8/5/17

Τουρκική πλευρά καλεί ΕΕ: Θέλει δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών και στο ε/κ συνιστών κρατίδιο μετά από λύση



Παύλος Ξανθούλης
Η Τουρκία δεν αρκείται στο αίτημα για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες και τη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
Όχι μόνο πολιτικό έλεγχο, αλλά και οικονομικό έλεγχο της ομόσπονδης Κύπρου, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, επιδιώκουν Άγκυρα και ψευδοκράτος.
Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έθεσαν ενώπιον δύο τουλάχιστον αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα δραστηριοποίησης τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος Ακιντζί και η Άγκυρα επεσήμαναν προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι το "νέο συνεταιριστικό κράτος", κατά την έκφρασή τους, "οφείλει να παράσχει ισοδύναμα δικαιώματα στην Τουρκία και στην Ελλάδα".

Και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού "δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό" από την Άγκυρα το δικαίωμα ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών να δραστηριοποιούνται στο τουροκυπριακό συνιστών κρατίδιο, χωρίς να προβλεφθεί πρόνοια και για τις τουρκικές επιχειρήσεις και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας, προκειμένου να δραστηριοποιούνται "ανάλογα" στο ε/κ συνιστών κρατίδιο.

Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί πέραν του πολιτικού ελέγχου της Κύπρου, να αποκτήσει και τον οικονομικό έλεγχο της νήσου, εστιάζοντας την προσοχή της στην ελεύθερη διακίνηση τουρκικών υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη κυπριακή οικονομία.

Σημειώνεται ότι σε ανύποπτο χρόνο και πριν εκδηλωθούν οι τουρκικές προθέσεις σε όλο το φάσμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διατυπώσει έντονη ανησυχία προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι "η Τουρκία απαιτεί τη χορήγηση ελεύθερης διακίνησης υπηρεσιών και κεφαλαίων χωρίς καμιά μορφή περιορισμών".

Απορρίπτοντας τις τουρκικές θέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη "θα είχε τεράστιες επιβλαβείς συνέπειες", δεδομένου του δυσανάλογου μεγέθους της τουρκικής οικονομίας, σε σύγκριση με την κυπριακή οικονομία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.