6/6/10

ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

-«Άνεργοι με master» Άρθρο του Ακάι ΤΖεμάλ στην Κίπρις.
-
«Γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί;» Αρθρο του Τουργκούτ Αφσάρογλου στην Αφρίκα

«Άνεργοι με master»
Άρθρο του Ακάι ΤΖεμάλ στην Κίπρις.


«ΘΑ ΕΧΕΤΕδιαβάσει ότι ένας συμπατριώτης μας μαζεύει ψωμιά από τα σκουπίδια για να φάει. Πρόκειται για ένα άτομο που απολύθηκε από την εργασία του στο νότο λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον δουλειά στην οικοδομική βιομηχανία. Ο Αλί Κιορτσεγίζ έχει σύζυγο, που επίσης δεν εργάζεται, και πεθερά. Δήλωσε: «Δεν έχουμε ψωμί για πρόγευμα. Πηγαίνω στο σημείο όπου ρίχνουν τα σκουπίδια του στρατού και μαζεύω ψωμιά».
Εξάλλου ο συμπατριώτης μας Χασάν Αντά είναι πτυχιούχος αμερικάνικου πανεπιστημίου και τους τέσσερις τελευταίους μήνες είναι άνεργος.Ο Αντά επέστρεψε στο νησί το 1986.

Σήμερα διερωτάται: «απέκτησα το μάστερ για να είμαι άνεργος;» Στη συνέχεια με δάκρυα στα μάτια προσθέτει: «Δεν έχω χρήματα για τα δίδακτρα των παιδιών».

Η ανεργία είναι το χειρότερο πράγμα. Ο Θεός να μη ρίξει κανένα σε αυτό το βάσανο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι αυτό της οικονομίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κυπριακό, την ΕΕ. Αν δεν υπάρχει ψωμί στο τραπέζι, ποιος θα ασχοληθεί με το κυπριακό και θέματα της ΕΕ. Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου κατατάσσει το κυπριακό πρόβλημα στην τρίτη θέση. Για τους Τ/κ τις πρώτες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η οικονομία και η ανεργία. Το 2004 οι Τ/κ έβλεπαν ως το σημαντικότερο πρόβλημα το κυπριακό και είπαν «Ναι» στη λύση του. Τότε είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εμπιστοσύνη εκείνη εξέλιπε μετά την αθέτηση των υποσχέσεων της ΕΕ για την απομόνωση. Οι Τουρκοκύπριοι είναι καλοί, αγαθοί αλλά δεν συγχωρούν όποιον αθετήσει τις υποσχέσεις του προς αυτούς.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου, το 68% των Τ/κ δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και πτυχιούχοι.

Τι πρέπει να γίνει; Την απόφαση αυτή πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι, η κυβέρνηση, το κράτος. Είναι γεγονός ότι τα νησιώτικα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας και λειψυδρίας. Είναι αδύνατο να εκλείψει το πρόβλημα της ανεργίας στο σύνολό του. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν επιλύονταν έστω και μερικώς. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία για απασχόληση ανέργων, να της παραχωρηθούν χαμηλότοκα δάνεια».

«Γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί;»
Αρθρο του Τουργκούτ Αφσάρογλου στην Αφρίκα

«ΤΟ Τ/Κεμπορικό Επιμελητήριο διενήργησε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία η οικονομία της βόρειας Κύπρου, σε σύνολο 134 βρίσκεται στην 99η θέση από απόψεως ανταγωνιστικότητας. Η Κένυα βρίσκεται μπροστά μας. Ακολουθούν η Νιγηρία και η Τανζανία. Από απόψεως μεγέθους αγοράς βρισκόμαστε στην 130η θέση ενώ από απόψεως ανάπτυξης αγοράς στην 128η. Από τη σκοπιά της μακροοικονομικής σταθερότητας στην 111η θέση. Αυτή είναι η κατάστασή μας μετά από μια περίοδο 36 χρόνων υποδούλωσης στην Άγκυρα. Βρισκόμαστε πιο πίσω και από τα πιο υποανάπτυκτα κράτη της Αφρικής.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας τις πρώτες σειρές καταλαμβάνουν οι Ελβετία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Σουηδία. Η νότια Κύπρος βρίσκεται στην 34η θέση, η Τουρκία στην 61η.
Σίγουρα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα αναπτυγμένα κράτη, αλλά μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία και τη νότια Κύπρο. Δεν έχουμε όμως τα ίδια πλεονεκτήματα. Η νότια Κύπρος έχει ως νομισματική της μονάδα το ευρώ, οι τόκοι κυμαίνονται στο 3-4%. Εμείς έχουμε τη λίρα Τουρκίας με τους τόκους να κυμαίνονται στο 30%. Οι αγορές της νότιας Κύπρου και της Τουρκίας είναι πολύ πιο μεγάλες από τη δική μας ενώ είναι ανοικτές στον κόσμο. Εμείς, με μια οικονομία των 100.000 ατόμων προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες ενός πληθυσμού των 800.000 ατόμων ενώ είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο. Πανάκριβα τα ναύλα και έξοδα στις εισαγωγές. Στη νότια Κύπρο το ηλεκτρικό ρεύμα κυμαίνεται στα 7-8 σεντ, στην Τουρκία 14-16 γρόσια σε εμάς 28 γρόσια. Αν έχεις κότσια, προσπάθησε να ανταγωνιστείς τους γείτονες.

