30/3/16

Σενέρ Λεβέντ: Η ζωή δεν σταματά στη Μόρφου, αλλά στο Βαρώσι σταματά…

Η Τουρκία έχει αντίρρηση. Δεν μπορεί, λέει, να βγαίνει σε νέες προσφορές για τους υδρογονάνθρακες η ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό, λέει, θα δυναμίτιζε τη διαδικασία. Ουσιαστικά δεν αξίζει τον κόπο να προβληματίζεται κανείς για αυτές τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας, που πιστεύουμε ότι δεν της έχει απομείνει καμία νομιμότητα. Αλλά παρά ταύτα, να πούμε ξανά την άποψή μας. Όταν σε βολεύει, λες «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή». Δεν περιμένεις τη λύση. Φτιάχνεις νέο πανεπιστήμιο στη Μόρφου. Η Μόρφου είναι θέμα παζαρέματος στο τραπέζι. Αλλά εσύ κάνεις αυτό που ξέρεις λέγοντας «η ζωή συνεχίζεται». Και από την άλλη, με μια τελείως διαφορετική αντίληψη, συνέδεσες το Βαρώσι με τη συνολική λύση. Η ζωή συνεχίζεται στη Μόρφου, αλλά στο Βαρώσι σταμάτησε, έτσι δεν είναι; Σταμάτησε το 1974. Τα ρολόγια δεν λειτουργούν στο Βαρώσι. Όταν σε βολεύει, «η ζωή συνεχίζεται», και όταν δεν σε βολεύει, η ζωή δεν συνεχίζεται.
 Ήμασταν περίεργοι για τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί μετά από το τελεσίγραφο της Τουρκίας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για τους υδρογονάνθρακες. Και νά που το μάθαμε και αυτό. Καμία έκπληξη. Δεν μας εξέπληξε. Δεν είπε γιατί η Τουρκία ανακατεύεται στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Δεν είπε ότι η Άγκυρα είναι αυτή η οποία ουσιαστικά δυναμιτίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν είπε τίποτα που να αντιβαίνει στις δηλώσεις της Άγκυρας. Κοιτάξτε τι είπε:

«Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για λύση και ενώ πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη δύναμη εδώ και να δημιουργήσουμε ένα πεδίο συνεργασίας στο οποίο θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένοι όλοι, δεν πρέπει να δίδεται αφορμή για νέες εντάσεις. Ήταν καθήκον μου να διαβιβάσω την ανησυχία μου πάνω σε αυτό το θέμα τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στον συνομιλητή μου».

Τη διαβίβασε στον συνομιλητή του. Δηλαδή στον Αναστασιάδη. Τι διαβίβασε; Φυσικά τις ανησυχίες της Άγκυρας. Η πρώτη αντίδραση για τις νέες προσφορές για τους υδρογονάνθρακες προήλθε από την Άγκυρα. Όχι από εμάς. Εμείς ύστερα πήραμε σειρά. Αν δεν προέβαινε σε τέτοια δήλωση η Άγκυρα, ίσως να μην περνούσε καν από το μυαλό μας κάτι τέτοιο.

Αλλά η ζωή συνεχίζεται, αγαπητέ Μουσταφά. Το είπες και εσύ ότι συνεχίζεται η ζωή. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή, έτσι δεν είναι; Τι είπες όταν αντέδρασε η ελληνοκυπριακή πλευρά στην ανέγερση νέου πανεπιστημίου στη Μόρφου; Ξέχασες; Μήπως δεν είπες ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή μέχρι να υπάρξει λύση»; Ε, εσύ δεν μπορείς να τη σταματήσεις. Οι άλλοι γιατί να τη σταματήσουν; Γιατί να περιμένουν οι άλλοι; Μήπως δεν είναι και η Μόρφου κοινή μας περιουσία όπως ο θησαυρός που βρίσκεται στη θάλασσα; Επιπλέον, εσύ δεν προτίθεσαι να επιστρέψεις τη Μόρφου πάλι με απαίτηση της Άγκυρας. Τι άλλο είναι εκτός από νοοτροπία του κατακτητή στο τραπέζι το να περιμένει κανείς όλες τις υποχωρήσεις από την απέναντι πλευρά; Σε τι διαφέρει αυτό από την αντίληψη του Ντενκτάς ότι «όσα παίρνονται με αίμα δεν δίδονται στο τραπέζι»; Αν διαφέρει, δείξε μας τη διαφορά να τη δούμε και εμείς.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μιλούσες συνεχώς για το Βαρώσι. Ενώ μετά την εκλογή σου ξέχασες το Βαρώσι. Το ξέχασες τελείως. Δεν βγαίνει καν η λέξη Βαρώσι από το στόμα σου πλέον. Πού είναι που έλεγες ότι δεν μπορούμε πλέον να το αφήνουμε να το κατατρώνε τα φίδια και οι σαρανταποδαρούσες; Ιδού που συνεχίζουμε να το αφήνουμε να το κατατρώνε. Έτσι αναλώσαμε έναν χρόνο μαζί σου. Έλα να μετρήσουμε αυτά που δεν κάναμε και δεν μπορέσαμε να κάνουμε μέσα σε έναν χρόνο, όχι αυτά που κάναμε. Θα δεις ότι δεν διαφέρει και πολύ από τις χρονιές που μας πέρασαν αυτή. Δεν θέλω να πλήξω την ελπίδα όσων δεν έχουν ακόμα πάψει να ελπίζουν σε σένα. Αλλά δεν μου δίνει καθόλου ελπίδα το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπόρεσες να επιδείξεις μια διαφορετική στάση από αυτήν της Άγκυρας.

Δεν ανοίγουμε το Βαρώσι. Δεν δίνουμε τη Μόρφου. Δεν θέλουμε πολλούς Ελληνοκύπριους ανάμεσά μας. Δεν παραιτούμαστε των εγγυήσεων. Δεν αφήνουμε τον πληθυσμό από την Τουρκία. Ε, πώς θα βρεθεί λύση έτσι; Αν αυτό δεν είναι νομιμοποίηση του υφιστάμενου στάτους κβο, τότε τι είναι;

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.