27/10/16

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τη «σωτηρία της Τραπεζούντας από τους χριστιανούς» το 1461! (φωτο, βίντεο)

Με τη (δημοτική) μπάντα των Μεχτέρ (Mehter Takımı Osmanlı), που παραπέμπει σε εκείνην που συνόδευε τους οθωμανούς στρατιώτες στις μάχες, να κάνει εντυπωσιακή έξοδο στους δρόμους της Τραπεζούντας παίζοντας στρατιωτικά εμβατήρια, οι Τούρκοι της πόλης γιόρτασαν την άλωση της έδρας μιας αυτοκρατορίας, αυτής της Τραπεζούντας, το 1461. Οι τελετές αναβίωναν την προέλαση του οθωμανικού στρατού πριν από 500 και πλέον χρόνια κατά την κατάκτηση κάθε σπιθαμής γης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,
Για τους Τούρκους, η 26 Οκτωβρίου 1461 ήταν η ημέρα της σωτηρίας της Τραπεζούντας από τους χριστιανούς!
Στην κεντρική πλατεία της πόλης του Πόντου, πλήθος κόσμου (αν και η ημέρα δεν ήταν αργία) παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος. Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο τοπικός τουριστικός πράκτορας Μεχμέτ Κιουτσούκ που βρέθηκε στο σημείο, είπε ότι η εκδήλωση έγινε σε διαφορετικές χρονικές φάσεις μέσα στην ημέρα και σε διαφορετικά σημεία:
Μπροστά από τη νομαρχία με ένα δρώμενο-αναπαράσταση, μετά στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεϊντάν, όπου έφθασε πομπή για τις ομιλίες και έκθεση ζωγραφικής ξεκινώντας από τον κεντρικότερο δρόμο της Τραπεζούντας, το Ουζούν σοκάκ, και τέλος το απόγευμα με πέρασμα της ομάδας των Μεχτέρ από διάφορες οδούς.
Η συνέχεια του ενδιαφέροντος άρθρου στο Pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Οι τουρκοι έχουν φτιάξει το δικό τους "ιστορικό αφήγημα" εδώ και αρκετές δεκαετίες πίσω, απλώς τώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να κυριαρχήσει παντού γίνεται αυτό το πράγμα πολύ πιο έντονο και φανερό, το ζήτημα είναι πως απαντούμε εμεις στην πλαστογράφηση της ιστορίας, τι κάνουμε και κυρίως τι δεν κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.