30/3/16

Το χάσμα στο Αιγαίο

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας αγοράζουν simit, παραδοσιακό ψωμί με σουσάμι, κατά την διάρκεια μιας περιήγησης στα αξιοθέατα της Σμύρνης, της πόλης- λιμάνι στο Αιγαίο, στην δυτική Τουρκία, στις 8 Μαρτίου 2016. UMIT BEKTAS / REUTERS
---------------
Πώς να ρυθμιστούν τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

Το νησί της Κω βρίσκεται μόλις 2,5 μίλια πέρα από ένα στενό κανάλι απέναντι από το δημοφιλές τουρκικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Αλικαρνασσού (Bodrum). Για χρόνια μια σχεδόν ξεχασμένη κουκίδα στον χάρτη, αυτό το μερικές φορές ύπουλο πέρασμα έχει γίνει πολύ οικείο, καθώς χιλιάδες μετανάστες [1], κυρίως πρόσφυγες από την Συρία [2] και πέρα από αυτήν, διακινδυνεύουν την ζωή τους κάθε μέρα προσπαθώντας να βρουν τον δρόμο τους πάνω από τα παγωμένα νερά.
Υπό μια συμφωνία που συνήφθη στις αρχές Μαρτίου [3] μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προορισμό-στόχο των μεταναστών, και της Τουρκίας, της κύριας χώρας διέλευσής τους [4], η ροή των ανθρώπων μπορεί να γίνει πιο ήπια. Κάτι άλλο που η συμφωνία θα μπορούσε να κάνει πιο ήπιο: Τις εντάσεις μεταξύ δύο ιστορικά εχθρικών [5] μελών του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας [6] και της Τουρκίας [7].
Τα σημάδια της επαναπροσέγγισης είναι παντού. Από τα τέλη Μαρτίου, Τούρκοι παρατηρητές εδρεύουν σε μερικά από τα ελληνικά νησιά για να επιβλέπουν την μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην Τουρκία [8], στο πλαίσιο της πρόσφατης μεταναστευτικής συμφωνίας. Η παρουσία τους φαίνεται να αποτελεί άλλο ένα θετικό βήμα σε μια μακρόχρονη διαδικασία που άρχισε στα σοβαρά πίσω στο 1999. Αυτό ήταν όταν διαδοχικοί σεισμοί έπληξαν την Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια την Αθήνα, με αποτέλεσμα ένα κύμα συμπάθειας και επαφής μεταξύ των δύο χωρών.
Για τη συνέχεια FA

2 σχόλια:

  1. Kai kapws etsi eksiswnetai autos pou epitithetai me ton amynomeno! Kapws etsi eksiswnontai ta diethnws nomima dikaiwmata ths Ellados me thn epektatikothta ths Tourkias.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.