17/2/16

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΡΕΥΜΑ

Το πρωί ο Παπαδάκης ωρυόταν κατά της ΔΕΗ (της ΠΦΑ) που έκοψε το ρεύμα σε άνεργο με 9 παιδιά και με την γυναίκα του έγκυο στο δέκατο. Την είδηση την βλέπω με παπαδάκεια σχόλια παντού σήμερα.
Να τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή χρησιμοποιώντας τον ορθό λόγο: η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε έναν λογαριασμό που ήταν απλήρωτος και δεν είχε μπει σε καμμία ρύθμιση. Δεν έχει εικόνα της οικογενειακής κατάστασης ενός εκάστου, ούτε μπορεί να στέλνει γυναικολόγο να εξετάζει τις γυναίκες των κακοπληρωτών αν είναι σε ενδιαφέρουσα.
(Παρένθεση. Το ότι ο συγκεκριμένος είναι άνεργος χρόνια, έχει ήδη 9 παιδιά και θεωρεί πως μπορεί να μεγαλώσει και δέκατο ίσως δίνει μια εικόνα για το πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις του. Διότι μπορεί τα παιδιά να τα δίνει ο Θεός, αλλά όσο μαζί τους δεν δίνει και μερικές κιλοβατώρες τον μήνα για το καθένα μπόνους, η έννοια του οικογενειακού προγραμματισμού ίσως θα έπρεπε, κάπως κάπου κάποτε, να μας απασχολεί.)

"Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, γράφουν οι λαϊκιστές, η ΔΕΗ θα έπρεπε να δίνει ρεύμα δωρεάν." Ποιες είναι "αυτές οι περιπτώσεις"; Οι οικογένειες με 9 παιδιά και ένα ακόμα στα σκαριά; Ή γενικώς οι πολύτεκνοι; Από πόσα παιδιά και πάνω; Όλοι, ή με εισοδηματικά κριτήρια; Και ποια θα ήταν αυτά; Αν εσύ Παπαδάκη έπρεπε να φτιάξεις έναν νόμο που να καλύπτει "αυτές τις περιπτώσεις" τι θα έγραφες; Και το ρεύμα θα ήταν δωρεάν απεριόριστα ή θα έπρεπε να μπει πλαφόν κατανάλωσης; Κι αν το περνούσε το πλαφόν ο άνεργος και του το έκοβαν τι θα έλεγες; Και ποιος θα πλήρωνε τη διαφορά; Εσύ; Ο Αυτιάς; Ο Χατζηνικολάου; Οι άλλοι καταναλωτές; Ο Φωτόπουλος και οι συνταξιούχοι με τα €578, 5 εκατομμύρια ετήσια επιχορήγηση; Ή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με μέσο μισθό αποφοίτων δημοτικού €1.626 και μέσο μισθό αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης: €2.997;
Βλέπετε λοιπόν ενώ είναι εύκολο να τσιρίζουν οι λαϊκιστές και να ανεβάζουν τηλεθέαση μπας και τσιμπήσουν καμιά διαφημισούλα, είναι πρακτικά αδύνατον να οριστούν "αυτές οι περιπτώσεις" από τη ΔΕΗ. 
Μπορούν όμως να οριστούν, κατά περίπτωση, από τις προνοιακές δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου. Μια οικογένεια άνεργου με 9,5 παιδιά θα έπρεπε να είναι ήδη κάτω από την φροντίδα των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου. Δίνουμε καραβιές χρήματα κάθε χρόνο για την καταπολέμηση της φτώχειας και πηγαίνουν τα περισσότερα στις τσέπες των επιτήδειων "ημετέρων". Ας πάει και κάτι στο να πληρωθεί η ΔΕΗ του ανθρώπου. Διότι αυτός που "ξεχνιέται" και η καρπερή του συμβία αναπληρώνουν το κενό ημών των "προγραμματισμένων" με το ένα ή τα δύο παιδιά το πολύ - να τα λέμε κι αυτά. Μόνο που χρειαζόμαστε εκτός από ποσότητα νέων και ποιότητα ανατροφής - εκεί πρέπει να κάνουν δουλειά οι προνοιακές δομές.
 Ντροπή λοιπόν που του έκοψαν το ρεύμα, αλλά όχι για τη ΔΕΗ - για το προνοιακό μας σύστημα.

