8/5/17

Στήνουν στον τοίχο τον Άιντα

Έντονα ενοχλημένες είναι η Λευκωσία και η Αθήνα από τη στάση του Ειδικού Σύμβουλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν  Μπαρθ Άιντα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Νορβηγού διπλωμάτη, εκφράζοντας δημόσια την έντονη δυσαρέσκεια του για τις ενέργειες και τη στάση που τηρεί το τελευταίο διάστημα. 
Είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε τόσο ξεκάθαρα και επιθετικά για το ρόλο του Άιντα, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα για όσα διαβλέπει να προετοιμάζονται. 
Ο Πρόεδρος φαίνεται να έχει ενοχληθεί από την πρωτοβουλία του κ. Άιντα και τις επαφές του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες. «Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο Γ.Γ., είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι , πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται «δυστυχώς με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη».
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία άφησε αιχμές για το ρόλο του κ. Άιντα, ότι υιοθετεί θέσεις μόνο της μιας πλευράς. Διαμήνυσε επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, επισημαίνοντας προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ  πώς εδώ και δύο μήνες οι συνομιλίες έχουν διακοπεί εξαιτίας μιας αναφοράς σε ιστορικό γεγονός, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο κ. Άιντα προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης. Απάντησε επίσης στις κατηγορίες για αλλαγή στάσης του λόγω εκλογών, με αιχμές κατά Άιντα, ότι βιάζεται εξαιτίας των νορβηγικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
 
Πυρά κατά του Άιντα εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα για τις θέσεις του στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού. Υπέδειξε μάλιστα ότι προσπαθεί να εκλογικεύσει τα άστοχα, κατά την έκφραση του, αιτήματα της άλλης πλευράς, στους ηγέτες της Ε.Ε., ξεφεύγοντας από τις αρμοδιότητες του ρόλου του.
 
Περισσότερα στον «Φιλελεύθερο» που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.