Ας αφήσουμε όλα αυτά και ας έλθουμε στο σημαντικότερο. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τα του οίκου μας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Άγκυρα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τις υλοποιήσουμε. Καμιά από τις αποφάσεις αυτές δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Τ/κ. Τα έργα υποδομής έχουν τη σφραγίδα της Τουρκίας. Οι προσφορές ανοίγονται στην Τουρκία, οι εργολάβοι έρχονται από εκεί όπως και οι εργάτες, μηχανήματα, μεταφορικά μέσα. Τα υλικά μεταφέρονται από την Τουρκία με μηδέν δασμούς. Έτσι κατασκευάζονται οι δρόμοι μας, τα ξενοδοχεία ακόμη και οι φυλακές μας. Θέλεις να αλλάξεις τη νομισματική σου μονάδα, δεν σε αφήνει η Άγκυρα. Επειδή δεν αλλάζει η μονάδα, οι τόκοι παραμένουν στα ύψη. Θέλεις να ελέγξεις τον πληθυσμό σου, δεν σε αφήνει η Άγκυρα. Με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνουν τα ελλείμματα στο δημόσιο. Θέλεις να απαγορεύσεις την είσοδο με ταυτότητες, δεν σε αφήνει η Αγκυρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες σε σχολεία, νοσοκομεία, ασφάλεια, δικαστήρια, δημοτικές υπηρεσίες.

Το κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι 16,005 δολάρια. Ο υπολογισμός όμως έγινε με βάση τον πληθυσμό των 247,283 ατόμων. Μακάρι να περιορίζονταν μόνο στον τ/κ πληθυσμό που είναι 100.000. Τότε το εισόδημα αυτό θα ήταν 39.532 δολάρια καλύτερο και από των Ε/κυπρίων».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Έλληνες ακτιβιστές στην κατεχόμενη Κύπρο! ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗ ΜΙΤ

    ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΙΤ-ΜΟΣΣΑΝΤ

    Μετά την προσπάθεια Τούρκων ακτιβιστών να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα της Γάζας , μια ομάδα Ισραηλινών οργισμένων ακτιβιστών ,θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο στην Βόρειο Κύπρο.

    http://tvxs.gr/news/κόσμος/με-στολίσκο-κατά-της-τουρκικής-κατοχής-στην-κύπρο-απαντούν-οι-ισραηλινοί


    Στην ομάδα των Ισραηλινών συμμετέχει ο Alex Goldfarb, πρώην βουλευτής των κομμάτων Tzomet και Yiud, τη δεκαετία του ‘90, καθώς και ο ακτιβιστής του κόμματος Meretz, Pinhas Har-Zahav. Η κίνηση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πλούσιο Ισραηλινό, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο.

    Μετά την δημοσιοποίηση του εν λόγο εγχειρήματος από τους Ισραηλινούς , Έλληνας επιχειρηματίας (ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του) χρηματοδοτεί και αυτός το εν λόγο εγχείρημα , με την ενοίκιαση τριών σκαφών , τα οποία θα συμμετάσχουν στον στολίσκο που θα στείλει το Ισραήλ , στην Β. Κύπρο.

    Τα τρία αυτά σκάφη θα μεταφέρουν δεκάδες Έλληνες ακτιβιστές οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν για την μη τήρηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Β. Κύπρο.

    Ο Ελληνικός στολίσκος , θα συναντήσει στα ανοικτά (διεθνή ύδατα) της Κύπρου , τον Ισραηλινό στολίσκο και θα πλεύσουν μαζί προς την Β. Κύπρο.

    Κατά πάσα πιθανότητα (δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το ακριβές σημείο) ο διεθνής αυτός στολίσκος θα έχει ως στόχο το λιμάνι της Αμμοχώστου , όπου και θα αποβιβαστούν οι ακτιβιστές για την διαμαρτυρία τους.

    Πληροφορίες από ακτιβιστές που θα λάβουν μέρος στον Ελληνικό στολίσκο λένε ότι γίνονται επαφές με Έλληνες , Κύπριους και ξένους Ευρωβουλευτές , να συμμετάσχουν στον διεθνή αυτό στολίσκο , έτσι ώστε να εμπλακεί και η Ευρωπαική Ένωση στο όλο θέμα.

    Ι.Ν.

