26/6/10

O λύκον το πόστ'ν ατ' αλλάζ', το ταπιάτ'ν ατ' 'κι αλλάζ'

http://www.sevde.nl/kart/bozkurt/resimler/bozkurt11.jpg
του Σάββα Καλεντερίδη
Αυτή την παροιμία χρησιμοποιούσαν οι παπούδες μας στον Πόντο, για να μας δείξουν ότι ο Τούρκος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, τα οποία δεν αλλάζουν, όπως δεν αλλάζει και η συμπεριφορά του λύκου, ακόμα και αν αλλάξει το δέρμα του και ενδυθεί προβιά αρνιού!
Γιατί το λέμε αυτό;
Οι Τούρκοι, καθοδηγούμενοι φυσικά από τις ηγεσίες τους, διέπραξαν τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από το 1914 μέχρι το 1923. Δηλαδή, κατέσφαξαν τους Έλληνες, του Αρμενίους και τους Ασσυρίους-Χαλδαίους, χωρίς υπάρξουν φωνές εναντίωσης σε αυτό από την κοινωνία, εξ ου και η γενίκευση περί Τούρκων και της συμπεριφοράς τους.
Ενώ μας ξεκλήρησαν εμάς τους Χριστιανούς, από το 1924 άρχισαν την πολιτική γενοκτονίας των μουσουλμανικών πληθυσμών της Τουρκίας, δηλαδή των Κούρδων, των Βοσνίων, των Τσερκέζων, των Λαζών, των Αράβων και των άλλων φυλών που κατοικούν στην Ανατολή. Και όταν μιλάμε για γενοκτονία, τη φορά αυτήδεν μιλάμε για φυσική αλλά για εθνοτική και πολιτισμική γενοκτονία.
Οι Κούρδοι αντέδρασαν και επανεστάτησαν αλλεπάληλλες φορές στις πολιτικές αυτές, με τελευταία επανάσταση αυτήν του ΡΚΚ, που άρισε το 1976 και από το 1984 έχει πάρει τη μορφή ένοπλης εξέγερσης.
Ενώ συνεχίζεται η εξέγερση των Κούρδων, το τουρκικό κράτος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την πολιτιστική και εθνοτική αφομοίωσή τους. Οι προσπάθειες αυτές μεταφράζονται σε πυρπόληση 4.000 κουρδικών χωριών τη δεκαετία του 1990 και εκπατρισμό 3-5 εκατομμυρίων Κούρδων από τις τρισχιλιόχρονες πατρογονικές τους εστίες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να εγκατασταθούν σε περιοχές εκτός του τουρκικού Κουρδιστάν. Έτσι, το τουρκικό κράτος θεωρούσε ότι θα λύσει το Κουρδικό, αφού ο εκπατρισμός αναγκαστικά οδηγεί στην αφομοίωση και την πολιτισμική-εθνοτική γενοκτονία.
Ενώ διαρκούσε αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ANKA ο κουρδικής καταγωγής πρώην υπουργός Επικρατείας της 54ης τουρκικής κυβέρνησης, Salim Ensarioğlu, το 1997, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, είχε προτείνει στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η πληθυσμιακή έκρηξη των Κούρδων
Σύμφωνα με τον Ενσαρίογλου, το ΣΕΑ είχε εκπονήσει μελέτη σύμφωνα με την οποία, αν δεν ληφθούν από την τουρκική κυβέρνηση μέτρα, ο πληθυσμός των Κούρδων το 2025 θα αποτελεί το 50% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της χώρας και του έθνους! Στη συγκεκριμένη "πρόταση" του ΣΕΑ, που προβλεπόταν η επιβολή ποινής σε κάθε κουρδική οικογένεια που θα έκανε περισσότερο από τρια παιδιά, ο Ενσαρίογλου δεν έβαλε την υπογραφή του, γι' αυτό και προγράφηκε από το γνωστό σε όλους μας βαθύ κράτος της Τουρκίας.
Οι δηλώσει του Ενσαρίογλου έχουν ως εξής:
"Ήταν το έτος 1997. Τότε η Τανσού Τσιλέρ ήταν στην Ιταλία. Εμείς είχαμε υπουργικό συμβούλιο. Είχαν ληφθεί οι αποφάσεις της 28ης Φεβρουαρίου. Την περίοδο εκείνη είχαμε προβλήματα. Ήλθαν στο υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις του ΣΕΑ. Τις έρριξα μια ματιά και είδα ότι υπήρχαν μερικές εκθέσεις-αναφορές. Δεν υπολόγιζαν την πολιτική εξουσία. Σε μια έξθεση-αναφορά υπήρχαν βαριές κατηγορίες ενατνίον νομαρχών και εναντίον της ίδιας της βουλής. Τους κατηγορούσαν ότι δεν έκαναν τα καθήκοντά τους. Υπήρχαν κατηγορίες που μπορούσαν