31/10/16

Στήνουν νέα παιγνίδια στις Βρυξέλλες: Παρασκηνιακή φόρμουλα για δικαστική συνεργασία Κύπρου- Τουρκίας

Νέα παιγνίδια στήνουν οι Βρυξέλλες στο ζήτημα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, η Κομισιόν επεξεργάζεται παρασκηνιακά φόρμουλα για συνεργασία Τουρκίας-Κύπρου μέσω αντιπροσώπου, κάτι πάντως που δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία, η οποία εμμένει σε απευθείας συνεργασία της Άγκυρας με τη Κυπριακή Δημοκρατία. 
Εναλλακτικές φόρμουλες στα μέτρα της Άγκυρας επεξεργάζεται παρασκηνιακά η Κομισιόν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ επιχειρεί να λύσει το ζήτημα της δικαστικής συνεργασίας Τουρκίας-Κύπρου, μέσω αντιπροσώπου.  

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες αντί να καλέσουν την Άγκυρα να συνεργαστεί με τη Κυπριακή Δημοκρατία, όπως υπαγορεύουν τα Συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητούν μεσάζοντες προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν το καθεστώς Ερντογάν που δεν θέλει να ακούσει λέξη για συνεργασία με τη Λευκωσία.
Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η Κομισιόν κατέληξε σε δύο άτυπες προτάσεις:

1.    Συνεργασία Τουρκίας-Κύπρου μέσω της Eurojust, ούτως ώστε σε περίπτωση εκδόσεως εγκληματιών, το αίτημα να υποβάλλεται προς τον διεθνή οργανισμό και να μην υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ των δύο κρατών, όπως ακριβώς επιθυμεί ο κ. Ερντογάν. 

Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει αρκετά κενά. Αφενός, η Τουρκία δεν έχει ακόμη τροποποιήσει τη νομοθεσία της για συνεργασία με την Eurojust. Και αφετέρου, η ανάθεση όρων εντολής προς την Eurojust, προϋποθέτει τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας της, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς απαιτείται έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη. 

2.    Συνεργασία Άγκυρας-Λευκωσίας, μέσω μιας τρίτης χώρας, η οποία θα αναλάβει ρόλο μεσάζοντα, προκειμένου να διοχετεύει αιτήματα εκδόσεως εγκληματιών, επαναπατρισμού παρανόμων μεταναστών, χωρίς να απαιτείται απευθείας συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας. Η Κομισιόν φέρεται μάλιστα να θεωρεί ότι η εμπλοκή μιας τρίτης χώρας μπορεί να λύσει το πρόβλημα δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου ταχύτερα από την όποια προσπάθεια για ανάληψη ρόλου μεσάζοντα από την Eurojust. 

Ωστόσο, οι ιδέες της Κομισιόν δεν βρίσκουν σύμφωνη τη Λευκωσία. Όπως πληροφορούμαστε, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει υποδείξει προς τις Βρυξέλλες ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει χωρίς μεσάζοντες και δυσμενείς διακρίσεις, όπως ακριβώς προνοούν οι αποφάσεις και τα Συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προϋπόθεση για την άρση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. 
ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.