, που η μεγάλη συνωμοσία στην οποία και οι ίδιοι μετείχαν τους έχει επιβάλει. Αν...

ΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Πρώην Βουλευτής, πρώην Υπ. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και ιστορικό στέλεχος της ΕΔΕΚ




========================================================================

Η Υπηρεσία Εκλογών ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας
aps.elections.moi.gov.cy
---------------------------------------------------------------------------------------
Την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας aps.elections.moi.gov.cy, μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις εγγεγραμμένων εκλογέων για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εκλογών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (ww.moi.gov.cy ).

Δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή στις Πρεσβείες/Προξενεία της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και την Υπηρεσία Εκλογών, στο Υπουργείο Εσωτερικών.


 ΚΥΠΕ - Εκπομπή για την Ομογένεια - 19/01/2016 
************************************************************************************************************

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016
Εγγραφή στον κατάλογο και εκλογικά κέντρα εξωτερικού
(Τελευταία Ενημέρωση 12/02 18:54)





Η Υπηρεσία Εκλογών, με σημερινή ανακοίνωσή της, καλεί για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ενόψει των Βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαϊου όσους έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων είναι η 2α Απριλίου 2016.


Για σκοπούς των βουλευτικών εκλογών, δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο έχουν και οι νέοι που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και τις 22.5.2016, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σημειώνεται. Η αίτηση και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υποβληθεί οπωσδήποτε το αργότερο μέχρι 2.4.2016, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκλογών.

Σημειώνεται πως, δεδομένου ότι η 2α Απριλίου 2016 είναι Σάββατο, έχουν γίνει διευθετήσεις, όπως τότε λειτουργήσουν για εξυπηρέτηση των νέων εκλογέων, τα κατά τόπους γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και η Υπηρεσία Εκλογών, μέχρι τις 2 μ.μ..

Υπενθυμίζεται περαιτέρω ότι, μετά τις 2 Απριλίου, καμία νέα εγγραφή ή/και αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό κατάλογο. "Για αυτό, καλούνται οι νέοι εκλογείς να υποβάλουν έγκαιρα την αίτησή τους".

Έντυπα αιτήσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τα κατά τόπους γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, από την Υπηρεσία Εκλογών και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.moi.gov.cy), διευκρινίζεται.

Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν απαιτείται πιστοποίηση της αίτησης εγγραφής από κοινοτάρχη για όσους πολίτες δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.
Η Υπηρεσία Εκλογών υπενθυμίζει επίσης ότι στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές  θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, για τους εκλογείς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ή θα εγγραφούν μέχρι τις 2 Απριλίου 2016.
Για να καταστεί δυνατή η λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό, σημειώνεται, καταρτίζεται ειδικός εκλογικός κατάλογος, στον οποίο μεταφέρονται τα στοιχεία των εγγεγραμμένων εκλογέων από το μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου, κατόπιν σχετικής δήλωσης που υποβάλλεται από τους ενδιαφερομένους.

"Δεδομένου ότι η Νομοθεσία προνοεί τη λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό σε πόλεις, όπου ο αριθμός των ενδιαφερόμενων εκλογέων ξεπερνά τους 30 για κάθε εκλογική περιφέρεια, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λονδίνο και Μάντσεστερ, όπως είχε γίνει και στις βουλευτικές εκλογές του 2011".

Η Υπηρεσία Εκλογών ετοίμασε για το σκοπό αυτό ειδικά έντυπα δηλώσεων, τα οποία καλούνται οι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, να τα συμπληρώσουν κατάλληλα και να τα υποβάλουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι τις 2 Απριλίου 2016.

Έντυπα δηλώσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τις Πρεσβείες/Προξενεία της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, από την Υπηρεσία Εκλογών και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.moi.gov.cy ).

Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν στις Πρεσβείες/Προξενεία της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και την Υπηρεσία Εκλογών, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Υποβολή δήλωσης για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας https ://aps.elections.moi.gov.cy, η οποία είναι προσβάσιμη και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.


ΠηγήΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.