να χαρακτηριστούν προσβλητικές και άκρως απαξιωτικές. Έγραφε ότι η πολιτική εξουσία δεν κάνει τη δουλειά της. Σαν να έγινε πραξικόπημα και ήλθαν να μας κυβερνήσουν αξιωματικοί με πολιτικά. Σε κάποιο σημείο της έκθεσης γίνεται αναφορά στον πληθυσμό των Κούρδων. Η έκθεση έλεγε ότι το 2010 οι Κούρδοι θα αποτελούν το 40% του πληθυσμού της Τουρκίας και το 2025 το 50% και ότι το θέμα αυτό είναι μεγάλη απειλή για την Τουρκία. Έγραφε μάλιστα ότι οι Κούρδοι ενσυνείδητα κάνουν πολλά παιδιά (για να νικήσουν με τον πληθυσμό τους τους Τούρκους, σ.τ.μ.) και ζητούσε την επιβολή ποινών σε όσες οικογένειες έκαναν περισσότερο από τρια παδιά".
Συνεχίζοντας ο Ενσαρίογλου λέει:
"Εγώ, εαν αποδεχόμουνα μια τέτοια απόφαση, θα θεωρούσα τον εαυτό μου ένοχο. Είπα στο υπουργικό συμβούλιο ότι όσοι το υπογράφουν, υπογράφουν το διαχωρισμό Τούκρων και Κούρδων με φυλετικά κριτήρια. Δεν το υπέγραψα. Μου πρότειναν "Να το διορθώσουμε" και δεν δέχτηκα. Έτσι η έκθεση του ΣΕΑ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από τότε άρχισαν τα προβλήματά μου. Το όνομά μου μπήκε πρώτο σε μια κατάσταση προγραφών (Andıç) που κατήρτησε το ΣΕΑ το 1998. Φανταστεί ότι σε εκείνη την κατάσταση το όνομα της Λεϋλά Ζάνα ήταν τέταρτο. Όμως δεν μετανοιώνω. Μέχρι να πεθάνω θα είμαι αντίθετος στη διάκριση ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους".
Τέλος, ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό, που τρέχουν, είπε ότι Η Τουρκία θα πρέπει να προσεγγίσει με άλλη φιλοσοφία το ζήτημα. Συγκεκριμένα ο Ενσαρίογλου είπε:
"Ο πρόεδρος του κράτους, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η κορυφή του κράτους, θα πρέπει να πάρουν μαζί τους δυο γραφειοκράτες-αξιωματούχους και να εργαστούν ειλικρινά πάνω στο θέμα. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία σοβαρή εργασία πάνω στο θέμα. Εμείς ακόμα απευθυνόμαστε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Μπαρζανί για το θέμα. Θα πρέπει να συνομιλήσουμε με τον Οτζαλάν και με τα άλλα στελέχη, τον Μουράτ Καραγιλάν, τον Ζουμπεΐρ Αϋντάρ και τον πρόεδρο του BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, για βρεθεί λύση στο θέμα. Θα πρέπει να τους ρωτήσουμε: "Τί θέλετε από την Τουρκία για να σταματήσουν, για να σιγήσουν τα όπλα; Από την πλευρά τυος οι εκπρόσωποι της Τουρκίας να πουν "Αυτό σας το δίνουμε, αυτό δεν σας το δίνουμε". Μετά ας εξηγηθούν αυτά στην κοινή γνώμη, για να δούμε αν θα τα αποδεχτεί ή όχι. Έτσι θα σιγήσουν τα όπλα. Μέχρι στιγμής ποτέ δεν το κάναμε αυτό, γι' αυτό το λόγο κάθε φορά μιλάνε τα όπλα. Έτσι όπως το πάνε, θα συνδεθούν οι παραχωρήσεις και τα δικαιώματα που θα δοθούν στους Κούρδους με την ένοπλη δράση. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ κάνεις χρήση των όπλων, τόσο περισσότερα δικαιώματα κερδίζεις. Αυτό δεν είναι σωστό."
Οι δηλώσεις του Ενσαρίογλου έχουν την πολιτική τους σημασία για την πορεία του Κουρδικού.
Η αποκάλυψη, όμως, που αφορά στην πρόταση του ΣΕΑ για την επιβολή ποινών στις οικογένειες των Κούρδων που κάνουν πάνω από τρια παιδιά, αποτελεί απόδειξη της νοοτροπίας που συνεχίζει να είναι κυρίαρχη στο τουρκικό κράτος για το χειρισμό και την διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τον "άλλον" από τους Τούρκους. Είναι η πολιτική της γενοκτονίας, που συνεχίζει να αναπαράγεται από το τουρκικό κράτος και από την ίδια την κοινωνία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από τους Τούρκους.
Πηγή: Milliyet

