21/6/10

Τουρκοισραηλινά στρατηγικά παίγνια

Γράφει ο Α. Λυκαύγης
Θα ήταν τουλάχιστον άσοφο να δούμε και κυρίως να ερμηνεύσουμε με παρωπιδοφόρες διαλεκτικές όσα δραματικά συνέβησαν και κυρίως όσα τείνουν ν’ αναπαραχθούν από την οξύτατη τουρκο-ισραηλινή αντιπαράθεση. Και μπορεί μεν αίφνης να έχουμε θετική για μας προσέγγιση από πλευράς Ισραήλ, η οποία και αναδύεται ως φυσική αντίδραση στις τουρκικές επιλογές και στρατηγικές, που θίγουν -και κατ’ ακρίβειαν γωνιάζουν- το Τελ Αβίβ. Αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Ούτε προπαντός ακίνδυνα όσον αφορά τις δικές μας τοποθετήσεις.
Πρωταρχικά γιατί δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα καταλήξει αυτός ο τουρκο-ισραηλινός διαγκωνισμός. Ο οποίος αφορά σαφώς τη διεκδίκηση της στρατηγικής ποδηγεσίας σ’ αυτήν τη γεωγραφία. Με την Τουρκία να κερδίζει τον πρώτο τουλάχιστον γύρο. Και ν’ αποβαίνει δυνάμει: Αφενός ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου. Και αφετέρου αυτόκλητη προστάτιδα (με τάσεις στρατηγικής κηδεμονίας) των Παλαιστινίων. Τουλάχιστον υπό το συναισθηματικό βάρος όσων προέκυψαν, αυτό συμβαίνει. Ή προς αυτό κατατείνουν οι δυναμικές που έχουν ενεργοποιηθεί.

Ο,τι όμως και να συμβαίνει και όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η Αγκυρα δεν παύει να είναι ταυτόχρονα βασικός πυλώνας της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Και άρα πληρεξούσιος τοποτηρητής του ατλαντισμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Κύπρος (κι ο Ελληνισμός γενικότερα) στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί και δεν έχει περιθώρια εσφαλμένων επιλογών. Κάθε λάθος θα πληρωθεί ακριβά. Και τα επίχειρα δεν θα είναι αυτήν τη φορά καθόλου αναστρέψιμα. Και αν δεν τη συμφέρει μια φορά να έχει εχθρό το Ισραήλ, στο πολλαπλάσιο θα ήταν μοιραίο -εάν όχι ολέθριο- ν’ αντιπαραταχθεί αίφνης προς τον αραβικό κόσμο. Στην υποστήριξη του οποίου υπολόγιζε πάντοτε και είχε αμέριστη βοήθεια για την αποτροπή της κρατικής της διαλύσεως.

Αυτά τα στρατηγικά παίγνια που εξελίσσονται είναι κυριολεκτικά εκτός δικής μας εμβελείας. Ούτε το μέγεθος, ούτε η δύναμη, ούτε και η θέση μας γενικότερα μετρούν σε βαθμό που να επηρεάσουν την κατάληξη και την τελική διαμόρφωση των πραγμάτων. Αυτά είναι παιχνίδια στρατηγικής ισχύος. Και όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, μόνον άσοφος μυς είναι δυνατόν να επιζητήσει ρόλο στον καβγά και να μπλεχτεί στα πόδια τους. Θα είναι -κατά τη δοκιμασμένη διαλεκτική του σοφότατου Θουκυδίδη- εκ προοιμίου χαμένος.
ΕΘΝΟΣ

16 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το άρθρο του Α. Λυκαύγη.Και ποιος ξέρει αν αύριο τα ξαναβρούν Τουρκία-Ισραήλ!Ας κοιτάξουμε να έχουμε κοινή γραμμή (σε όλα τα επίπεδα) με τη Κύπρο και η οποία θα παραμένει σταθερή και δε θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση.Ίσως έτσι κάτι να καταφέρουμε.Εύχομαι τέλος να βγάλουμε επιτέλους το μικρόβιο που λέγεται"διχόνοια" και που έχει στοιχίσει πολλά στο Ελληνικό Έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η " Αραβικη αμεριστη βοηθεια για την αποτροπη διαλυσεως του Ελληνικου κρατους" ποτε ακριβως εγινε?
    Το αξιωμα " ο εχθρος του εχθρου μου, ειναι φιλος μου" εχει διαχρονικη αξια. Μπορει να μην γινει ο " κολλητος " μου, αλλα σιγουρα κρατωνται καποιες στρατηγικες ισορροπιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή για να καταλάβουμε το πρόβλημα του Λυκαυγη ποιο είναι;

    1) Η ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
    Ή
    2) ΟΤΙ ΕΚΛΕΨΕ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΓΝΕΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ;

