20/6/10

Στήνουν γέφυρες καλής επικοινωνίας

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Έντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις ελληνικού και εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ

Πολλοί είναι αυτοί που διέπονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από μια υπερβολική ευφορία όσον αφορά τις διαθέσεις του εβραϊκού λόμπι και της ισραηλινής κυβέρνησης μετά την όξυνση σε επικίνδυνο σημείο των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, με αποκορύφωμα την επίθεση στο στολίσκο της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Πόσο αισιόδοξοι, όμως, θα πρέπει να είμαστε για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και κατά πόσον μπορούμε να επωμιστούμε κέρδη και οφέλη από τη γενικότερη κατάσταση και τις αλλαγές ισορροπιών;

Μια αναμενόμενη απάντηση θα ήταν ότι οι κακές σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά μας θέματα. Όμως, αυτή η υπόθεση θα αποτελούσε υπεραπλούστευση της πραγματικότητας των διεθνών σχέσεων. Η αλήθεια είναι ότι προσφάτως έχουν γίνει διπλωματικές επαφές και κινήσεις, τόσο στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, μεταξύ των ηγετών του ισραηλινού και ελληνοκυπριακού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποκορύφωμα τη συνάντηση που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς και του «American Jewish Committee», της πανίσχυρης οργάνωσης που κινεί τα νήματα σε πολλά θέματα, τόσο στη Γερουσία όσο και σε άλλους οργανισμούς. Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκο Παπανικολάου, μας υπογράμμισε ότι, ναι μεν υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως θα πρέπει όλοι να είμαστε προσγειωμένοι, καθώς δεν γίνονται θαύματα από τη μια ημέρα στην άλλη. «Οι ηγέτες του εβραϊκού λόμπι μάς τόνισαν ότι πάντοτε υπήρχε καχυποψία απέναντι στην εύθραυστη συμμαχία Ισραήλ - Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς προαισθάνονταν ότι η Τουρκία δεν είναι άξια εμπιστοσύνης, ενώ οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία επέλεξε ένα δρόμο πιο κοντά στην Ευρώπη απ' ό,τι στην Αμερική ή το Ισραήλ», ανέφερε.

Άλλες προτεραιότητες
Σ' ερώτησή μας για το πόσο θα επηρεαστεί η πορεία του Κυπριακού από τις νέες εξελίξεις και για το εάν θα υπάρξουν πιέσεις προς την αμερικανική Κυβέρνηση για θετικές προς την Κυπριακή Δημοκρατία κινήσεις, ο κ. Παπανικολάου ήταν σαφής, τονίζοντάς μας ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί θέμα υψηλής ατζέντας για το εβραϊκό λόμπι, καθώς έχουν τα δικά τους καυτά θέματα να αντιμετωπίσουν, όμως δεν θα πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αμερικής μάς επεσήμανε, επίσης, ότι οι ηγέτες του εβραϊκού λόμπι είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι με την Τουρκία και όσον αφορά τις σχέσεις εξομάλυνσης με Ιράν και Συρία, και αναμφισβήτητα υπάρχει κινητικότητα στη Γερουσία και ίσως να δούμε εξελίξεις σύντομα. Τέλος, ο κ. Παπανικολάου δεν παρέλειψε να μας δηλώσει ότι οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική και την εβραϊκή πλευρά θα συνεχιστούν, ώστε να υπάρξει καλύτερη και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Μόνο κέρδος…
Η «Σ» επικοινώνησε με τον γνωστό Ελληνοεβραίο καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του «St John’s» της Νέας Υόρκης, κ. Άσερ Ματαθία, και του ζητήσαμε την άποψή του για τις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα. Ο κ. Ματαθίας, ο οποίος ασχολείται ενεργά με τα κοινά της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ λειτουργεί χωρίς κεντρική εξουσία, όπως συμβαίνει με τους ραβίνους στη θρησκεία, ενώ υπάρχουν ισχυροί οργανισμοί και εθελοντές στον εβραϊκό πληθυσμό. Από το σύνολο των ισχυρών οργανισμών, υπάρχει το λεγόμενο Confederation of Presidents of Jewish Americans, δηλαδή η Ομοσπονδία των Προέδρων των Οργανισμών, όπου χρέη συντονιστή εκτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή ο κ. Malcom Hoenein, λειτουργώντας ως αντιπρόεδρος του οργανισμού. Ο κ. Ματαθίας χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, για συνεργασία των δύο πλευρών, δηλαδή της ελληνοκυπριακής και της εβραϊκής κοινότητας, ενώ μας επεσήμανε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει εκατέρωθεν βολιδοσκοπήσεις και επισκέψεις για στενότερη συνεργασία.