9 σχόλια:

 1. σαββα εσυ πιστευεις πως οι σημερινοι ''τουρκοι'' ειναι απ'ευθειας απογονοι των ορδων του 1054? σε ενα πολυ μεγαλο ποσοστο τους εχουν καταγωγη απο τους ελληνοφωνους-ελληνοτροπους-ελληνογεννεις εξισλαμισμενους της βυζαντινης αυτοκρατοριας, κι οπως εχει αναφερει ο Νικος Χειλαδακης σε πολλα φορα (Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΠΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ) σιγα σιγα οι ''τουρκοι'' βρισκουν τις ριζες τους και την ορθοδοξια,δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι οι πωλησεις αγιων γραφων εκει ειναι γυρω στα 8.000.000! μη ξεχνας πως ο ιδιος ο ερντογαν ειναι λαζος απο τη ριζουντα. δηλαδη βρισκεις περισσοτερα κοινα μεταξυ νεο-ελληνων και κουρδων παρα νεο-ελληνων και ''τουρκων''? τους καππαδοκες και τους αρμενιους ποιος τους εσφαξε? ατακτα κουρδικα σωματα οι τσετες, τους καρσλιδες οι ιδιοι, τους ποντιους ελληνες παλι οι ιδιοι με τους λαζους υπο την καθοδηγηση του ΚΟΥΡΔΟΥ τοπαλ οσμαν. λοιπον τι μου λες. ο ιδιος ο κεμαλ δεν ηταν τουρκος αλλα ντονμες σαμπαταιστης. Ισως να ειμαι εγω λαθος κανε ομως μια ερευνα στο διαδικτυο ''ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ'' θα βρεις πολυ πλουσιο υλικο.

  φιλικα ενας συναδελφος & ποντιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συνάδελφε και Πόντιε
  δεν κατάλαβα τί θέλεις να πεις.
  Πες τα με τη σειρά και με απλά λόγια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αχαχα, τα σπάει ο Πόντιος συνάδελφος.

  Η επιχειρηματολογία του είναι τυπικά Τουρκική.

  `Εμείς σας αγαπάμε οι Κούρδοι σας έσφαξαν`

  `Εμείς είμαστε πολιτισμένοι οι Κούρδοι είναι ζώα`

  `Εμείς σας αγαπάμε η Κύπρος μας χωρίζει`

  `Οι Κύπριοι δεν σας χωνεύουν άστε τους να πάνε στα καομμάτια, νισάφι πια`

  Ο υπογράφων τα έχει φάει στη μάπα αυτά τα παραμυθάκια (είναι περίεργο πώς λένε όλοι και όλες τα ίδια σαν προγραμματισμένα ρομποτάκια).

  Μετά τους `Αραβες που γράφουνε εδώ μέσα και το παίζουνε Ελληνες τώρα πέσαμε και σε κουμπάρο απο την Γκιρεσούν (όχι απο την Κερασούντα), μετά τους Κουμπάρους απο την Γάζα και τους κουμπάρους απο την Συρία.

  Α ρε κατακαημένη Ελλάδα πήξαμε στα Μεμέτια αι σιχτίρι αυτοί και ο προφήτης τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Πόντιε συνάδελφε"

  Οι Κούρδοι ήταν υποκινούμενοι εκείνη την εποχή να κάνουν ότι έκανα.Και το έκαναν στο όνομα του Τουρκικού κράτους μαζί με Τούρκους.

  Μας ξερίζωσαν από εδάφη που ζούσαμε χιλιάδες χρόνια αλλά αυτό τέλειωσε.

  Τώρα υπάρχει το Τουρκικό κράτος απέναντι μας, το οποίο μας απειλεί καθημερινά και αυτό είναι το πρόβλημα μας.

  Οι Κούρδη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο μας εξυπηρετούν και όσο μας εξυπηρετούν θα τους υποστηρίζουμε.

