11/3/11

Το δηµόσιο χρέος φυσικά µεγαλώνει αφού ακόµα κάθε χρόνο παράγουµε έλλειµµα



Oσοι προσπαθούν να διατηρήσουν το ξεπερασµένο µοντέλο ανάπτυξης, τον τελευταίο καιρό ασχολούνται πολύ µε το δηµόσιο χρέος. Και όχι µε το έλλειµµα. Λένε ότι το χρέος είναι τεράστιο, ότι συνεχίζει να µεγαλώνει, ότι οι θυσίες δεν αποδίδουν, ότι τα νούµερα δεν βγαίνουν. Αυτό που θέλουν να πουν είναι ότι αφού το χρέος είναι πρόβληµα που δεν αντιµετωπίζεται, τότε ας µην κάνουµε τίποτα για τα καθηµερινά ελλείµµατα, ας µη χρειαστεί δηλαδή να χάσουν αυτοί τα προνόµιά τους, ας µη σταµατήσει η σπατάλη του δηµόσιου χρήµατος. 

∆εν είναι έτσι, βέβαια. Το δηµόσιο χρέος φυσικά µεγαλώνει αφού ακόµα κάθε χρόνο παράγουµε έλλειµµα. Αν δεν παίρναµε κι αυτά τα µέτρα που πήραµε πέρυσι, το χρέος θα ήταν ακόµα µεγαλύτερο. Όµως, το µεγάλο πράγµατι πρόβληµα του χρέους ευτυχώς δεν εξαρτάται µόνο από τις ενέργειες της ελληνικής πολιτικής τάξης, αλλά και της ευρωπαϊκής. Η ευρωπαϊκή κοινότητα δεν θέλει να χρεοκοπήσει µια χώρα της, δεν θέλει να διακινδυνεύσει την πιθανότητα ενός ντόµινο χρεοκοπιών. Θα αντιδράσει, όµως, αν η χρεοκοπηµένη χώρα µας αποδείξει ότι µπορεί να αντιστρέψει την πορεία, να ξεπεράσει τα προβλήµατά της και να πάψει να παράγει ελλείµµατα κάθε χρόνο. 
Έτσι γίνεται και στην πραγµατική ζωή. Αν µια επιχείρηση µπορέσει να ξαναγίνει βιώσιµη, ακόµα και αν έχει χρέη, έστω και µεγάλα, οι δανειστές της δεν έχουν συµφέρον να την κλείσουν. Αν η επιχείρηση αποδείξει ότι µπορεί να λειτουργήσει βιώσιµα, τότε οι τράπεζες επιµηκύνουν το χρόνο αποπληρωµής των δανείων, δέχονται καλύτερους όρους, οι εφορίες επιβάλλουν ευνοϊκές ρυθµίσεις, ώστε η οικονοµική µονάδα να συνεχίσει να λειτουργεί.
Το θέµα λοιπόν που µας απασχολεί, αυτό που εξαρτάται άλλωστε από εµάς, είναι ο περιορισµός του ετήσιου ελλείµµατος. Ακόµα κι αν δεχόµασταν την πρόταση της περίεργης σύµπλευσης ελληνικής Αριστεράς και αµερικανικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων που δεν βλέπουν άλλη προοπτική εκτός από την άρνηση πληρωµής του χρέους και την άµεση πτώχευση, πάλι το έλλειµµα θα µας απασχολούσε. Γιατί έτσι ή αλλιώς, πρέπει να βρούµε τον τρόπο να ζούµε χωρίς τα δανεικά, που πια κανείς δεν θα µας δανείζει. 