Υ.Γ. Στο στέκι του Παπαδάκη έμεινα δευτερόλεπτα. Έφυγα με αηδία από την ζώνη των λαϊκιστών και πήγα στο μόνιμο αντίδοτο για την τηλεόραση - σκουπίδι: το National Geographic. Έδειχνε τις προσπάθειες των επιστημόνων να κατασκευάσουν τετράποδα και δίποδα ρομπότ που να μπορούν να περπατάνε σε οποιοδήποτε έδαφος χωρίς να χάνουν την ισορροπία τους. Άλλο σύμπαν. Ο κόσμος της δημιουργίας φεύγει μακριά μας με υπερηχητική ταχύτητα, κι εμείς θα μείνουμε αμανάτι με τις τσιρίδες του Παπαδάκη και των ομοίων του.

9 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι ο ταλαντούχος κος Τζήμερος, αμέσως μετά, θα έφυγε με μία κούτα προφυλακτικά, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην σωτηρία της ΔΕΗ και εμπνέοντας ταυτόχρονα όλα τα νέα ζευγάρια της χώρας με την φιλοσοφημένη απόψη "αν θέλεις ρεύμα όχι παιδιά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει πέσει τώρα τελευταία μια θεοποίηση του Τζημέρου λόγω του ορθού μεν αλλά μονόπλευρου λόγου του.

    Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία·

    α) τα 9,5 παιδιά (όπως ευφυολόγησε ο Τζημέρος) είναι οι αυριανοί 10 πολίτες που θα πληρώνουν φόρους, θα ταΐζουν το ΙΚΑ και θα πληρώνουν με φόρους το αδηφάγο δημόσιο. Προφανώς ένας "επιχειρηματικός" νους όπως του Τζημέρου θα έπρεπε να μπορεί να καταλάβει την αξία μίας μακροπρόθεσμης επένδυσης όπως αυτή.

    β) Άμα ανησυχεί από που πρέπει να αντληθούν τα ποσά αυτής της επένδυσης ας δει αυτό που λέει και ο ίδιος "οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με μέσο μισθό αποφοίτων δημοτικού €1.626 και μέσο μισθό αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης: €2.997" και ας προτείνει να τα πάρουν από αυτούς.

    Καταλήγοντας θα πρότεινα να αφήσει κατά μέρους τα περί ελλιπούς πρόνοιας. Η στήριξη των πολυτέκνων δεν είναι πρόνοια, είναι επένδυση για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διάβασες το κείμενο? Το κατανόησες?
      α) Φυσικά και το έχει σκεφτεί αναφέροντας σαφώς πως πρέπει να αναλάβουν οι προνοιακές δομές τόσο για την συντήρηση της οικογένειας αυτής όσο και για την ποιοτική ανατροφή των παιδιών
      β) αυτό ακριβώς λέει εδώ και πολύ καιρό, γι' αυτό και το αναφέρει.

      στην τελευταία πρόταση λες ακριβώς τα ίδια με άλλες λέξεις. Η πρόνοια είναι γενικότερος όρος που αν μη τι άλλο είναι και επένδυση για το μέλλον

      Διαγραφή
    2. Το να ρωτάς σοβαρά άμα διάβασα το κείμενο θα ήταν επιεικώς ηλίθιο οπότε μάλλον κάνεις ad hominem.

      Ναι το κατανόησα. Άμα έχεις όρεξη προσπάθησε να κατανοήσεις και εσύ ποια ήταν η ένσταση μου.

      Υ.Γ. Τώρα άμα πρόνοια=επένδυση τρομάρα μας.

      Διαγραφή
    3. Είναι προφανές ότι είσαι μειωμένης αντίληψης άτομο και δεν θα κάτσω να εξηγώ τα αυτονόητα, καθώς δεν έχω όρεξη να υπερασπιστώ κανέναν Τζήμερο!
      Αν έχεις κατανοήσει το κείμενο τότε έχεις πρόβλημα καθώς "διαφωνείς" λέγοντας τα ίδια ή παρόμοια πράγματα. Δεν μου είναι ξένο, έχω συναντήσει αρκετούς σαν εσένα
      Καλά μυαλά αν και χλωμό το κόβω!

      Διαγραφή
    4. Πάλι ad hominem...

      Ξεκάθαρα τον υπερασπίζεσαι.

      Επίσης.

      Διαγραφή
    5. και το ad hominem που κολλάει, εφόσον εσύ άρχισες τους χαρακτηρισμούς! Συνηθίζεις να κρίνεις τους άλλους σύμφωνα με τον εαυτό σου???

      Διαγραφή
    6. Χαλάρωσε και προσπάθησε όταν βάζεις τελεία να το τηρείς.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.