Συνεργασία σε όλους τους τομείς
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον έχει η δήλωση που έκανε στη «Σ» ο γνωστός καθηγητής απαντώντας στην ερώτησή μας για το εάν μπορούμε να ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό με τη βοήθεια του εβραϊκού λόμπι, καθώς μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι κανένα κράτος δεν ζημιώθηκε, έχοντας καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Τουναντίον πολλοί κατά καιρούς ζημιώθηκαν λόγω κακών σχέσεων με το Ισραήλ, δίνοντας το παράδειγμα Ισπανίας και Γερμανίας. Ο κ. Ματαθίας αναφέρθηκε, επίσης, και στις ακυρώσεις τεράστιου αριθμού τουριστικών κρατήσεων Εβραιών που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Τουρκία, καθώς, όπως μας επεσήμανε, το σύνολο αυτών των τουριστών ήδη έχει αρχίσει να προγραμματίζει διακοπές στην Ελλάδα και στην Κύπρο γι’ αυτό το καλοκαίρι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία πρέπει να αφορά όλους τους τομείς της οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Λένε λίγα, πράττουν πολλά
Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ Μιτεράν είχε δηλώσει κάποτε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμοι σύμμαχοι, παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα, και αυτό ακριβώς το δόγμα οφείλει η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση να κατανοήσουν. Το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ είναι πανίσχυρο και οπωσδήποτε επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο μέσα σε Γερουσία και Βουλή, αλλά και σε μεγάλο ακόμα αριθμό οργανώσεων. Προειδοποιητικές βολές έχουν ήδη ριχθεί ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα, όμως τίποτα δεν θα δοθεί στην ελληνική πλευρά εν λευκώ. Οι ηγέτες της ελληνοαμερικανικής παροικίας το έχουν αντιληφθεί και, λέγοντας λίγα, πράττουν πολλά παρασκηνιακά, κάτι το οποίο κρίνεται αναμφίβολα πολύ θετικό.
Σημερινή

4 σχόλια:

  1. Κάτι φαίνεται να κινείται εκεί, στις ΗΠΑ, ενώ στην Αθήνα, ως συνήθως καθεύδουν τον ύπνο του δικαίου.

    Η Ελλάδα έχει σβήσει πια σαν κράτος. Αν την κρατούν άσβεστη σαν ιδέα οι Ομογενείς, είναι μια παρηγοριά κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομογενείς να σου πετύχουν...
    Όλοι τους ΣΑΕριτζήδες
    http://www.kalami.net/

    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή όπως μας τα λεει η "Σημερινή" οι εβραίοι κυβερνούν την Αμερική.
    Είπα κι εγώ πως οι Αμερικάνοι (ένας καλοκάγαθος λαός) να έχουν ανοίξει τόσους πολέμους;
    Τώρα κατάλαβα ποιοι κρύβονται πίσω από το αιματοκύλισμα στην Μέση Ανατολή. Μήπως εδώ που τα λεμε δεν ήταν 256000 άραβες πίσω από την τρομοκρατία της 9ης Σεπτεμβρίου 2001;

    Θού-Βού
    Πράκτωρ 006,5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως είδατε που είναι το μικρό καλάθι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.