Και γι’ αυτό υπάρχει µόνο ένας τρόπος: Να περιορίσουµε τη σπατάλη του χρεοκοπηµένου δηµόσιου τοµέα και να προσπαθήσουµε να επιτύχουµε µια οικονοµική ανάπτυξη που θα παράγει όσα τουλάχιστον ξοδεύουµε. Αν για µια στιγµή κλείσουµε τα αυτιά µας στην καταστροφολογία των µέσων ενηµέρωσης, στη δακρύβρεχτη προπαγάνδα, τα συνθήµατα και αντιµετωπίσουµε απλώς την πραγµατικότητα, θα δούµε ότι το 2003 οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισµού έφταναν στα 31,319 δις και το 2009 είχαν εκτιναχθεί στα 64,429 δις. Στη διάρκεια δηλαδή της καραµανλικής εποποιίας των 5,5 χρόνων, οι δαπάνες του κράτους διπλασιάστηκαν. Για να έχουµε µια τάξη µεγέθους, µόνο το 2009 η δαπάνη του κράτους ήταν 10,4 δις παραπάνω από το 2008. Τα «απάνθρωπα µέτρα» του µνηµονίου που οδηγούσαν σε «εξόντωση την κοινωνία» απέβλεπαν σε µείωση της δαπάνης για το 2010 κατά 5,8 δις, το µισό δηλαδή της αύξησης της προηγούµενης χρονιάς. 

Το ελληνικό κράτος δεν δανείζεται για να κάνει επενδύσεις, αυτό που αυξάνεται είναι οι καταναλωτικές δαπάνες του δηµοσίου. Στη διάρκεια των 3 τελευταίων ανέµελων δεκαετιών δηµιουργήσαµε ένα σύστηµα στο οποίο η µισή Ελλάδα σιτίζεται από το ευρύτερο δηµόσιο. Αυτό το σύστηµα έγινε εφικτό χάρις στη συνεχώς µεγαλύτερη αύξηση των κρατικών δαπανών, οι οποίες µε τη σειρά τους ήταν εφικτές µόνο λόγω των φτηνών επιτοκίων που εξασφάλιζε η ζώνη του ευρώ. Και αυτό το σύστηµα της κατανάλωσης µέσω του δηµόσιου δανεισµού η Αριστερά το ονοµάζει νεοφιλελευθερισµό…

Η Ελλάδα µπορούσε να επιτύχει το στοίχηµα. Κι άλλες χώρες έχουν αντιµετωπίσει προβλήµατα και τα έχουν καταφέρει. Οι χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισµού από διαλυµένες και µαφιόζικες οικονοµίες µέσα σε λίγα χρόνια µάς ξεπέρασαν. Η Γερµανία αντιµετώπισε την επανένωση µε την ανατολική Γερµανία, παρέλαβε µια χρεοκοπηµένη οικονοµία, έφτασε να έχει 5 εκατοµµύρια ανέργους και µέσα σε λίγα χρόνια έγινε η πρώτη εξαγωγική δύναµη του πλανήτη. Η Ελλάδα ξεκινάει από πλεονεκτική θέση, µε σκληρή δουλειά, µε ευφυείς λύσεις, µε κοινωνική ευαισθησία, µπορεί σε λίγο διάστηµα και χωρίς µεγάλες απώλειες να κάνει γρήγορα τις αλλαγές που θα βάλουν µπροστά την οικονοµία της και θα αναπληρώσουν το χαµένο εισόδηµα.
∆εν κάνουµε τίποτα απ’ όλα αυτά. Έχουµε ήδη χάσει τον πρώτο κρίσιµο χρόνο, τον καλύτερο για ριζικές αλλαγές. Αν κάποιος µάς παρατηρεί από απόσταση, θα ’χει µείνει έκπληκτος από τη δύναµη του ρητού «µωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι». Αντί η αντιπαράθεση να γίνεται ανάµεσα στις προτάσεις που θα φέρουν πιο γρήγορα τις αλλαγές, συζητάµε πώς θα τις αποφύγουµε. 
Ενάµιση χρόνο η οικονοµική ζωή της χώρας έχει παραλύσει, καθώς γραφειοκρατικές, κοµµατικές, συνδικαλιστικές, επαγγελµατικές οµάδες προσπαθούν να διατηρήσουν όσα πραγµατικά ή φανταστικά προνόµια τους είχε χαρίσει το ξοφληµένο σύστηµα. Το οποίο όµως έχει χρεοκοπήσει και δεν µπορεί έτσι κι αλλιώς να τα παρέχει πια. Η απίστευτη ανεπάρκεια του πολιτικού συστήµατος, ο κυρίαρχος λαϊκισµός, ο πολιτικός αναλφαβητισµός, η έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης κρατούν ολόκληρη την κοινωνία όµηρο να παρακολουθεί την πορεία προς τη χρεοκοπία, αγκυλωµένη σε ένα µοντέλο που δεν είναι πια εφικτό. 

