27/10/16

Η λιτότητα και τα καινούργια ρούχα του βασιλιά

Παρά την κρίση αυξήσαμε τις δαπάνες εν σχέσει με τις δυνατότητές μας


Λίγα πράγματα έχουν ειπωθεί τόσο συχνά στα χρόνια της κρίσης όσο το ότι οι εταίροι μας επιβάλουν μια “πολιτική λιτότητας”. Όπως στο γνωστό παραμύθι όλος ο κόσμος μιλούσε για τα ανύπαρκτα ρούχα του βασιλιά, έτσι και εδώ όλοι μιλάμε για μέτρα λιτότητας που όμως στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Εξηγούμαι:
Η κυβέρνηση Καραμανλή (χρησιμοποιώντας δανεικά και αγύριστα) αύξησε τα κρατικά έξοδα για μισθούς του δημοσίου και για συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές από τα 47 δις που ήταν το 2003, στα 80 δις το 2009. Και για να κουκουλώσει την αλήθεια έστελνε ψεύτικες στατιστικές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όταν τελικά αποκαλύφθηκε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν - τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη; Να μας πουν “Καλά, αφού η κυβέρνησή σας μοίρασε 33 δις το χρόνο περισσότερα 'δημοκρατικά κεκτημένα' σε τόσους πολλούς Έλληνες, τότε οι δικοί μας φορολογούμενοι θα αναλάβουν να τα χρηματοδοτήσουν”; Αυτό περιμέναμε; Διότι όταν το 2010 μείναμε εκτός αγορών μόνο μια τέτοια απάντηση θα επέτρεπε να μην μειωθούν μισθοί και συντάξεις. 
Η πολιτική λοιπόν που εφαρμόστηκε στην χώρα μας δεν ήταν λιτότητας αλλά διόρθωσης της τεράστιας πελατειακής φούσκας που είχαν κτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που εμείς ψηφίσαμε. Και δεν την επέβαλαν οι εταίροι αλλά οι κανόνες της αριθμητικής. Αν δεν ήταν για το μνημόνιο η διόρθωση θα είχε γίνει όχι σε 4 χρόνια αλλά σε μια μέρα - με πολύ χειρότερες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Χάρη στο μνημόνιο η κυβέρνησή μας είχε τα επόμενα χρόνια περί τα 15 δις μνημονιακά χρήματα για μισθούς και κοινωνικές παροχές. Και επίσης είχε χρήματα για να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος, και έτσι αποφεύχθηκε (προς το παρόν) και η κατάρρευση της οικονομίας μας.

Για τη συνέχεια Liberal

4 σχόλια:

 1. Συμφωνώ με τον συγγραφέα αλλά η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη ποιον ή ποιούς οδήγησε στην φυλακή για την απατεωνιά; ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Δεν μπορώ να δεχθώ επίσης, ότι ο λογαριασμός πληρώνεται μόνο απο αυτούς που δεν μπορούν να αντιδράσουν στην επιβολή των μέτρων ενώ οι πραγματικά υπέυθυνοι απολαμβάνουν ασυλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν διαβάζω αυτά τα γλυκανάλατα περί "αποφύγαμε την κατάρευση του τραπεζικού μας συστήματος" με τα μνημόνια και μπλα μπλα μπλα, παρατάω την υπόλοιπη ανάγνωση του άρθρου ως άνευ σημασίας! Ειδικά όταν υποστηρίζει ότι είναι όλα ρόδινα σ' αυτόν τον τοπο και μέτρα λιτότητας δεν υπάρχουν, θα πρέπει να ζει σε άλλο πλανήτη ο αρθρογράφος, δεν εξηγείται αλλιώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αστειο άρθρο γεμάτο σκόπιμες ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ στην υπηρεσία αυτών που έσυραν την χώρα στα μνημόνια και βάθυναν παραπερα την οικονομική εξάρτηση και εξαθλίωση της Ελλαδας θα ήθελα να σημειωσω τα
  εξείς: 1
  1) κρατικές δαπάνες δεν σημαινουν μονο μισθοί και κοινωνικές παροχές αλλά και δημοσια εργα , επιδοτήσεις σε εργολαβους και εποχειρήσεις τοκοχρεωλυσια και επιδοτήσεις των τραπεζών από λεφτα του ελληνικού λαού
  2) το 2009 η Κυβέρνηξση του "Δοσιλογου" Γιωργάκη με τον εγκάθετο Γεωργίου αυξησε πλασματικά το ελειμμα τουλάχιστον κατα 7% του ΑΕΠ υποθεση που είναι στα δικαστήρια
  3) Ολοι αυτοί που παρεδωσαν την Ελλάδα στους δανειστες είναι υπόλογοι και πρεπει να τιμωρηθούν.
  4) Να μας πουν οι υποστηρικτες τους, απο που ΣΙΤΗΖΟΝΤΑΙ, αυτό είναι πολυ σημαντικό για να καταλάβουμε ότι μια οικονομική συμμορία κυβερνά την Ελλάδα .
  Επιπλέον είναι ντροπή να προβάλονται τετεια αρθρα που προκαλούν τηνν νοημοσύνη του Ελληνικού λαού
  όλοι αυτοί οι αλήτες παρελαβαν μια Ελλάδα με δημοσιο χρεος στο 115% του ΑΕΠ το 2009 και σημερα το 2016 το δημόσιο χρέος εχει φθάσει στο 180% του ΑΕΠ και η ανεργία στο 24% του πληθυσμού και με 500.000 νεους να εχον μεταναστεύσει στο εξωτερικο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διάβασαν τα παραπάνω troll την έκθεση της Eurostat εδώ http://bit.ly/1T0ikUO ;


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.