    Κι εμείς τότε λέγαμε οτι οι πολλες αγκαλιτσες με τους Άραβες καθε αλλο παρα προς το συμφερον μας ήταν, ο Λυκαυγης τι έλεγε τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχει περασει σχεδον ενας μηνας απο το περιστατικο που φανερωσε την κριση στις σχεσεις ισραηλ και τουρκιας και θεωρω οτι θα επρεπε να εκμεταλλευτουμε περισσοτερο την κριση αυτη. Οσο και αν ακουγεται ψυχρο, δεν υπηρχε κανενας λογος να βγουμε και να καταδικασουμε γεγονοτα βασιζομενοι σε πληροφοριες των δελτιων ειδησεων ή στο ενστικτο συμπαραστασης που μας διακατεχει κατα καιρους. Η διπλωματια δεν γινεται με αυτο τον τροπο. Οσο περνουν δε οι μερες, εμφανιζονται και σκοτεινες πλευρες σε αυτη την ιστορια. Επιπλεον, δεν σημαινει οτι αν εχεις καλες σχεσεις με το ισραηλ θα εχεις κακες με τον λεγομενο Αραβικο Κοσμο. Ποιος ειναι ο Αραβικος κοσμος τελικα? Ειναι η παλαιστινη και το ιραν? Φυσικα και οχι μονο. Αυτα ειναι μαυρα προβατα κατα την γνωμη μου και ας μου επιτραπει ο χαρακτηρισμος. Οι μεν ασχολουνται με το πως να εκνευρισουν ολο τον υπολοιπο κοσμο με το δηθεν πυρηνικο προγραμμα τους και οι δε ανεχονται χρονια τωρα την χαμας. Ας μην ξεχναμε οτι οι Αραβες για τους οποιους "γεωπολιτικα" ενδιαφερομαστε ειναι και πολλοι αλλοι οι οποιοι εχουν καλες σχεσεις με το ισραηλ και τους Αμερικανους...Ο ορος διπλωματια σημαινει να προσπαθεις τουλαχιστο να ισορροπεις σε δυσκολες καταστασεις ουτως ωστε να προωθησεις και να προστατεψεις τα συμφεροντα σου. Το να βγαινεις και να καταδικαζεις, ιδιαιτερα χωρις καμια πληροφορηση και δευτερη σκεψη και χωρις να εχεις καν ερωτηθει, δεν ειναι διπλωματια αλλα μονοφθαλμια ιψιστου βαθμου...
    Ολα τα παραπανω αποτελουν την προσωπικη μου φυσικα αποψη και καθε διαφωνια ειναι καλοδεχουμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μηπως η αναδειξη της τουρκιας σε ηγετικο ρολο στηον μουσουλμανικο κοσμο ειναι προαποφασισμενη απο αμερικανικα κεντρα αποφασεων και εξυπηρετει τα σχεδια τους εκει...μηπως δηλαδη ολο αυτο το σκηνικο εχθρας με το ισραηλ ειναι απλως"στημενο" ...???μια αλλη οπτικη γωνια απλως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. -.Το αξίωμα " ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου" έχει διαχρονική αξία.-

    Αυτό είναι «αξίωμα»;
    Άξιος ο μισθός σου.


    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 5.15 είναι το πιο πιθανό σενάριο, σε περίπτωση που θα επιτεθούν στο Ιράν, μεγάλο μέρος της αντιδρασής του θα δεχόντανε η Τουρκία σαν ο πιο κοντινός και στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >Στην υποστήριξη του οποίου υπολόγιζε πάντοτε και είχε αμέριστη βοήθεια για την αποτροπή της κρατικής της διαλύσεως.<

    Απορώ αν ο άνθρωπος αυτός ξέρει τι λέει και τι του γίνεται.

    >Αυτά τα στρατηγικά παίγνια που εξελίσσονται είναι κυριολεκτικά εκτός δικής μας εμβελείας.<

    Βέβαια, εμείς πάντα κάτω το κεφάλι, μπας και δυσαρεστήσουμε τον μεγάλο "πατισάχ". Μακριά από τέτοια, φτου κακά! Ο ραγιαδισμός και η κακομοιριά σε όλο της το μεγαλείο.

    Το άρθρο είναι ΕΛΕΕΙΝΟ, ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ, ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι ευκαιριακές "συμμαχίες" είναι σαν τις ευκαιριακές σχέσεις, το πολύ - πολύ να κολλήσεις καμμία σύφιλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα το ξαναπώ :Να βγάλουμε το μικρόβιο που λέγεται "διχόνοια" έχει στοιχίσει πολλά στο Ελληνικό Έθνος δε θα πάμε ποτέ μπροστά έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι επόμενο αν κάποιος δεν σπεύσει να κουνηθεί όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, εκ προοιμίου πάντα χαμένος θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εσύ "Κρύο αίμα" ξέρεις καμμία συμμαχία που να μην είναι ευκαιριακή;

    Ο "αιώνιος έρωτας" δεν υπάρχει, παρά μόνο στα ρομάντζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Θα το ξαναπώ :Να βγάλουμε το μικρόβιο που λέγεται "διχόνοια" έχει στοιχίσει πολλά στο Ελληνικό Έθνος δε θα πάμε ποτέ μπροστά έτσι"


    Απο την στιγμή που σ'αυτό το ιστολόγιο "κυκλοφορούν" ατομα που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη Ελληνικού έθνους, πως ειναι δυνατόν να υπάρξει ομόνοια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι παλιστινιοι "ανεχονται" τη Χαμας γιατι η Χαμας αντιστεκεται και επιπλεον δεν ειναι τοσο διεφθαρμενη οσο η Φαταχ.
    Εμεις που "ανεχομαστε" εδω και 20 χρονια αυτους που μας κυβερνουν να δουμε πως θα αλλάξουμε μυαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κρύο αίμα 6:28μμ:
    "...το πολύ - πολύ να κολλήσεις καμμία σύφιλη"

    Αν τη βγάλουμε με σύφιλη καλά θα είναι φίλε μου, κανά AIDS μη κολλήσουμε με τέτοιες συμμαχίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μη κολλήσουμε τίποτα ε; Σωστά. Που να τρέχουμε τώρα... καλά καθόμαστε στο τούρκικο αγγούρι.... ε;
    Κόσμος και όνειρο είναι ένα...τραγούδαγε το γιουσουφάκι στον αγά...
    Πόσο σας αρέσει ο αγάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.