31/10/16

Οι χριστιανοί της Μοσούλης προσεύχονται και πάλι, σε μια μισοκαμένη εκκλησία


Οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τελέστηκε η κυριακάτικη λειτουργία. Στο Καρακός, την πόλη που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Μοσούλης, δεκάδες Ιρακινοί χριστιανοί προσευχήθηκαν στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δίπλα στους μισοκαμένους τοίχους και μπροστά από το κατεστραμμένο ιερό.
Είναι η πρώτη λειτουργία που έγινε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μετά την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.
«Σήμερα το Καρακός είναι ελεύθερο από το Daesh [σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]. Ο ρόλος μας σήμερα είναι να απομακρύνουμε όλα τα κατάλοιπα του», είπε στους πιστούς ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης, Μπούτρους Μόσε. Ιρακινά στρατεύματα με τη στήριξη ξένων χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους τζιχαντιστές ενόψει της μάχης για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Όταν πριν από δύο χρόνια το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη έδωσε τελεσίγραφο στους χριστιανούς: είτε να πληρώσουν το φόρο που τους επιβλήθηκε, είτε να ασπαστούν το Ισλάμ, είτε να πεθάνουν. Οι περισσότεροι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν προς την αυτόνομη κουρδική περιοχή.
Το ΙΚ έχει βάλει στο στόχαστρο τους χώρους λατρείας των μειονοτικών ομάδων όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία.
«Ο πολιτικός και δογματικός αλληλοσπαραγμός, ο διαχωρισμός μεταξύ ενός άνδρα από έναν άλλο, ενός ηγέτη από έναν υποστηρικτή, αυτές οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν», είπε στο κήρυγμά του ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Καρακός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.