  Όταν διαλυθεί ή αποδυναμωθεί αρκετά η Τουρκία μέχρι να μην μας απειλεί ακρετά, μπορούμε να ξανασυζητήσουμε τι ρόλο παίξανε οι Κούρδοι στην Ελληνική γενοκτονία (όχι ότι θα αλλάξει κάτι.Αλλά μέχρι τότε και όσο κάνουν ζημιά στους Τούρκους θα μας βρουν υποστηρικτές τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Eγώ αγαπητοί συννέλληνες πιστεύω ακράδαντα ότι ο Ελληνισμός θα μπορέσει να ζήσει ειρινικά και ήσυχα μόνο όταν αυτό το ελεεινό τρισάθλιο και καταραμένο ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ διαλυθεί στα εξών συνετέθει και αφανιστεί Οπως λένε διάφορες προφητείες και γραφές και πρέπει όλοι να καταλάβεται ότι οπως η Κόμπρα δεν πιάνεται φίλη έτσι και ο ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ δεν πιάνεται φίλος και αυτά τα περί φιλίας μεταξύ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ και ΕΛΛΗΝΩΝ όταν τα ακούω η τα διαβάζω γελάω με την αφέλεια η την ηλιθιότητα των πολιτικών μας η αυτών που πιστεύουν ότι μπορεί ποτέ να γίνουμε φίλοι εμείς τα θύματα με τους φονιάδες μας και εάν υπάρχουν όντως οι πνευματικοί νόμοι πρέπει και εμείς κάποια στιγμή στο ρου της ιστορίας να τους εξοντώσουμε με ανελέητη γενοκτονία και σφαγή.(ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΚΑΙ ΕΓΏ ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΞΕΣΚΛΗΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΞΕΠΑΣΤΡΕΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΩΔΟΥΣ ΛΑΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βλέπουμε λοιπόν τους Τουρκομογγόλους διαχρονικά ν αξοντώνουν εκατομύρια λαών στη Μ.Ασία(κυρίως Ελληνικού-Αρμενικού και τώρα Κουρδικού) βάσει σχεδίου απο τη Πολιτικο-Στρατιωτική ηγεσία τους, ενώ εμείς έχουμε στη Θράκη το 0,4% του πληθυσμού μας Τουρκομογγολογενείς κατα δήλωσή τους και τους αφήνουμε να μας δημιουργούν προβλήματα.
  Νομίζω ότι ήρθε η ώρα λειτουργήσουμε Ελληνικά όπως ο Μ. Αλέξανδρος που ξεκαθάρισε πρώτα τις πόλεις των προδοτών και έπειτα ένωσε όλους τους Έλληνες πλην Λακεδεμονίων για να λύσει τους γόρδιους δεσμους της Ασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. πιστεύω πως το πρώτο σχόλιο έχει κάποιο δίκαιο. ανθρωπολογικά αν το δούμε οι κάτοικοι της σημερινής τουρκίας δεν έχουν σχέση με τους τουρκικούς αυτοχθονες πληθυσμούς(που όντως έχουν εμφανή μογγολοειδή χαρακτηριστικά, πράγμα που συναντάτε πολύ σπάνια στη γείτονα χώρα) του καζαχστάν, του αλτάι, της κίνας και των άλλων δημοκρατιών της κεντρ. άσιας από όπου και κατέφθασαν στην ελληνική και χριστιανική μικρά ασία.
  για τα άλλα θεωρώ πως ο skal τα ξέρει καλύτερα, τόσα χρόνια τους έζησε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μπορεί οι σημερινοί Τούρκοι να μην έχουν τα χαρακτηριστικά των παλαιοτέρων. Τα χαρακτηριστικά των λαών γενικά, μεταβάλλονται λόγω των προσμίξεων που συμβαίνουν αναπόφευκτα με την πάροδο του χρόνου μέσα από τις διάφορες εξελίξεις. Ομως οι Τούρκοι διατηρούν πάντοτε τρία χαρακτηριστικά τους. Τον καιροσκοπισμό, την αναξιοπιστία και τους βάρβαρους τρόπους επιβολής τους. Μάλλον και την τακτική της "ορδής" -αν δούμε μερικές σελίδες από την εισβολή στην Κύπρο το 74..
  Και κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω στο Σάββα μια παροιμία Αθηναική που παραπέμπει στο νόημα της ποντιακής που μας παραθέτει.
  "Ο λύκος σαν εγέρασε
  κι΄έχασε το μαλλί του..
  ούτε τα δόντια του έχασε
  ούτε την κεφαλή του.."
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Skal.
  Πιστευω οτι ο "2.18 μμ"δικαιουται απο εσενα μια απαντηση με απολυτη ακριβεια σε αυτα που διατυπωσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.