    Αναρτήθηκε από redhawk
    -http://hellenicrevenge.blogspot.com/
    ΑΛΗΘΕΥΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τους χαλάει τους τουρκοκύπριους. Θέλανε μαμά-Τουρκία και Αττίλα.
    Μία είναι η λύση του κυπριακού και είναι και απλή. Φεύγουν τα στρατεύματα κατοχής, φεύγουν και οι έποικοι (το τελευταίο πιο δύσκολο ακόμα) και μένουν οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι ΜΟΝΟΙ τους χωρίς Ελλάδες, χωρίς Τουρκίες και σίγουρα χωρίς ΕΕ και Βρετανίες. Κάνουν μετά απο κάποιο μεταβατικό στάδιο εκλογές (χωρίς ποσοστά συμμετοχής και αηδίες) και εκλέγουν κοινή κυπριακή κυβέρνηση. ΤΕΛΟΣ.
    Αν δεν γίνει αυτό (που εννοείται δεν θα γίνει) η όποια λύση επιβληθεί θα είναι προς όφελος της Τουρκίας και εις βάρος των ελληνοκυπρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ακτιβιστές στην Γάζα θα μοίραζαν την βοήθεια στους έγκλειστους Παλαιστίνιους, οι οποίοι τους είχαν καλέσει.
    Στην κατεχόμενη Κύπρο, οι εβραίοι ''ακτιβιστές'' σε ποιούς θα μοιράσουν την δική τους βοήθεια;
    Ποιοί τους έχουν καλέσει εκεί; Οι ...ΟΗΕδες, οι Τουρκοκύπριοι, οι έποικοι ή μήπως ο τούρκικος στρατός κατοχής;
    Οι Ισραηλινοί έχουν παίξει τον δικό τους βρώμικο ρόλο το '74 βοηθώντας την Τουρκία. Αυτά είναι γνωστά.
    Ελπίζω, πλην των ...δικαιολογημένων Galia, Α.Λ. (Ααρόν Λεβί)από Θεσσαλονίκη και δυό-τριών άλλων εδώ μέσα, να μη διαννοηθεί να κάνει κάποιος Έλληνας (Ελλαδίτης ή Κύπριος) την μ@λ@κι@ να συνδράμει τους σιωνιστές στο βρώμικο παιχνίδι τους.
    Να αναλογισθούν μόνο ότι από τον μουσουλμανικό κόσμο, παρά τις πιέσεις της Τουρκίας, κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκαθεστώς της κατεχόμενης Κύπρου.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 06 Ιουνίου 2010 7:30 μ.μ.

    Αληθεύει, αλλά έπρεπε, βλέπεις, να θυμηθούν τα Κατεχόμενα πρώτα οι Ισραηλινοί, για να ακολουθήσουμε κι εμείς!!! Κατάντια...

    @ 06 Ιουνίου 2010 10:36 μ.μ.

    >Μία είναι η λύση του κυπριακού και είναι και απλή<

    O Πάπας διαβεβαίωσε ότι θα προσεύχεται για ειρήνη σε ολόκληρη της Κύπρο.

    Δηλαδή, ουσιαστικά λύθηκε το Κυπριακό...

    @ τζίμη-εφέντη 6:56 π.μ.

    >Ελπίζω, πλην των ...δικαιολογημένων Galia, Α.Λ. (Ααρόν Λεβί)από Θεσσαλονίκη και δυό-τριών άλλων εδώ μέσα, να μη διαννοηθεί να κάνει κάποιος Έλληνας (Ελλαδίτης ή Κύπριος) την μ@λ@κι@ να συνδράμει τους σιωνιστές στο βρώμικο παιχνίδι τους.
    Να αναλογισθούν μόνο ότι από τον μουσουλμανικό κόσμο, παρά τις πιέσεις της Τουρκίας, κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκαθεστώς της κατεχόμενης Κύπρου.<

    Τι να σχολιάσει κανείς εδώ, ρε γιουσουφάκι; Όλος ο μουσουλμανικός κόσμος έχει αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ως ΤΔΒΚ, με πρώτους και καλύτερους τους Παλαιστινίους (Αραφάτ από Τυνησία 1985). I sihtir xerato!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πλήν Τουρκίας, κανένα -επαναλαμβάνω: ΚΑΝΕΝΑ- άλλο κράτος στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου.
    Δες και ξεστραβώσου στο:
    ----------------------------------

    Από τη Βικιπαίδεια

    "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ονομάζεται από την Τουρκία το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο τελεί υπό τουρκική κατοχή από το 1974 κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Δικαίου. Η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη σε κράτος των κατεχομένων αυτών εδαφών, με την ονομασία: "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) (στα τουρκικά Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1983, διαμελίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανακήρυξη αυτή έγινε εννιά χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατευθυνόμενη από την Χούντα των Συνταγματαρχών του Ιωαννίδη, ελληνοκυπριακή απόπειρα ανατροπής του Προέδρου Μακαρίου. Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη. Στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, η "ΤΔΒΚ" αποκαλείται «ψευδοκράτος» και «Κατεχόμενα».
    -----------------------
    Άι-σιχτίρ εσύ και οι όμοιοί σου, εβραιοτουρκόδουλε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >εβραιοτουρκόδουλε<

    Παράλογο. Ή τουρκόδουλος ή εβραιόδουλος. Και τα δύο μαζί αδύνατον πλέον!!!

    Εγώ παραμένω εθελόδουλος, δηλαδή δούλος όπου μου αρέσει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.