5/6/10

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ.Ενίσχυση του κοινού μετώπου

«Μηνύματα ειρήνης» μετέφερε στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μετά το 2004, ο πρόεδρος της αυτόνομης ιρακινής περιοχής του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», ως «εξαιρετικά γενναία» την πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει το κουρδικό ζήτημα αναφερόμενος στην πρόταση «για την επίλυσή του» και έχει προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη γλώσσα κ.λπ.

«Πρωτοβουλίες» που περιέλαβαν και την αναγνώριση του Ιρακινού Κουρδιστάν και την αποστολή στις 15 Μάρτη του Αϊντίν Σελτζέν,που είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον ως πρώτος πρόξενος στην Αρμπίλ, κίνηση που έγινε δεκτή «θερμά» από τους επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο.

Επίσης ο Μπαρζανί έπλεξε το εγκώμιο της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τη στάση της στο Ιράκ, «καθώς η θέση της αποκαλύπτει ότι στηρίζει όλες τις πλευρές», τονίζοντας ωστόσο ότι οι κουρδικές απαιτήσεις για την εφαρμογή του Αρθρου 140 που αφορά τον έλεγχο του Κιρκούκ παραμένουν ως έχουν. Τέλος, κατά τις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές, δεσμεύτηκε για την αποτροπή των επιθέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν - PKK κατά της Τουρκίας από το ιρακινό έδαφος και δήλωσε έτοιμος για «κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία», με στόχο τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και την περιοχή του.

Ως απάντηση στην επίσκεψη Μπαρζανί θα πρέπει να θεωρηθεί η ανακοίνωση εκ μέρους του ΡΚΚ ότι τερματίζει τη μονομερή εκεχειρία. Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του PKK Αχμέντ Ντενίς, που έχει καταφύγει στην ορεινή περιοχή Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η μονομερής εκεχειρία με την Τουρκία έλαβε τέλος. Η τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για τον τερματισμό της εκεχειρίας λόγω των επιθέσεων εναντίον του κουρδικού λαού».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

3 σχόλια:

  1. Ο Ριζοσπάστης είναι το επίσημο όργανο του ΚΚΕ, ΑΠΛΆ ΚΟΜΜΑΤΙΚΉ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ.Αν αυτή είναι και η πολιτική θέση του ΚΚΕ για τα τεκμαινόμενα στο Κουρδιστάν για μαι ακόμη φορά θλίβομαι για την κατάντια της Αριστεράς.Λυπούμαι επίσης γιατί το δημοσίευμα δεν έχει ίχνος αλήθειας.Το γεγονός ότι δεν αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα δεν εξυπηρετεί τους Κούρδους μάλλον τους Τούρκους και την επίσημη τουρκική προπαγάνδα.

    Ο νοών νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτος ο μπαρζανι δεν ηταν με τον αλλον κουρδο,τον ραφσατζανι,που τους εσφαζαν οι τουρκοι;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι ότι ο Μπαρζανί επισκέφτηκε την Τουρκία όχι ως αρχηγός κόμματος, αλλά για πρώτη φορά ως Πρόεδρος του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν. Και η επίσκεψη αυτή είναι η συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών (Ahmet Davutoğlu) και Εσωτερικών (Beşir Atalay) της Τουρκίας. Και φυσικά των επίσημων διπλωματικών σχέσεων (του Saljawn, συγγνώμη! του Aydin Selcen ήθελα να γράψω) στο Erbil.

    Αυτό που δε λέγεται επίσης, είναι ότι το "κουρδικό άνοιγμα" που κάνει η τουρκική κυβέρνηση, εμπεριέχει την τουρκική απαίτηση από τον Μπαρζανί να εξοντώσει τους μαχητές του PKK!!!
    http://www.todayszaman.com/tz-web/mobile.do?load=wapDetay&link=210325

    Αυτό φυσικά δεν το κάνει ο Μπαρζανί. Παίρνει ό,τι μπορεί από το "κουρδικό άνοιγμα", χωρίς να προδίδει τα συμφέροντα του Ελεύθερου Κουρδιστάν. Και ως πολιτικός, λέει το αυτονόητο: ότι το κουρδικό της Τουρκίας θα λυθεί με ειρηνικά μέσα. Και όχι με πόλεμο. Με πολύ ωραίο τρόπο, λοιπόν, απευθύνεται στην Τουρκία: γιατί η Τουρκία τόσα χρόνια προσπαθεί με βίαια μέσα να καταπνίξει το κουρδικό και δεν τα καταφέρνει. Και όπως λέει ο Μπαρζανί, η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει το άνοιγμα που κάνει και... οψόμεθα.

    Εδώ, οι επίσημες δηλώσεις του Μπαρζανί κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα:
    www.orsam.org.tr/en/enUploads/Activities/Files/201065_201690barzani.at.orsam.2.pdf

    Αυτά γιατί κάποιοι έχουν γίνει σε ενοχλητικό βαθμό οθωμανολάγνοι. Και προκειμένου να μας πείσουν όλους, δε διστάζουν να κάνουν συστηματικά το άσπρο-μαύρο. Και είτε διαβάζουμε τουρκική εφημερίδα, είτε ελληνική, πλέον είναι το ίδιο!

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.