Αν η ελληνική κοινωνία δεν αποφύγει την πτώχευση και την επακόλουθη µακροχρόνια ύφεση και µιζέρια, δεν θα της φταίει ούτε το µνηµόνιο, ούτε η ευρωπαϊκή κοινότητα, ούτε το χρέος. Αλλά το γεγονός ότι όταν χρειάστηκε να δείξει τις ικανότητές της, ζωντάνια, ενεργητικότητα και δυναµισµό, αποδεικνύεται συντηρητική και γερασµένη. Μόνο δραµατικές αλλαγές µπορούν να µας βγάλουν από το φαύλο κύκλο.

15 σχόλια:

  1. η foto παει πακετο με το αρθρο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η foto πάει πακέτο με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΓΑΠ!!!

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονο που ο κρυφοπασοκος της αθενς βοις δεν μας λεει ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ.

    Εν συντομια:
    Οταν σε μια χωρα βαρια σου βιομηχανια ειναι ο τουρισμος και ο πολιτισμος,μην περιμενεις χρημα.
    Χρημα ερχεται απο τη βιομηχανια και οχι τους εφοπλιστες του Λονδινου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί μας το χαλάσατε??? Γιατί βγάλατε τη foto του ΓΑΠ???

    Μακάρι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΓΑΠ να ήταν σαν το θηρίο στο κλουβί!!!

    Δυστυχώς όμως είναι σαν την πρώτη foto!!! Όσοι την πρόλαβαν ξέρουν!!!

    "Γιασεμής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η χρεοκοπία, με διαγραφή χρεών, είναι ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ για τον οφειλέτη.
    Πότε θα το καταλάβουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι?
    Αλλά βέβαια, οι δανειστές μας θέλουν να έχουν την Ελλάδα, αλυσοδεμένη με τα χρέη, ώστε να την ελέγχουν ολοκληρωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν, όσο μειώνεται το ΑΕΠ τόσο θα ανεβαίνει η αναλογία δημόσιου χρέους προς αυτό, απλά τα πράγματα, φούσκα ήταν και πάει, τα χρέη έμειναν, όσο για τα προηγούμενα σχόλια αν ο ΓΑΠ είναι προδότης τότε τί να πεί ο Καραμναλής και ο Σημίτης που κάτι τέτοιες τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης τους είχαν στα ώπα ώπα, κανένας δεν παραξενέυται ότι εκτελούσαν το σχέδιό τους? Αλλά πιο σχέδιο? Αυτοί ούτε ικανοί για τέτοια στρατηγική δεν ήταν, και ιδίως ο Καραμανλής, σας χάλασε πολύ που δεν μονιμοποιηθήκατε με τα stage και τις συμβάσεις έργου έ και κάθεστε και γράφετε όλη μέρα στο blog, δεν πειράζει, περαστικά σας παιδιά, και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν, όσο μειώνεται το ΑΕΠ τόσο θα ανεβαίνει η αναλογία δημόσιου χρέους προς αυτό, απλά τα πράγματα, φούσκα ήταν και πάει, τα χρέη έμειναν, όσο για τα προηγούμενα σχόλια αν ο ΓΑΠ είναι προδότης τότε τί να πεί ο Καραμναλής και ο Σημίτης που κάτι τέτοιες τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης τους είχαν στα ώπα ώπα, κανένας δεν παραξενέυται ότι εκτελούσαν το σχέδιό τους? Αλλά πιο σχέδιο? Αυτοί ούτε ικανοί για τέτοια στρατηγική δεν ήταν, και ιδίως ο Καραμανλής, σας χάλασε πολύ που δεν μονιμοποιηθήκατε με τα stage και τις συμβάσεις έργου έ και κάθεστε και γράφετε όλη μέρα στο blog, δεν πειράζει, περαστικά σας παιδιά, και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με το άρθρο. Και ο κ. Καραμανλής έχει τεράστια ευθύνη για την εκτόξευση των δαπανών. Πλην μού φαίνεται ότι δεν ήταν όλο το ποσό τής αυξήσεως αυτής δικό του. Με τα γνωστά πακέτα Goldman Sachs, την προείσπραξη και υποθήκευση μελλοντικών εσόδων στις τράπεζες γινόταν απόκρυψη χρεών και μετακύλιση ελλειμμάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στις επόμενες.

