30/10/16

Μάχη στην Ελβετία - Κινήσεις τακτικής με φόντο τη Μόρφου ετοιμάζει η τουρκική πλευρά

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Λευκωσία: Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται για μια πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν ενώ οι δύο πλευρές στο Κυπριακό ετοιμάζονται πυρετωδώς για μια σκληρή διαπραγμάτευση όχι μόνο στο κεφάλαιο του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά ετοιμάζει νέες κινήσεις ενόψει των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας στις 7 Νοεμβρίου, γι’ αυτό και επιδίωξε από νωρίς να διευρυνθεί η ατζέντα των συνομιλιών για να πάει η συζήτηση και πέραν του εδαφικού. Πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι να συνδέσει το εδαφικό με τα θέματα της ασφάλειας. Κίνηση που φαινομενικά θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική, πλην όμως στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Το εδαφικό θεωρείται κομβικής σημασίας για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών, ενώ την ίδια ώρα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Οι ξένοι που εμπλέκονται στο Κυπριακό αντιλαμβάνονται ότι η Λευκωσία δεν προτίθεται να δεχθεί εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Ερντογάν. Η κυπριακή Κυβέρνηση φροντίζει με κάθε ευκαιρία να υπογραμμίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές εγγυήσεις ευρύτερα αλλά και λόγω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειδικότερα. Τη θέση αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς την αντιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι.

Έχοντας λοιπόν υπόψη τους οι Τουρκοκύπριοι το δεδομένο της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων, στρέφουν το βάρος των συζητήσεων στο εδαφικό. Στόχος και πρόθεσή τους είναι να κερδίσουν στο εδαφικό και ειδικότερα να διασφαλίσουν τη μη επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Για να το πετύχει αυτό ο Μ. Ακιντζί και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να συνδέσουν τη συζήτηση του εδαφικού με την ασφάλεια στη βάση της εξής λογικής: ο Μουσταφά Ακιντζί θα εμφανίζεται υποχωρητικός στα θέματα ασφάλειας διεκδικώντας την ίδια ώρα στο εδαφικό με κέρδη πέραν των όσων προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, δηλαδή να μη δοθεί η Μόρφου στους Ελληνοκυπρίους.

Από την άλλη, για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στο εδαφικό κάτι που έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, Τουρκοκυπρίους και ξένους. Την ίδια ώρα η Λευκωσία αντιλαμβάνεται πως η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία να κάνει τις κινήσεις ώστε να επιτύχει μια συμφωνία στο εδαφικό, στη λογική της μη επιστροφής της Μόρφου δίνοντας υποσχέσεις στο θέμα της ασφάλειας. Γιατί είναι πολύ καλά γνωστό ότι στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν είναι ο Μουσταφά Ακιντζί που θα πάρει τις αποφάσεις αλλά η Άγκυρα. Μέχρι στιγμής πάντως η Τουρκία δεν έδειξε την όποια διάθεση να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Με τη συγκεκριμένη στάση της τουρκικής πλευράς καθίσταται επίσης σαφές ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή και αδύνατο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρήσει σε κινήσεις στο εδαφικό.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τους Τουρκοκύπριους να εμπιστευθούν την Ευρώπη

Σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά και ειδικότερα στους Τουρκοκύπριους έστειλε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υπέδειξε πως η ομπρέλα της ΕΕ και το να είναι ένα κράτος μέλος της ενωμένης Ευρώπης προσφέρει μια εγγύηση για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε προς την Ευρωπαία αξιωματούχο τη σημασία που έχει ο ρόλος της ίδιας της ΕΕ σ’ ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα: Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπέδειξε πως η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να προβληματιστεί για το εάν είναι επιτρεπτό από ένα μη κράτος μέλος να εγγυάται ένα κράτος μέλος της Ένωσης. Στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους μετά τη λύση υπέδειξε πως η τελική συμφωνία πρέπει να συνάδει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της ίδιας της ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα το Βέλγιο. Επιπρόσθετα ζήτησε τη συμβολή της Ένωσης τόσο σ’ ό,τι αφορά στην εφαρμογή της λύσης και τη λειτουργία του κράτους μετά τη συμφωνία καθώς επίσης και τη στήριξη της ΕΕ στο κομμάτι της οικονομίας.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε από δικής της πλευράς τη σημασία πως το κεκτημένο που επιβάλλει η ίδια η Ευρώπη προς τα κράτη μέλη παρέχει ασφάλεια και εγγυάται τη λειτουργία των χωρών. Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει και στη συνάντηση που θα είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Πριν μεταβεί στα κατεχόμενα, στις δηλώσεις που έκανε ύστερα από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, η κ. Μογκερίνι ήταν ιδιαίτερα σαφής στο κεφάλαιο ασφάλεια. Κληθείσα να αναφέρει τη θέση της ΕΕ σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η Ύπατη Εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι ακόμα υπό συζήτηση από τα ίδια τα μέρη. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες να λαμβάνουν αποφάσεις και να καταλήγουν σε λύσεις που μπορούν να είναι επωφελείς για ολόκληρο το νησί. Προφανώς, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο είναι ένα λειτουργικό κράτος και, ιδιαίτερα, για οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλειά του, είναι η ίδια η ιδιότητά του ως μέλος της Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Μογκερίνι τόνισε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι να ενθαρρύνει τους ηγέτες «και την αποφασιστικότητά τους με τρόπο, ο οποίος να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο». Συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε τρόπους, με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει καλύτερα αυτά τα βήματα και εμείς προσωπικά (σ.σ. η ίδια και ο κ. Στυλιανίδης) στηρίζουμε τις προσπάθειες, τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις των ηγετών ότι είναι εφικτό να υπερπηδηθούν οι εναπομείνασες προκλήσεις που υπάρχουν». Η κ. Μογκερίνι σημείωσε ακόμα ότι οι δύο ηγέτες δείχνουν αποφασιστικότητα για «να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες κατά τον Νοέμβριο στην Ελβετία, να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία για μια συνολική διευθέτηση ακόμα και μέχρι το τέλος αυτού του έτους».

Η κατάσταση στην περιοχή

Η Ευρωπαία αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ότι μια λύση του Κυπριακού μπορεί να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στην περιοχή. Πρόκειται, είπε, για μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή που χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται να πιστέψει στη διπλωματία και τις πολιτικές λύσεις και πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα (game-changer) όχι μόνο για τους Κύπριους και το νησί, αλλά επίσης για την ΕΕ, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν Κασουλίδης και Μογκερίνι. Στις δηλώσεις της η Ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε πως τους τελευταίους μήνες «εργαζόμαστε εντατικά για ενδυνάμωση δύο βασικών θεμάτων: Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση της Daesh και των τρομοκρατικών δράσεων γενικότερα, και το δεύτερο αφορά στον έλεγχο των τρομοκρατών όχι μόνο στην πορεία τους προς την ΕΕ, αλλά και προς τη Συρία και το Ιράκ».

Ευαισθησίες και στις δύο πλευρές, βλέπει ο Άιντα

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες και επισήμως τη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι μουν κατά την έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία. Σε γραπτή του δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κηρύξει την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στην Ελβετία.

Η συνάντηση, αναφέρεται, θα επικεντρωθεί στο εδαφικό καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο. Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, με βάση την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.

Ο κ. Άιντα επισημάνει στη δήλωσή του ότι είναι η πρώτη φορά που διαπραγματεύονται άμεσα το εδαφικό, ένα κεφάλαιο «ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις δύο πλευρές και αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισαν να γίνουν οι συνομιλίες εκτός  Κύπρου και ο λόγος που θέλουν αυτές να διεξάγονται αλληλένδετα με άλλα σχετικά κεφάλαια».
Πηγή

2 σχόλια:

  1. εγω θαλεγα να πανε οι κυπριοι να παρουν μερος στις μαχες στην συρια και ιρακ...
    50 την φορα...ροτεϊσον ανα 6μηνο ή οπως αλλιως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.