13/6/10

Πώς χάσαμε τη βάση του Αυλώνα

Η «μάχη» Ελλάδας - Τουρκίας στο αλβανικό στρατιωτικό παζάρι

Του Σταυρου Tζιμα
Οι Τούρκοι πήραν στο... παζάρι τη στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση του Αυλώνα πληρώνοντας κάτω από το τραπέζι περισσότερα «γρόσια» στους Αλβανούς από όσα έδιναν οι Ελληνες.

Δεν έγιναν όλα αυτά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ηταν Ιούνιος του 1997, η εξέγερση των «πυραμίδων» είχε απομακρύνει τον Σαλί Μπερίσα από την εξουσία, ο σοσιαλιστής Φάτος Νάνο είχε κερδίσει τις εκλογές και η κατεστραμμένη χώρα έπρεπε να ανοικοδομηθεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Λίγες μέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ταξίδεψε στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σαμπί Μπρόκαϊ, διακεκριμένο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που μαζί με τον Γκραμός Ρούτσι, διατηρούσαν άριστες σχέσεις με το «σκληρό» ΠΑΣΟΚ και ειδικά τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο Μπρόκαϊ είχε εντολή από τον Νάνο να προωθήσει πακέτο συμφωνιών με την κυβέρνηση Σημίτη, μεταξύ των οποίων ήταν και η επισκευή της απηρχαιωμένης και λεηλατημένης από τους εξεγερμένους Αλβανούς βάσης του Πασά Λιμάνι στον Αυλώνα. Οι συζητήσεις απέφεραν στους Αλβανούς ένα ποσό της τάξης των δέκα δισ. δραχμών για την ανασυγκρότηση του στρατού τους, με την υπόσχεση από τα Τίρανα ότι θα δώσουν τρία νεκροταφεία για τους Ελληνες νεκρούς στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Συμφωνία όμως για τη βάση του Πασά Λιμάνι δεν υπήρξε. Το γιατί θα αποκαλυφθεί αργότερα. Τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε τα Τίρανα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας και στις 26 Δεκεμβρίου ο Αλβανός ομόλογός του ανταπέδωσε την επίσκεψη.

Οπως αποκάλυψε, όταν όλα είχαν τελειώσει, ο τότε ακόλουθους Αμυνας της Αλβανίας στην Αγκυρα Λίμαϊ, ο Μπρόκαϊ εντελώς απρόοπτα και εκτός πρωτοκόλλου της επίσκεψης έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών το αίτημα για την ανασυγκρότηση της βάσης του Πασά Λιμάνι. Σε σχετική ερώτηση του ακολούθου ο Μπρόγκαϊ φέρεται να του είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να δώσει για ανασυγκρότηση μια τόσο ευαίσθητη βάση σε μια γειτονική χώρα και για μεγάλο διάστημα, όπως επιθυμούσε η Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 1998, η συμφωνία με την οποία η Τουρκία ανέλαβε την ανασυγκρότηση της βάσης υπογράφτηκε στα Τίρανα, όμως ο Νάνο αμέσως μετά έδιωξε τον Μπρόγκαϊ από υπουργό Αμυνας. Ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε σε στελέχη της ελληνικής μειονότητας, αργότερα, ότι η Τουρκία έδωσε τα τριπλάσια λεφτά απ’ όσα έδιναν οι Ελληνες και πήρε τη βάση στην οποία έκτοτε απαγορεύει και στους Αλβανούς να την επισκέπτονται...

Εξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου του 2003, η αλβανική Βουλή ενέκρινε ελληνοαλβανική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της ήσσονος σημασίας ναυτικής βάσης Μπιστ Πέλλα λίγο έξω από το Δυρράχιο. Η Ελλάδα αναλάμβανε βάσει της συμφωνίας την ανακαίνισή της προϋπολογισμού πέντε εκατ. ευρώ για 5-7 χρόνια, διάστημα για το οποίο προβλέπεται στις εγκαταστάσεις της ο ελλιμενισμός ελληνικών πολεμικών πλοίων. Ομως, η υλοποίησή της αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι Αλβανοί αποδίδουν στην ελληνική πλευρά ευθύνες για κωλυσιεργία.

8 σχόλια:

  1. Οι συζητήσεις απέφεραν στους Αλβανούς ένα ποσό της τάξης των δέκα δισ. δραχμών για την ανασυγκρότηση του στρατού τους, με την υπόσχεση από τα Τίρανα ότι θα δώσουν τρία νεκροταφεία για τους Ελληνες νεκρούς στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου.

    Δηλαδή για να αποκτήσει επίσημα τάφο ο αείμνηστος σμηναγός θείος μου, γινόντουσαν τέτοια παζάρια, με αυτούς που τρέφουμε πάνω από δεκαετία με τα εμβάσματα που στέλνουν από εδώ στην Αλβανία!