    ΥΓ. Βεβαίως, πάντοτε ενθυμούμεθα το κεφάλαιο χρέους που μας κληροδότησε η μεταπολίτευση, και ειδικώς με την Αλλαγή από το '81.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΕΙΜΑ? ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ 10 ΔΙΣ ΕΠΙ ΝΔ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ? ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. ΑΠΟ ΕΠΟΧΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΩΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ. Η GOLDMAN SACHS ΗΤΑΝ ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ. ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ "CREATIVE ACCOUNTING" ΤΗΣ ΟΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΩΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΔΙΟΔΙΑ, ΚΤΛΠ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ? ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑ. ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΙΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 350-700 ΔΙΣ ΕΥΡΟ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΗΣΕΙ ΕΝΑ "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ" ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΝΑ 4% (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ). ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ. ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΥΤΑ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

    ΑΛΛΟ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΣ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΗΤΑΝ MADE IN GREECE ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΟΙ 100,000 ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΟΙΝΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 20% ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρωστάμε ο,τι χρωστάμε,δλδ πληρώνουμε τόκους και πανωτόκια,δανειζόμαστε για να πληρώσουμε έναντι και μάλιστα με τρομακτικό επιτόκιο 6,5% αντι του 3,5%.ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ;;;;; Ειναι πολλά τα λεφτά και η κομπίνα καλοστημένη.Πότε θα επιστρέψουν αυτοί τα υφαρπαγέντα ;;;;; (ρητορική η ερώτηση) ΠΟΤΕ !!!! Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορεί κάποιος να αναρτήσει το link του κειμένου του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού που εγκρίθηκε από τη Βουλή;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Γεωργελές είναι φλύαρος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ λέει τα ίδια ακριβώς με λιγότερα λόγια και σαφέστερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλοι η πολιτικη θελει ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ...κατα Πρεντεντερη...
    Το ιδιο κιοι ΓΚΟΜΕΝΕΣ...
    Ενας φιλος λεει οτι οι πολιτικοι ειναι σαν περιστερια που ολη την μερα κοιτανε τι θα τσιμπολογησουν...
    Με αλλα λογια ΖΩΑ επικινδυνα...
    Να η αιτια του ελλειματος:
    ΒΟΥΛΗ TO ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩN
    Ζ Ω Ω Ν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το concept σωστό, αλλά το ότι μας έχουν περάσει οι χώρες του ανατολικού μπλοκ δεν είναι ακριβές.

    Π.χ. η Ρωσία έχει ΑΕΠ/άτομο το 1/3 της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και αν ο Καραμανλής είναι τόσο αδικημένος και πληρώνει ΜΟΝΟ τους τόκους των δανείων του Σιμήτη, γιατί δε βγαίνει να το πει;
    Φοβάται να πει ένα τόσο απλό πράγμα, αλλά δεν τον ενοχλεί να ζει στην ίδια χώρα με το λαό που τάραξε στο δούλεμα, βλέποντας τα παιδιά στην ηλικία των παιδιών του να μην έχουν μέλλον (ενώ βέβαια τα δικά του θα σπουδάζουν στο Αμέρικα παρέα με τα παιδιά των άλλων πολιτικών και πλουσίων).
    Ας μη γελιόμαστε, όλοι είναι προδότες, ανταμοίφθηκαν καλά για να κάνουν την πάπια και να μας σερβίρουν το παραμύθι της σταθερής οικονομίας (έτσι δεν έλεγε ο Κωστάκης πριν χάσει τις εκλογές από τον 'λεφτά υπάρχουν' Γιωργάκη;).
    Ωραίο άρθρο πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.