22/6/10

ΕΛΛΑΔΑ: Ελληνοτουρκικό «φλέρτ» με φόντο την οικονομία.

Κοινά αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα ,καθώς και τις δυνατότητες συμπαραγωγής προϊόντων για τις αγορές της δύσης αναζήτησαν έλληνες και τούρκοι επιχειρηματίες στο 1ο Περιφερειακό Οικονομικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη την προηγούμενη Παρασκευή.Κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του φόρουμ είχε το Προξενείο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας(ΤΟΒΒ)

Στη διοργάνωση αυτή συνεργάστηκαν επίσης το Επιμελητήριο Αδριανούπολης, ο Σύνδεσμος επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Χρηματιστήριο προϊόντων της Αδριανούπολης καθώς και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη.

Στο forum, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ομιλητής επίσης ήταν ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτυλίας κ.Μάρκος Μπόλαρης. Aπό την πλευρά της Τουρκίας την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας κ. Nihat Ergun.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «υπάρχει βούληση για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, με την εμπιστοσύνη για το κοινό μέλλον και το κοινό συμφέρον», καθώς όπως είπε είναι ανεξάντλητοι οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία, για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση στηρίζει κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση των επενδύσεων με την γειτονική χώρα, δημιουργώντας το ανάλογο περιβάλλον»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, απαντώντας στο ζήτημα της βίζας, το όποιο έθεσαν τούρκοι επιχειρηματίες και πολιτικοί είπε πως «η βίζα υπάρχει ως υποχρέωση της χώρας μας που προκύπτει από την Ε.Ε. και πρόσθεσε πως η Ελλάδα διευκολύνει την παροχή βίζας, τα γνωστά διπλωματικά διαβατήρια και την υπόθεση μετάβασης χωρίς βίζα για μία ημέρα κατ’ αρχήν» όπως τόνισε.

Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε πως η συνάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών κ. Παπανδρέου και Ερντογκάν που έγινε στην Αθήνα και κατέληξε σε 22 Μνημόνια Συνεργασίας. Είναι σημαντικό πως το γεγονός αυτό πραγματοποιείται στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στην πιο προωθημένη γεωγραφικά προς την Ευρώπη πόλη της Τουρκίας. Οι παράλληλες συναντήσεις επιχειρηματιών και πολιτικών επιβεβαιώνουν το κλίμα συνεργασίας. Τα βήματα συνεργασίας που οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν πως η κρίση είναι μια πρόκληση για να ενεργοποιήσουμε το παραγωγικό δυναμικό μας. Εκφράζει ακόμη τη βούληση των Κυβερνήσεων των δύο χωρών όπως δηλώθηκε από τους Πρωθυπουργούς Παπανδρέου και Ερντογκάν για την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή με αμοιβαίο όφελος για τις δύο πλευρές. Η παρουσία πλέον των 200 επιχειρηματιών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων υποδηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή ακόμη παρά την κρίση.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης σχετικά με το Forum και τα οφέλη που προέκυψαν από αυτό τόνισε: «Διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη από την Αδριανούπολη μέχρι το Τσανά- Καλέ κάτι το όποιο τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και δημιουργεί θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Αυτό γίνεται, γιατί οι τούρκοι επιχειρηματίες ζητάνε έντονα τη δυνατότητα συμπαραγωγής προϊόντων με την Ελλάδα τα όποια θα προωθούνται στις δυτικές χώρες. Θα πρόκειται δηλαδή για προϊόντα, τα όποια θα τελειοποιούνται στην Ελλάδα για εξαγωγές» είπε ο ίδιος, ενώ για τα θέματα που στο forum επισημανθήκαν ως προβλήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων σχολίασε: «το θέμα της βίζας μπαίνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο κάτι το όποιο μας ενδιαφέρει και εμάς, καθώς θέλουμε τουρισμό αλλά και επιχειρηματίες και προϊόντα. Πιστεύουμε, πως με τη Βελγική προεδρία θα υπάρξει μία αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, και έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να δίδουμε περισσότερες βίζες. Επίσης, θα ήθελα να πω πως από την τουρκική πλευρά επισημαίνεται το θέμα του δεύτερου τελωνείου διαμετακόμισης προϊόντων καθώς και το αίτημα περισσότερων αδειών διέλευσης φορτηγών από την Τουρκία προς τη δυτική Ευρώπη για τη διαμετακόμιση προϊόντων.

Να τονιστεί, πως ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας κ. Nihat Ergun ανέλυσε τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «ρεαλιστικός στόχος για την Τουρκία είναι πως το 2023 η γειτονική χώρα θα είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου»

Επίσης, κατά τη διάρκεια του forum υπογραμμίστηκε πως τα εξοπλιστικά προγράμματα αφαιρούν πόρους από τις δύο χώρες, ενώ τονίστηκε πως στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στα τελωνεία της Τουρκίας, προσλαμβάνονται 5000 υπάλληλοι προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνθήκες για τουρίστες και επιχειρηματίες.

Τέλος, Έλληνες και Τούρκοι πολιτικοί και επιχειρηματίες εξήραν τη στάση και το ενδιαφέρον της Προξένου της Ελλάδος στην Αδριανούπολη κας Παρασκευής Τζεβελέκη, ενώ στόχος είναι, η συνάντηση να γίνει θεσμός και να επαναληφθεί στην Ελλάδα, πιθανόν στην Κομοτηνή.

Πηγή:
Απο το forum της Αδριανούπολης
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

5 σχόλια:

  1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΑΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΚΙ. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΑΣΩΝΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας παρακαλω διορθώστε την πηγή. Το ρεπορτάζ πρωτοδημοσιεύτηκε στην telegramm.gr
    Eυχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διώχνουμε αγωγούς, σταματάμε ασκήσεις με το ισραήλ, δίνουμε άδεια να πετάνε όπως γουστάρουν τα αεροπλάνα τους στο αιγαίο, μας κάνουν νηοψίες στο αιγαίο... τι γίνεται; Θόδωρε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΜΕΤΟΣ,ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.