29/3/16

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Αποτίμηση της επίσκεψης στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης

 Η επίσκεψη στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με αρμόδιους κυβερνητικούς αλλά και κομματικούς παράγοντας στο ανώτατο επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Deyton το 1985 και να αντλήσουμε πληροφορίες από τους εμπειρογνώμονες.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δύο και πλέον ωρών συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Milorad Dodik στην παρουσία της Πρωθυπουργού Zeljka Cvijanovic καθώς και άλλων συνεργατών του.
Κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκε:

Να ενδυναμωθεί η συνεργασία της ΕΔΕΚ με το Κόμμα της Συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών
Να συσταθεί Κοινή Επιτροπή η οποία να μελετήσει τόσο τη συμφωνία του Deyton και τα προβλήματα τα οποία έχουν αναφυεί από την εφαρμογή της, όσο και τις συγκλίσεις που έχουν συνομολογηθεί στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών.
Τέλος ο Πρόεδρος Mirolad Dodik αποδέχθηκε πρόσκληση και θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο στα μέσα Μαΐου. Μόλις ετοιμασθεί το πρόγραμμα του και επιβεβαιωθούν οι ημερομηνίες θα δοθούν δημοσίως.
Άκρως εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβικής Δημοκρατίας υπό τον Πρόεδρο και Υπουργό Ενέργειας Petar Dokic.
Οι δύο αντιπροσωπείες εξέτασαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αποφάσισαν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους με τακτικές συναντήσεις και ανταλλαγή επισκέψεων.
Οι Σέρβοι σοσιαλιστές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αποδέχθηκαν πρόσκληση να παρευρεθούν και να μιλήσουν σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ είχε συναντήσεις στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλιστών και Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της κυβέρνησης των Σέρβων Aleksandar Vulin.
Συναποφασίσθηκε η στενότερη επαφή και συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος Κύπρου-Σερβίας.
Μαρίνος Σιζόπουλος
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ
TwitterFacebook
http://edek.org.cy/2016/sizopoulos-apotimisi-tis-episkepsis-sti-serviki-dimokratia-tis-vosnias-erzegovinis/

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.