23/6/10

Τους έκοψε τον βήχα ο Λαβρόφ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για εκτροπή στο Κυπριακό και επιβολή τετελεσμένων έδωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του στη Μόσχα υπέδειξε χωρίς περιστροφές ότι «κάποιοι θέλουν να αναθεωρήσουν διεθνή νομική βάση λύσης του Κυπριακού».

Απέρριψε ταυτόχρονα χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες που αποβαίνουν σε βάρος των σημαντικών αρχών διευθέτησης που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σκληρές απαντήσεις από Λαβρόφ
«Κάποιοι θέλουν να αναθεωρήσουν διεθνή νομική βάση λύσης»


Σημαντικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες και τους πρωταγωνιστές των μεθοδεύσεων επιβολής λύσης του Κυπριακού έστειλε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας, συναντήθηκε χθες με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού με τον οποίο συζήτησε κυρίως τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως μεταδίδει από τη Μόσχα το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡΤΑΣΣ, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε πως η επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να έχει τεχνητές ημερομηνίες και προθεσμίες.

«Δεν καταλαβαίνω ποιες ενέργειες αναμένονται από τη Ρωσία. Δεν κάναμε, ούτε θα προβούμε σε ενέργειες που θα αποσκοπούν στο να τεθεί τεχνητή ημερομηνία επίλυσης του Κυπριακού, ή τεχνητών, εν γένει, προθεσμιών σε βάρος των σημαντικών αρχών διευθέτησης που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εάν η πιστή τήρηση των αρχών διευθέτησης που έχουν εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας και η διεθνής κοινότητα θεωρείται ως παθητική στάση, τότε θα πρέπει να ρωτήσω γιατί αυτή η θέση αποκαλείται παθητική», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, σημειώνει το πρακτορείο.

«Αυτοί που αναλαμβάνουν τέτοιες δράσεις (ενέργειες) θέλουν προφανώς να αναθεωρήσουν τη διεθνή νομική βάση διευθέτησης του Κυπριακού και να επιβάλλουν τη διευθέτηση σε κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη, καθόσον το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επαναδιαβεβαιώσει ότι μια βιώσιμη λύση μπορεί να βασίζεται μόνο στην ελεύθερη βούληση των μερών. Η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο τα εμπλεκόμενα μέρη να φτάσουν σε συμφωνία και δεν θα ωθήσουν κάποια πλευρά σε βεβιασμένες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα διατηρεί διαχρονικά σταθερή θέση στο Κυπριακό πρόβλημα και αποτελεί βασικό στήριγμα στις προσπάθειες επίλυσης. Πολλές φορές στο παρελθόν απέτρεψε, με την παρέμβασή της στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δυσάρεστες για την Κύπρο εξελίξεις. Αποτελεί συνεπώς σημαντικό εταίρο και σύμμαχο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτη επίσκεψη Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο
Ο ΡΩΣΟΣυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε χθες στη Μόσχα ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα επισκεφθεί την Κύπρο το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Το θέμα της επίσκεψης συζήτησε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού. Θα είναι πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί τέτοια επίσκεψη στην 50ετή ιστορία που η Κύπρος είναι ανεξάρτητη δημοκρατία.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

5 σχόλια:

  1. Κάποτε η Κύπρος στρεφόταν για βοήθεια στην μητέρα-Ελλάδα. Εκείνη, όμως, αποδείχτηκε κακή μητριά, μάλλον "τστατσά" παρά "μαμά". Την "εξέδωσε", αντί να την βοηθήσει, η αχρεία.

    Ας ζητήσει τώρα η Κύπρος βοήθεια και συμπαράσταση από κράτη σοβαρά, ας εκμεταλλευτεί κάθε συγκυρία και στην προκειμένη περίπτωση, η Ρωσία και το Ισραήλ μπορούν να είναι η μόνοι σύμμαχοί της. Αν τα πράγματα αλλάξουν, αλλάζει κι αυτή πολιτική. Και την εξωτερική πολιτική "τα πάντα ρει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἄντε καλὰ τὰ καταφέρνουμε, ἀντὶ τὰ μαθήματα νὰ γίνουν παθήματα πάλι τὰ ἴδια. Κούφια λόγια.
    Ποὺ εἶναι ὁ ἑνιαῖος ἀμυντικὸς χῶρος, γιατὶ δὲν ἐξοπλίζεται ἡ Ἐθνοφρουρά, γιατὶ ἡ Κύπρος δὲν ἐντάσεται στὸ ΝΑΤΟ, ποὺ εἶναι ἡ ἐθνικὴ πολιτική μας;
    Κ.λπ, κ.λπ. ὅλο διπλωματικὲς πρωτοβουλίες μὲ ἀποτέλεσμα μηδέν. Βεβαίως διότι ὁ χρόνος γράφει ὑπέρ τῶν Τούρκων. Δὲν ξέρω, ἀλλὰ κάτι δὲν πάει καλὰ στὴν ὑπόθεση, ἡ ζωὴ θέλει ρίσκο, γιὰ νὰ μὴν χάσουμε τὰ χαμένα, στὸ τέλος θὰ χάσουμε ὅλη τὴν Κύπρο. Διορθώστε με ἐὰν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορώ πως κάποιοι αναγνώστες του μπλογκ μιλάνε για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
    Δεν φτάνει η εισβολή;
    Το ΝΑΤΟ λείπει από το νησί αφού είναι οι βάσεις εκεί;
    Δεν βλέπουν μερικοί πέρα από τη μύτη τους!
    Ότι έπαθε η Κύπρος από χώρες του ΝΑΤΟ το έπαθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να συνεργαστούμε με τους Ρωσους και να γινει η εξορυξη του ορυκτου πλουτου της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 23 Ιουνίου 2010 2:32 μ.μ.

    Λάθος. Οι βάσεις είναι ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ και η Βρετανία πεισμόνως αρνείται να τις μοιρασθεί με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ (όπως και το Γιβραλτάρ).

    Το πραξικόπημα στην Κύπρο αυτό το νόημα είχε. Να φέρει τον νησί στο ΝΑΤΟ, είτε μέσω Ελλάδας, είτε μέσω Τουρκία, είτε μέσω και των δύο.

    Οι Αμερικανοί έκαναν τον λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο (Βρετανούς), ο οποίος επενέβη, έσωσε τον Μακάριο (δικό του άνθρωπο) και τον επανέφερε στην Κύπρο, αποτρέποντας την κατάργηση της ανεξαρτησίας του νησιού.

    Τώρα θέλει η ίδια να μπει στο ΝΑΤΟ και την μπλοκάρουν οι Τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.