    Μα τότε έχουν δίκαιο οι αμερικανοί που μας θεωρούν κατώτερη ράτσα ανθρώπων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιους θρεφεις ρε φιλε θα μας τρελανετε εδω περα???.........εσυ τους θρεφεις???......απο οικονομια και απο αγορα εργασιας ξερεις καθολου???........Οι ανθρωποι δουλευουν τιμιοτατα και βγαζουν το ψωμι τους προσφεροντας τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τους και ως ανταλλαγμα πληρωνονται γι'αυτο!!!!!!!!! Εσυ δηλαδη εκει που δουλευεις αμα δουλευεις ο εργοδοτης σου σου δινει ελεημοσυνη ή μήπως προσφερεις τις γνωσεις και τον ιδρωτα σου και πληρωνεσαι γι'αυτο οπως σε ολον τον πολιτισμενο κοσμο??? Δηλαδη οι Ελληνες τις διασπορας θρεφονται απο τους Γερμανους, Αυστραλους, Αμερικανους κλπ απο ελεημοσυνη ή μηπως εχουν παει μπροστα χαρη στα μπρατσα και το μυαλο τους??? Αμα εχεις προβλημα με τους Αλβανους απλα μην τους παιρνεις στην δουλεια και παρε Ελληνες......λιγο δυσκολο βεβαια καθως ολες τις δουλειες που δεν μπορει ο Ελληνας να τις κανει ειτε απο βαρεμαρα, ειτε απο εγωισμο, ειτε απο υπεροψια..τις κανει ο Αλβανος και μαλιστα καποιες φορες καλυτερα απο τους Ελληνες (βλεπε οικοδομη, και οικιακες βοηθοι) που απο την μια γκρινιαζουμε οτι δεν υπαρχουν δουλειες και απο την αλλη παραπονιομαστε οτι μας πηραν τις δουλειες οι Αλβανοι. Κατεβειτε στην πραγματικοτητα βρεεε ζειτε στα συννεφα καποιοι....μονο ετσι θα παμε μπροστα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι κωλυσιεργήσαμε δεν σημαίνει ότι οι αλβανοί έπρεπε να φέρουν την Τουρκία στο ιόνιο ξέρουν καλά ότι είναι εχθρικοί πράξη, το πρόβλημα τους δεν είναι ο εκσυγχρονισμός ναυτικής βάσης προέχουν άλλα πράγματα στην Αλβανία όπως οι οικονομική τους ανάπτυξη στην οποία συμβάλαμε τα μέγιστα, εξάλλου δεν έχουν εχθρική ναυτική δύναμη να τους απειλεί, έτσι λοιπόν μην δικαιολογούμε την Αλβανία εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει την συμπάθεια της στους τούρκους, και εμείς φυσικά τους στηρίζουμε ακάθεκτοι σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ότι κωλυσιεργήσαμε δεν σημαίνει ότι οι αλβανοί έπρεπε να φέρουν την Τουρκία στο ιόνιο ξέρουν καλά ότι είναι εχθρικοί πράξη, το πρόβλημα τους δεν είναι ο εκσυγχρονισμός ναυτικής βάσης προέχουν άλλα πράγματα στην Αλβανία όπως οι οικονομική τους ανάπτυξη στην οποία συμβάλαμε τα μέγιστα, εξάλλου δεν έχουν εχθρική ναυτική δύναμη να τους απειλεί, έτσι λοιπόν μην δικαιολογούμε την Αλβανία εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει την συμπάθεια της στους τούρκους, και εμείς φυσικά τους στηρίζουμε ακάθεκτοι σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο μας ελειπε,τα χρηματα χρειαζονται για το νεο κομμα,στις βασεις θα τα διναμε;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλτατε,
    Σε πληροφορώ πως οι γερμανοί, που μας δανείζουν με τόκο 5%, πιστεύουν ότι μας κάνουν μεγάλη χάρη και ότι μας χαρίζουν χρήματα (δεν γνωρίζουν το 5%!)!

    Όταν πέρνεις Aufnethaltsbewilligung (άδεια παραμονής) για να δουλέψης στην Γερμανία και σε συγκεκριμένη θέση και τόπο, πληρώνεις φόρους και εισφορές με τις σχετικές απολαβές, αλλά χωρίς τα δικαιώματα του Γερμανού πολίτη, διότι εσύ είσαι "αλλοδαπός" (Auslander) και οι "αλλοδαποί" δεν δικαιούνται αυτά που δικαιούται ο Γερμανός. Έχεις μόνο τα δικαιώματα του "αλλοδαπού".

    Έτσι και κουνηθείς λιγάκι ή η χώρα σου δημιουργήσει προβλήματα σε Γερμανικά συμφέροντα, πέρνεις τέτοιο φύσημα από την Γερμανία που σου έρχεται κυριολεκτικά ο ουρανός σφοντύλι.

