16/6/10

ΟΗΕ: Ψήφισμα για την Κύπρο

Με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, της Τουρκίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε νέο ψήφισμα για την Κύπρο, με αριθμό 1930, καλωσορίζοντας τις δυο τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο.Το Σ.Α. ανανεώνει για άλλους έξι μήνες την παρουσία της Δύναμης στο νησί και καλωσορίζει την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ να τηρεί το Συμβούλιο ενήμερο για τις «περαιτέρω εξελίξεις και την πρόοδο», σημειώνοντας επίσης την πρόθεσή του να υποβάλλει έκθεση το Νοέμβριο του 2010 για την «κατάσταση της διαδικασίας».

Στο προοίμιο του κειμένου, το Σ.Α. «συγχαίρει την πολιτική ηγεσία που επιδείχθηκε από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες» και «καλωσορίζει θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008».

Το Σ.Α. «ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης, βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επίσης, το Σ.Α. «δίδοντας έμφαση στη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα, όλες οι πλευρές να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι η λύση είναι εφικτή, προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα, σε συμφωνία, με την ελπίδα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Δεκεμβρίου 2009, αν είναι δυνατόν το 2010 να είναι η χρονιά της λύσης».

Στο διατακτικό μέρος καλωσορίζεται «η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις», καθώς και «η προοπτική περαιτέρω προόδου στο εγγύς μέλλον, στην κατεύθυνση μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης». Το Σ.Α. καλεί για την «πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας» και της «ενίσχυσης του μομέντουμ των διαπραγματεύσεων, διατηρώντας την παρούσα ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και με εμπλοκή στη διαδικασία κατά εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο».

Τέλος, το Σ.Α. επιβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και ειδικά το ψήφισμα 1251.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, πρέσβης Ερτουγρούλ Απακάν, μιλώντας στο Σ.Α. μετά την ψηφοφορία (η χώρα του είναι μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2009-2010), υποστήριξε ότι το καταψήφισε επειδή από το 1964 τα ψηφίσματα κάνουν αναφορά μόνο σε μία πλευρά στην Κύπρο, προσθέτοντας όμως ότι συμφωνεί με τις «παραμέτρους που τίθενται στο ψήφισμα».
athina984.gr

1 σχόλιο:

  1. Αν η Κύπρος ήταν Κουβέιτ, θα είχε απελευθερωθεί μέσα σε 24 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.