30/3/16

Η Αφροδίτη

Με τον Σενέρ Λεβέντ
Επιτέλους… Επιτέλους να… Καταλάβαμε τώρα γιατί δεν μπορέσαμε να λύσουμε τούτο το μαυρογέρημο το πρόβλημα τόσο καιρό. Διότι μέσα σε όλες τις υποθέσεις υπάρχει μια γυναίκα, έτσι δεν είναι; Έτσι δεν είναι αγαπητέ Νίκο; Εσύ ξέρεις. Ξέρεις και δεν το λες. Παρά ταύτα, σίγουρα δεν θα το έλεγες, αν ο αδελφός μας ο Άραβας, εκείνος ο τρελός Μουσταφά, δεν έχανε την ψυχραιμία του. Πώς δεν το αντιληφθήκαμε, πώς ξεχάσαμε ότι ζούμε σε ένα νησί του έρωτα; Δεν μας πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι υπάρχει μια γυναίκα μέσα και σε αυτή την υπόθεση. Ο χωρίς όρια έρωτας του Άραβα έλυσε και το δικό μας μυαλό, που είχε αραχνιάσει. Μπράβο μωρέ Νίκο. Ακριβέστατη διάγνωση. Υπάρχει γυναίκα μέσα στην υπόθεση, γυναίκα. Εγώ νόμιζα πως ήταν ο διάβολος. Κοίταζα στο πάνω μέρος του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων, κοίταζα από κάτω του. Μάλιστα, υποψιαζόμουν ότι κάτι υπήρχε στην τσέπη του δικού μας του Μουσταφά.

Ήμουν βέβαιος ότι αυτό είχε εισχωρήσει και στις τσάντες του Ραούφ και του Τάσσου. Απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη, έφαγε fish and chips στο Λονδίνο, δοκίμασε μπακλαβά στην Άγκυρα και προσγειώθηκε στο δικό μας αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Εισχώρησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις απόρρητες εκθέσεις που πήρε από το ραντάρ στο Τρόοδος. Έτσι ήξερα εγώ. Σημαίνει πως ξεγελάστηκα. Αν δεν το έλεγες εσύ, δεν θα καταλάβαινα ότι ξεγελάστηκα. Μια γυναίκα. Μέσα σε όλες τις υποθέσεις υπάρχει μια γυναίκα. Πέρασες ήδη στην Ιστορία Νίκο.

Ανασκάλισα τις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας. Πόσο δίκαιο έχεις τελικά αδελφέ. Παντού βγήκε μπροστά μου μια γυναίκα. Πάντα υπήρχε μια γυναίκα τόσο κατά τη γέννηση όσο και κατά την κατάρρευση όλων των αυτοκρατοριών. Ποιος σκότωσε τον Τζένγκις Χαν, κοτζάμ Μογγόλο αυτοκράτορα; Μια γυναίκα. Γιατί ο Ναπολέων επιχείρησε να κατακτήσει τη Ρωσία; Για να τον αγαπήσει περισσότερο η Ιωσηφίνα… Μήπως δεν υπήρχε πάντα μια γυναίκα και πίσω από τις νίκες των Οθωμανών; Αν πίσω από τον Γκορμπατσόφ δεν υπήρχε μια τρομερή γυναίκα όπως η Ράισα, μήπως θα επιχειρούσε να κάνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις; Θα ονειρευόταν την γκλάσνοστ και την περεστρόικα; Η Αγγλία γιατί επέλεξε τον προτεσταντισμό; Λόγω μιας γυναίκας, έτσι δεν είναι; Ποιος είπε αν δεν έχετε ψωμί να φάτε παντεσπάνι; Η Μαρία Αντουανέτα! Αν ο Τάρας Μπούλμπα σκότωσε τον γιο του, μήπως δεν το έκανε εξαιτίας μιας γυναίκας; Ή, πάλι, ποιος έσωσε τηνΡωσία από τα χέρια των Οθωμανών; Η τσαρίνα Κατερίνα, έτσι δεν είναι;

Άσε Νίκο, ας μην της απαριθμήσω όλες. Έχεις δίκαιο. Πάντα υπάρχει μια γυναίκα οπωσδήποτε. Μήπως στη δική μας υπόθεση της Κύπρου δεν υπάρχει; Κάποτε θα διενεργούσα μιαν έρευνα με θέμα τις παρενέργειες του έρωτα στο Κυπριακό. Άλλαξα γνώμη. Ο Δάσκαλος Αρίφ όμως είχε κάνει τη διάγνωσή του. «Μήπως θα κάνουμε κράτος με τους λιγούρηδες;», είπε. Δεν θα μπορούσε να είχαν εξουσία οι ανίκανοι. Ας είναι καλά το πνεύμα του Φρόιντ. Εκείνος είχε ξυπνήσει πριν από όλους μας. Ήξερε ότι προέρχονται από την περιοχή που είναι κάτω από τη μέση όλοι οι πόλεμοι, όλες οι συνθήκες ειρήνης, όλα τα χρηματιστήρια. Σκεφτείτε τον Άμλετ. Τη Δυσδαιμόνα. Μήπως δεν έπεσαν θύμα ενός έρωτα; Μήπως δεν γκρεμίστηκαν και ξαναχτίστηκαν παλάτια εξαιτίας μιας γυναίκας; Ή εκείνος ο ισχυρός Σαμψών. Και εκείνος ήταν θύμα της Δαλιδάς!

Ας είναι καλά ο Μουσταφά, ο τρελός μας αδελφός από την Αίγυπτο. Είδες τι μπορεί να κάνει ο έρωτας; Αν θέλει τρυπά τα βουνά, αν θέλει κλέβει αεροπλάνα, αν θέλει περνάει με το αεροπλάνο ανάμεσα από τα δύο σκέλη του Πύργου του Άιφελ. Με τα πολλά καταλάβαμε ότι υπάρχει μια γυναίκα μέσα σε όλα. Τι απομένει; Να βρούμε εκείνη τη γυναίκα. Την ξέρω, αλλά μόνο σε σένα το λέω. Ποια είναι; Ποια άλλη; Η Αφροδίτη φυσικά!

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
30/03/2016

1 σχόλιο:

  1. Η Θεα Αφροδιτη ειναι Ελληνιδα, την δανειστικαν οι ρωμαιοι για λιγο, μα καμμια σχεση με μουσταφα, αμπντουλαχ και τα τοιαυτα.Η Κυπρος ειναι Ελληνικη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.