    Αν θέλουν οι τίμιοι και εργατικοί Αλβανοί υπήκοοι, να ζουν στην χώρα μας και να εργάζονται, τότε να πληρώνουν φόρους και όλες τις εισφορές χωρίς να διαπράττουν απάτες, η δε πατρίδα τους να σέβεται τις Διεθνείς Συμβάσεις, να μην κατατρέχει τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες των οποίων την χώρα, κακή τη μοίρα κατέχει ελέω Αυστρίας και Ιταλίας, και να μην προβαίνει σε παζάρια για τρία νεκροταφεία και να μην στρέφεται εναντίον της χώρας που την τρέφει!

    Γκέγκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο τέλος θα πρέπει να είμαστε πολύ υποχρεωμένοι, διότι οι έντιμοι ~( δεν αναφέρομαι στους μη ... έντιμους που έχουν μαζί με άλλους βρει το ... Ελληνικό Ελντοράντο ... και αλωνίζουν! )~, Αλβανοί που εργάζονται στην χώρα μας, χρησιμοποιούν ΔΩΡΕΑΝ τα Ελληνικά Νοσοκομεία και γενικά τα πάντα που προσφέρει το πανάθλιο Ελληνικό κράτος στους Έλληνες υπηκόους του.

    Δεν πληρώνουν φόρους ούτε εισφορές (σε ΙΚΑ κ.τ.λ.) και έχουν το ελέυθερο να εξάγουν το προϊόν του κόπου των στην πατρίδα τους, χωρίς να το επενδύσουν εδώ.

    Επίσης, στερούν θέσεις εργασίας τις οποίες ενδεχόμενα θα κατελάμβαναν Έλληνες!

    Με 2.000.000 αλλοδαπούς λαθρομετανάστες η Ελλάδα αιμορραγεί δημοσιονομικά και δημογραφικά!

    Εγώ ο συνταξιούχος, που μου προεισπράττουν τον φόρο εισοδήματος και μου αλλάζουν τα φώτα στην φορολογία (βλέπετε δεν ήμουν λαμόγιο να φοροδιαφεύγω!), δεν δέχομαι να πληρώνω φόρους για να τα έχουν τζάμπα οι λαθρομετανάστες, είτε είναι έντιμοι Αλβανοί είτε είναι ... μη έντιμοι οτιδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινα κυριε 10:08 απορω που τα βρισκετε ολα αυτα ή μηπως ειναι και αυτα λογια του αερα???????

    Μαλλον δεν εχετε ουδεμια γνωση το τι πληρωνουν οι νομιμοι Αλβανοι για να νομιμοποιηθουν καθε χρονο στην Ελλαδα!!!!!!!! Κυριολεκτικα τους Ξεβρακωνουν αλλα που να ξερετε εσεις απο αυτα οντας συνταξιουχος με καθε σεβασμο.

    Η καθε Αλβανικη οικογενεια πληρωνει τουλαχιστον 500 ευρω ανα ΑΤΟΜΟ το ΧΡΟΝΟ για να παρει τα χαρτια και την αδεια παραμονης.....συν του οτι για να παρεις την αδεια πρεπει να εχεις ενα συγκεκριμενο οριο απο ενσημα καθε χρονο και να εχεις φορολογικη δηλωση ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.....συν τα τρεχαματα περα δωθε, συν του οτι πληρωνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κανονικοτατα συν τα σπιτια που νοικιαζουν και επισης για να ξερετε κυριε τα ταμεια οπως ειπα (ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ τα επανεφεραν εν ζωη οι Αλβανοι με τους φορους και τα ενσημα που δινουν καθε χρονο στο Ελληνικο κρατος και κυριως αυτο οφειλεται στο νεαρο της ηλικιας τους αλλα και στην δυναμικοτητα τους στο να δουλευουν οπου να νε.)!!!!!!

    Τωρα με εναν γρηγορο απολογισμο αν υποθεσουμε πως οι νομιμοι Αλβανοι στην χωρα κινουνται στα πλαισια των 500.000-600.000 επι 500 τοτε μας βγαζει το ποσο των 300 εκατομυριων ευρω (μην πω και παραπανω)..........ενα αξιοσεβαστο ποσο που παει κατευθειαν στο Ελληνικο κρατος ως ΦΟΡΟΙ την στιγμη που στην υπολοιπη Ευρωπη και συγκεκριμενα στην Ιταλια που ειναι 100% διασταυρωμενο δεν πληρωνεις ΓΡΙ......οποτε ο ισχυρισμος οτι οι Αλβανοι δεν πληρωνουν φορους ειναι το λιγοτερο αφελες να το υποστηριζετε.

    Πηγαιντε στο Υπουργειο οικονομικων ενδιαφερθειτε για τα στατιστικα στοιχεια και μετα ελατε και μιληστε.

    Υ.Γ. ελπιζω αυτο να το ποσταρουν οι υπευθυνοι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.